Ultima actualizare: azi, 15:26

Locale

UDMR, împotriva proiectului ce permite comercializarea produselor de farmaceutică veterinară într-un mod netransparent

„UDMR nu va susține, în forma sa actuală, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar”, a anunțat deputatul UDMR,Magyar Lóránd. Membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, acesta este de părere că legislația în vigoare trebuie modificată, conform recomandărilor Comisiei Europene. Prezentul proiect de lege conține prevederi care ar elimina, în totalitate, prezența medicilor veterinari din farmaciile veterinare și ar permite comercializarea vaccinurilor și a  produselor biologice care, în prezent, pot fi administrate doar sub supravegherea medicului veterinar.

”Nu putem susține un proiect de lege care ar permite comercializarea medicamentelor pentru uz veterinar, a vaccinurilor și a produselor biologice de către persoane care nu au pregătirea profesională necesară pentru a supraveghea administrarea corectă a acestora. Conform prevederilor acestui act normativ, oricine ar putea comercializa aceste produse, într-un mod netransparent, fapt care ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea cetățenilor”, a arătat deputatul UDMR din județul Satu Mare, Magyar Lóránd, după ce proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar a fost dezbătut, din nou, în plenul Camerei inferioare a Parlamentului, actul normativ fiind trimis spre reexaminare de șeful statului.

Magyar a amintit că UDMR nu a sprijinit această inițiativă legislativă nici în cadrul primei dezbateri plenare, având în vedere faptul că prevederile acesteia pot genera o serie de probleme grave pentru domeniul farmaceuticelor veterinare: „Conform legislației în vigoare, un medic veterinar trebuie să fie prezent în fiecare farmacie veterinară, iar acest proiect de lege ar elimina această obligativitate. Având în vedere faptul că profesia veterinară nu include și farmaciști veterinari, aceste farmacii ar funcționa fără nici un fel de supraveghere profesională, fapt care ar putea genera numeroase probleme grave”. 

Deputatul UDMR a adăugat: „Proiectul de lege ar permite fermierilor și proprietarilor de animale să achiziționeze și să administreze,  fără supravegherea unui medic veterinar, produsele biologice precum vaccinurile și diferitele seruri”.

Magyar a mai atras atenția asupra unui alt aspect important al proiectului de lege şi anume faptul că actul normativ ar permite folosirea substanțelor psihotrope de către asistenții veterinari și tehnicienii veterinari. Acest lucru, spune deputatul UDMR, ar putea crea un precedent periculos având în vedere că  formarea profesională a acestor persoane nu include instrucțiuni cu privire la administrarea acestor substanțe. Magyar Lóránd a spus că reglementările proiectului de lege privind comercializarea produselor de medicină veterinară conțin și neclarități, având în vedere faptul că în actul normativ nu se menţionează circumstanțele specifice în care produsele farmaceutice destinate uzului veterinar pot fi comercializate online. Trebuie formulat foarte clar că doar farmaciile veterinare pot comercializa aceste produse în mediul online”, a conchis Magyar.

 

Un comentariu

  1. Comisarul Răspunde

    Dar preturile, de ce nu sunt mai normale la veterinari.
    Am luat pastile de paraziti decând cu legea cu 8 lei care la magazin costă 2 lei.
    Vaccin la magazin 25 lei, la veterinar 75 lei.
    Nu-i totuna nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.