Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Un nou protest la Spitalul Județean Satu Mare? Cum au fost jigniți biologii și chimiștii din Sănătate

Biologii, chimiştii şi biochimiştii din Sănătate anunță organizarea unui protest de amploare. Într-o scrisoare adresată ministrului Lia Olguţa Vasilescu, 900 de specialişti din sistemul sanitar se arată indignaţi de declaraţiile social-democratei conform cărora aceştia „trebuie plătiţi precum profesorii de biologie”. Astfel, protestul își va face simțit prezența și la Spitalul Județean Satu Mare, din cauza nemulțumirilor angajaților din laboratoare.

Redăm fragmente din scrisoarea trimisă de specialişti Ministerului:

,,Biologii, chimiştii şi biochimiştii din sistemul sanitar s-au trezit brusc în faţa unui destin profesional modificat dramatic de Legea cadru nr. 153/2017 a salarizării, din cauza unei abordări arbitrare a complexităţii competenţelor şi muncii acestora în sistemul sanitar. Afirmaţiile din presă conform cărora biologii şi biochimiştii din sistemul sanitar „trebuie plătiţi precum profesorii de biologie pentru ca au aceleaşi studii” se bazează oare pe realitatea din România şi statele din Uniunea Europeană?

Ce ministru îşi permite să jignească absolvenţi ai facultăţilor de biologie, minimizând importanţa profesiei de biolog şi considerând-o inferioară celei de medic în privinţa complexităţii şi pregătirii, având în vedere că la momentul actual ei lucrează în universităţi de top din lume şi la NASA, în domenii de cercetare de vârf, cum ar fi oncogenomica, medicina regenerativă, exobiologie sau bioinformatică? Vă informăm, de asemenea, că în lume 24 de premii Nobel în Medicină au fost câştigate de către biologi.

Vă informăm că, în data de 20 Aprilie, biologii, chimiştii şi biochimiştii din sistemul sanitar, în mod independent de organizaţia profesională, vor protesta în faţa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Dacă doriţi cu adevărat înţelegerea realităţilor din laboratoarele clinice, vă rugăm, să ne primiţi la un dialog direct.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.