Ultima actualizare: azi, 04:36
Locale

Ziua Internațională a Rromilor, sărbătorită la Satu Mare

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în colaborare cu Asociația Partida Rromilor Pro Europa- Sucursala Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare organizează un spectacol dedicat Zilei Internaționale a Rromilor – vineri 13 aprilie, de la ora 15:00, în Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor.

În program vor evolua: Formația „Trandafirii Negri” din Satu Mare, grupul „Romane cerxenorră- Steluțe rrome” din Sărăuad, Formația de dansuri din Negrești,  Tiream, Pișcolt, Craidorolț și Tășnad.

Data de 8 aprilie a devenit Ziua Internaţională a Rromilor în anul 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor, desfăşurat la Londra. Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional al rromilor, ”Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav ”Am întâlnit şi ţigani fericiţi”.

Culoarea verde a drapelului sugerează pământul şi natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte că rromii sunt originari din India, de unde au venit după un lung exod.

 

3 comentarii

  1. Tarabostes Răspunde

    Dumnezeu sa-i ajute ca la anul viitor sa-si sarbatoreasca ”ziua” in Punjab !!

  2. Ion Răspunde

    vor fi arome exotice in sala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Un bărbat din Satu Mare, condamnat la închisoare pentru abandon de familie

Ieri, 10 aprilie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale împreună cu cei din cadrul Secției Poliție Rurală Satu Mare...

Închide