Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

FOTO/VIDEO. Defibrilator semiautomat extern, amplasat în magazinul ,,Someșul” din Satu Mare

Centrul Comercial ,,Someșul” din Centrul Nou al municipiului Satu Mare a fost dotat cu un defibrilator semiautomat pe care îl poate folosi oricine, până sosește personalul antrenat. Mai exact, aparatul, instalat într-o cutie cu alarmă și girofar, poate fi folosit de oricine constată că o persoană nu mai respiră. Defibrilatorul a fost achiziționat de Rotary Club Satu Mare, în colaborare cu firma Executiv Trading.

Aparatul spune tot ce trebuie făcut. Nu poate face rău: nu aplică şocuri electrice, dacă inima încă mai bate. În caz de stop cardio-respirator, trebuie intervenit rapid, altfel creierul suferă leziuni irecuperabile. Cu toate că aparatul poate fi folosit de orcine și nu necesită pregătire medicală, personalul magazinului urmează să fie pregătit să acorde primul ajutor, în caz că nimeni nu se încumetă să acționeze.

,,Dat fiind faptul ca zona centrului comercial este o zona foarte circulata,  am considerat ca este un loc potrivit pentru montarea defibrilatorului astfel incat, el sa foloseasca, in caz de nevoie, cat mai multor persoane”, au declarat reprezentanții Rotary Club Satu Mare.

La momentul actual, defibrilatoarele semiautomate externe au meniuri foarte simple, cu comenzi vocale in limba romana. Practic, pentru utilizarea unui defibrilator semiautomat extern, persoana care il foloseste trebuie doar sa il porneasca de la butonul ON/OFF si sa asculte indicatiile vocale pe care i le da defibrilatorul.

Stopul cardio-respirator reprezinta principala cauza de deces in lume la ora actuala. Cele mai multe decese au loc in afara sistemului medical – acasa, la locul de munca, pe strada, in mijloace de transport in comun, pe terenurile de sport, etc. Sansele de supravietuire ale victimelor unui stop cardiac cresc considerabil daca, in apropierea lor, se afla un defibrilator automat de acces public. Prin defibrilarea precoce, sansele de supravietuire ale victimelor unui stop cardiorespirator cresc foarte mult.

Defibrilatorul amplasat în centrul comercial ,,Someșul” a costat aproximativ 3.000 de euro.

 

 

6 comentarii

  1. matroz Răspunde

    Uite asta e o stire ce merita spusa si poate comentata!Bravo celor cu initiativa!Nu ne-ar strica o minima educatie medicala pentru folosire.Il poate folosi oricine,dar trebuie mai mult.Si asta nu e greu de promovat!
    Am incercat un proiect regional extins acum cativa ani…Pacat ca nu a mers,n-a avut finantare redutabila!
    Ideea a prins inafara si arata minunat!

    • Unu' Răspunde

      Fă-ți un ONG și încearcă să atragi fonduri.

      • matroz Răspunde

        @unu”: daca aveam nevoie de sfaturi,sigur apelam la tine!Iar vorbeste gura fara tine.Ce stii tu de fonduri europene?Ti-as explica mai multe ,dar sigur nu ai pricepe !?

  2. Radu Răspunde

    Au ajuns rotarieni sa faca reclama mascata la librarie. Organizatia lui “ceapa”

  3. Ion Răspunde

    Ar fi interesat de aflat cate cazuri de urgenta la care trebuia defibrilator s-au derulat in magazinul Somesul in cei vreo 40 de ani de functionare… Si daca cineva lesina, cine stie sa-l foloseasca? Intrebarea mea este: facem lucruri utile societatii sau ne bagam in seama ca vin iar alegerile?

  4. Norick Răspunde

    Si sa nu uitati nici de mentenenta. Bateriile se descarca si isi pierd valabilitatea…. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.