Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

O nouă companie vrea să caute petrol în județul Satu Mare

Petroliștii de la Sand Hill Petroleum vor să sondeze după hidrocarburi într-o zonă străbătută de arii protejate din județul Satu Mare și Bihor. Suprafața care a fost propusă de Sand Hill pentru prospecțiune seismică 3D este de736 de kilometri pătrați. Perimetrul de exploatare EX – 1 Voivozi întinzându-se atât în județul Satu Mare, cât și în Bihor.

Așadar, ariile protejate cu care se suprapune perimetrul de exploatare deținut de Sand Hill în Bihor și Satu Mare sunt următoarele:

* ROSPA0016 Câmpia Nirului – Valea Ierului, declarat sit Natura 2000 de importanță avifaunistică pentru pentru 60 specii de păsări;
* ROSCI0021 Câmpia Ierului suprapus ROSPA0016 Câmpia Nirului – Valea Ierului, declarat sit Natura 2000 de importanță comunitară pentru 10 tipuri de habitate, 21 specii de floră și faună;
* ROSCI0020 Câmpia Careiului, declarat sit Natura 2000 de importanță comunitară pentru 12 tipuri de habitate, 24 specii de floră și faună.

Potrivit bihon.ro, Sand Hill Petroleum a depus documentația la sediul APM Bihor, cu solicitarea de a i se elibera autorizația pentru prospecțiunile cerute în perimetrul pomenit. Însă, pentru că traversează două județe și deoarece perimetrul de exploatare se suprapune cu trei arii protejate, la doar câteva zile după depunerea cererii, în 2 aprilie a.c., Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bihor trimitea mai departe documentația către Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Companiei petroliere i se cer, printre altele, realizarea unui memoriu tehnic de prezentare detaliată a acțiunilor dorite, precum și avizul custodelui/administratorului ariei protejate.

Așadar, urmează să aflăm către care agenție județeană va delega Bucureștiul soluționarea problemei autorizației de mediu către compania petrolieră ce are concesiune pe perimetrul EX – 1 Voivozi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.