Ultima actualizare: azi, 21:45

Locale

Tot mai mulți șerpi, în cele mai nebănuite locuri! Avertismentul salvamontiștilor sătmăreni

Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare transmite un mesaj cu privire la posibilele întâlniri cu șerpii, pe care le-ar putea avea cei ce frecventează zonele muntoase, și nu numai. Aceștia transmit măsurile de precauție pe care trebuie să vi le luați, dar și ce să faceți dacă, totuși, ați fost mușcați de un șarpe. 

Redăm în continuare mesajul integral al salvamontiștilor sătmăreni:

Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Daca locuiţi sau călătoriţi în zone in care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un bat lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri.

Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Măsuri de prim-ajutor . În primul nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi , dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă şi administraţii victimei o aspirină. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante .

Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcata, nu se pune gheață pe mușcătură şi nu mâncați și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.

Salvamont Romania va indeamna la multa atentie si responsabilitate cand sunteti pe munte, intotdeauna puteti fi expusi unui factor de risc , mai mult sau mai putin identificat, evaluat sau inlaturat !
—Salvamont satu Mare- recomandă atentie sporită în parcurgerea zonelor insorite ,poteci, drumuri forestiere, poieni,stâncării! Au fost semnalate mai multe exemplare de viperă comună pe drumul forestier ,urcare din Poiana Boroș către Vf. Pietroasa ! Pe cărări de munte …mereu alături de dvs.! – SPJ Salvamont Satu Mare, Alex. Costin

Un comentariu

  1. Alex Răspunde

    Sa nu uitam Parlamentul, Justitia, Partidele, institutiile publice, ministerele, uat-urile, etc.. Cate vipere nu sunt si pe acolo?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.