Ultima actualizare: azi, 20:25

Locale

Senatorul Gabriel Leș, despre mutarea Ambasadei României la Ierusalim: ,,Poate genera rezultate benefice”

Fostul ministru al Apărării Naționale (MApN), Gabriel Leș, a vorbit despre problema mutării ambasadei României la Ierusalim și descrie această situație ca fiind una ce poate oferi țării noastre o șansă istorică de repoziționare pe plan extern. 

Redăm integral poziția senatorului sătmărean Gabriel Leș:

,,Se spune adesea că momentele de cumpănă, de criză, printr-o abordare înțeleaptă pot fi transformate în adevărate ferestre de oportunitate. Mapamondul trece printr-un proces profund de metamorfoză, astfel că multe dintre paradigmele pe care le consideram sacrosante, de neatins, încep astăzi să-și arate limitele.

Același tip de mimetism reflex am senzația că se manifestă și în privința unei teme extrem de importantă în raport de care România s-ar putea distinge drept un stat care își onorează alianțele și partenerii strategici. Subiectul privind mutarea misiunii diplomatice la Ierusalim, este încărcat de simbolistică, însă ieșirea din ambiguitate poate genera rezultate pragmatice, realmente benefice pentru România.

Aristotel spunea că “Prietenul tuturor este prietenul nimănui”. România nu poate rămâne încremenită într-o paradigmă diplomatică veche de 6 decenii, în vreme ce regiunea s-a transformat dramatic. Dincolo de faptul că susțin demersul mutării ambasadei românești de la Tel Aviv la Ierusalim îmi exprim speranța că vom putea utiliza cu discernământ acest subiect pentru a vedea, totodată, unde se situează România astăzi în acest spațiu extrem de provocator. Temerile exprimate se justifică? Mai este România un mediator, un “broker” în regiune?
Cred că o evaluare obiectivă ne arată că liniile strategice din Orientul Mijlociu se redesenează, iar Bucureștiul nu trebuie să piardă șansa de a reacționa prompt, asumat, în conformitate cu interesele sale pragmatice, chiar dacă o astfel de atitudine presupune ieșirea din zona de confort a politicii externe românești. Nu cred că în acest caz ambiguitatea este constructivă.

Astfel de momente reclamă creativitate și curaj, dincolo de caracter și atașament față de obiectivele legitime ale unor parteneri care au pus umărul la consolidarea securității țării noastre”.

 

 

9 comentarii

  1. Alex Răspunde

    Face comentarii despre lucruri mari,un ZERO ,fost ministru al apararii(2 saptamani)in guvernul analfabetilor,fara stagiu militar facut(nici vorba de cadru militar)enumerati in fiecare articol tot percursul unui lingau.fost..ministru….deputat….etc.ziaristi facu ti la apelul bocancilor

  2. Driver1 Răspunde

    Foarte corect Dnul Alex….niste gunoaie de penali.

  3. Raul Răspunde

    Nu pot sa inteleg cum au ajuns acesti repetenti (Dragnea, Tariceanu etc.) si “duoamna” din “tiliorman” Dancila imunoglobina, 20:20, Carmencita microfonita, in fruntea tarii. E incredibil ce se intampla…

    • y Răspunde

      Ei, nu poți să înțelegi! Fiecare are un ”spate”, niște obligații. Și numai din ăștia ajungi ”mari politicieni”. Un om cu scaun la cap își vede de meseria lui. Trebuie să ai o doză de ”inconștiență” ca să te bagi în politică.

    • Unu' Răspunde

      Răspunsul e simplu: absenteismul al vot!

  4. Macsim Răspunde

    Dar si de profitul generat de fostul ministru Les. Tunul de 200.000 de euro, dat de senatorul satmarean, nu-l aminteste nimeni??? Romanica lui Dragnea e fructuoasa!!

  5. dr storm Răspunde

    vorbeste si el prin duhul sfant! bine ca nu a vorbit in limbi !

  6. Vasile Răspunde

    D-l Leş parcă acum 15 ani e ram colegi de facultate la Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad, filiala Satu Mare profil ştiinţe economice. Am învăţat multe lucruri bune de la profesorii noştrii, însă nimic despre armată. Deci mai înţeles nu te băga acolo unde nu ai pregătire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.