Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

FOTOPLANURI. Primăria reface complet centrul oraşului

Zona centrală a municipiului Satu Mare urmează să fie modernizată și înfrumusețată. Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, alături de administratorul public al orașului, Maskulik Csaba și de arhitecții și inginerii proiectanți, au prezentat luni, 11 iunie, proiectele la care s-a muncit în ultima perioadă pentru reamenajarea Centrului Nou și a Centrului Vechi, aceasta fiind una dintre prioritățile cele mai importante ale actualei conduceri.

Astfel, prin intermediul proiectelor, care urmează să fie implementate, se urmărește reducerea emisiilor de carbon în zona centrală a municipiului prin creearea unei infrastructuri velo și pietonizare a zonei, revitalizarea zonei prin reamenajarea spațiilor verzi, modernizarea fântânilor arteziene, cât și a trotuarelor și aleilor.

  1. Zona Centrul Vechi

Extinderea și modernizarea spațiilor pietonale constituie una dintre strategiile esențiale stabilite în cadrul realizării Planului de Mobilitate Urbană a municipiului. Astfel, după implementarea proiectelor și creearea unei infrastructuri velo, cât și reamenajarea Parcului Central, Piața Libertății va deveni un punct de interes major al municipiului, atât pentru cetățeni, cât și pentru turiști.

Proiectul propune 4 zone de interes în jurul Parcului Central:

Zona pietonală

 Zonă pentru terase și diverse activități comerciale

Pista de biciclete

Partea carosabilă (circulația va fi permisă autovehiculelor pentru transportul public în comun, aprovizarea, ambulanță, etc. )

Circulațuia rutieră va fi permisă doar în zona sudică a Parcului Central dinspre str. Decebal spre str. Alexandru Ioan Cuza.

De asemenea, în cadrul aceluași proiect se propune revitalizare completă a Parcului Central prin mai multe lucrări de intervenție precum: lucrări de infrastructură, modernizarea fântânii arteziene, diversificarea zonelor de spațiu verde, amplasareade mobilier urban, iluminat ornamental, refacerea sistemului de canalizare, canalizații subterane pentru instalațiile noi cât și pentru rețelele de telefonie, cablu existente, amenajarea zonelor de ședere, etc.

  1. Zona Centrul Nou

În cadrul proiectului care vizează modernizarea Centrului Nou al municipiului Satu Mare se propune reconfigurarea Pieței 25 Octombrie, integrarea în peisajul arhitectural a unei piste de biciclete, refacerea fântânii arteziene și amenajarea unui spațiu public generos pentru organizarea de evenimente și întruniri publice.  Astfel, se vor reface gradenele, Pasajul Corneliu Coposu, trotuarele și iluminatul public, astfel încât prin toate intervențiile propuse se va obține îmbunătățirea amenajărilor peisagistice și se va crea un mediu propice pentru activități de petrecere a timpului liber.

  1. Obiective

Cele două proiecte, atât cel pentru modernizarea Centrului Vechi, cât și cel pentru Centrul Nou fac parte dintr-un integrat care își propune să transforme zona centrală într-o zonă de atracție care să reunescă zone pietonale de recreere, de agrement, reprezentate de Parcul Central, cu zonele în care se află clădirile istorice monument. Se are în vedere însuflețirea acestei zone a orașului de la un capăt la celălalt, ținându-se cont de nevoile comunității și de necesitatea implementării unor măsuri de regândirea a traficului și reducere a emisiilor de CO2. Valoarea proiectelor se ridică la aproximativ 7 milioane de euro, bani care vor fi alocați prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

 

 

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Satu Mare

25 comentarii

  1. matroz Răspunde

    Felicitari!Eu nu sunt un fan al prietenului meu Gabor,dar daca reuseste asta ,promit ca-l votez si daca se bate cu Butka !Tinere primar,ai intrebat pe bastanii din partid?Si ideea nu e chiar noua!Inteleg ca titlul articolului nu l-ai pus tu!

    • Unguru'Bulan Răspunde

      Al treilea pod…fix pix,centura de ocolire…fix pix,bine ca nu vom avea noxe pe centru,vrajeala UDMR cu super inteligentii ingineri si arhitecți de la primărie…fix pix!

  2. Deejay Răspunde

    Domnule primar, daca reusiti acest proiect, tot orasul va fi mandru de dvs. Astfel centrul orasului va avea un aspect mult mai frumos si placut… ar fi ceva minunat sa fie reamenajat centrul vechi si nou, cu zone verzi si fara smecheri de weekend cu masini de doi bani

    • matroz Răspunde

      @deejay:bine,bine,dar cum ajungem in parcarea de la Dacia,dupa renovare?

      • abc Răspunde

        Ioiiștenem, la asta nem gondoltam. Na sitimenajer ur, sună ghiorșan proiectant, refacem totul. Hat lehet ilyet! Renovează prietenii noștri Pannonia,pardon Dacia szálló și dupe aia klientul cum ajunge la hotel? Iai, iai, vai de capul meu!

    • Unguru'Bulan Răspunde

      Nu mai visa…fix pix!!!

    • Jan Vrajeala Răspunde

      Asa niciodata pentru ca exista niste cladiri de toata jena prin centru

  3. Jan Vrajeala Răspunde

    Deja sa si adjudecat licitatie: TAR

  4. Jan Vrajeala Răspunde

    Domnu Primar unde trebuie sa ma inscriu pentru 100 de metri patrati de pavaj galben? Facem cumva sa ne fie la amandoi bine, daca stii ce zic.

  5. Robert Răspunde

    Gábor, sper să-ți reușească! Mult succes!

  6. Contabil lui Tarr Răspunde

    Iarasi intra milioane la Tarr, multumim primarului

    • Unu Răspunde

      Si pana acuma unde intrau milioanele, sau conducerea anterioara nu avea favoriti ??? Macar acuma dispar banii pentru renovarea centrului ce a ce este mai important decat amenajarea parcarilor in fata cabinetelor de a lui dorel 😉

  7. s.m. Răspunde

    Din partea mea poate sa faca si Tel Drum lui Dragnea doar sa fie realizat si sa apuc si eu sa-l vad realizat.

  8. Constructorul interesat Răspunde

    Felicitări pentru planurile îndrăznețe și frumoase, domnule Primar ! Totuși in calitate de contribuabil major si de antreprenor de firma de construcții , atentie !- cu sediul in Satu Mare( nu firma de apartament ), am si eu trei întrebări :
    A. Unde, cand si in ce condiții se poate participa la licitația pentru lucrările prezentate?
    B. Unde si ca-n a avut loc licitația/ licitațiile pentru reabilitarea trotuarelor si a altor lucrări executate doar de catre firmele de casa ale puterii locale ?
    C. Prezentați o sinteza a lucrărilor publice achiziționate de catre primaria SM ( de constructii), in care sa cuprindă modalitatea de achiziție, valori, termene si firmele care sunt implicate in aceste lucrări .

    Mulțumesc anticipat pentru răspuns !

    • Badea Gheorghe Răspunde

      Caută informații pe saitul primăriei, aici sunt doar (majoritatea) comentarii de-ale frustraților pesedei! De fapt, e doar un singur postac care folosește diferite nick-uri!
      Adresa primăriei: http://www.satu-mare.ro

    • elis Răspunde

      pt “constructorul interesat”
      stai linistit ca nu s-a facut nici o lucrare de reabilitare trotuare, doar s-au acoperit gropile unde candva erau copaci din 4 in 4 metri la marginea trotuarelor , inspre carosabil. Ei au profitat doar de faptul ca doamna Békéssy de la mediu a fost ocupata sa stranga capace pentru Cartea Recordurilor si ca nu o sa observe astuparea locurilor unde au fost copaci candva. Dupa cum si toaletarea copacilor de pe strazile din Satu Mare in fiecare primavara este realizata de o intreprindere forestiera care are nevoie de material lemnos nu sa asigure locuitorilor satmareni copaci cu multe ramuri si multa frunza verde

  9. Sătmărean Răspunde

    Gabore asta e să amorțești proștii să mai uite ca te apuci iară de reabilitat podu decebal. Cît de fraieri ne iei bă băiatule

  10. Jan Răspunde

    Ideea este generoasa.
    Nu vad insa bine conceptia arhitectilor de a desfiinta actualele fintini arteziene ( ma refer la cele doua din parcul central ) si a face una plata…
    Parerea mea ca acestea ar trebui pastrate, doar renovate.
    Sint mult mai aspectuoase decit cea propusa.
    Nu vad bine nici aplatizarea.
    Un pic de relief da o nota mai romantica unui parc.
    In fine apreciez intentia …

  11. Jan Răspunde

    Da , ce se va intimpla cu piatra galbena dislocata ?
    Chiar as aprecia un raspuns din partea primariei.
    Nu de alta dar ar fi criminal sa stim ca ajunge in curte la cineva, pe motiv ca e un rebut.
    O astfel de piatra este inestimabila pentru oras.
    Cind te gindesti ca tot centrul a fost pavat asa… ce criminali putem fi.
    In lumea civilizata nici dupa 500 de ani nu ar fi inlaturat un astfel de material de pavaj…

  12. aurel Răspunde

    Cea mai mare problemă a orașului nu este centrul , ci infrastructura mare – poduri peste Someș ,centura , sală polivalentă , drumurile care sunt praf și pulbere etc . Pe urmă dacă vrei să te ocupi de centru mergi la Oradea și belești ochiu , scoți toți țiganii din locuințele așa zis sociale din centru , renovezi toate fațadele și clădirile care stau să cadă ( întrebi de Bolojan dacă nu știi cum ) și apoi când îs astea gata , probabil prin 20-30 te apuci și de parcul central . Sincer eu m-aș bucura dacă ar dispărea în mandatul udemerist bârnele care proptesc unele balcoane și clădiri centrale și dacă s-ar termina podul Decebal de asfaltat .

    • Badea Gheorghe Răspunde

      Dacă te gândești DOAR din perspectiva unui șofer, ai dreptate, DAR, din nefericire pentru cei ca tine, mai trăiesc oameni în orașul ăsta care-și doresc să aibă un centru liniștit, cu un parc frumos, să aibă unde ieși la o plimbare!
      Infrastructura mare ar trebui să ne-o asigure guvernul, dar ăștia nu mai opresc cu pomenile și n-or mai fi bani nici de ajutoare sociale și-atnci să vezi cunm le scade popularitatea!

  13. dica Răspunde

    Ma bucur sa vad ca ai nostri au invatat si au importat cu succes moda bucuresteana de schimbare a BORDURILOR si dalelor de pe trotuar… indiferent daca este sau nu este nevoie de asta…

  14. alex Răspunde

    Banii vin de la UE,aici nu poti fenta pe nimeni….daca vin banii,va fii un centru modern…

  15. Kinga Răspunde

    Se poate manari si de la UE, ca invata pe gaborka psdeii cum se face asta. Pentru un post de regie autonoma pus pe tava de udmseristi, psdul va face macar atata pentru hoveri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.