Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Criză pe piața forței de muncă. O firmă aduce muncitori din Vietnam

O firma din Botosani a apelat la muncitori din Vietnam, in conditiile in care tara noastra se afla intr-o reala criza a fortei de munca. In judet au ajuns deja primii muncitori vietnamezi, firma angajatoare asigurand translator, dar si conditii pentru prepararea hranei specifice.

“De maine, un numar de 33 de muncitori vietnamezi, ajunsi deja in Botosani, vor incepe lucrul pe unul din santierele Tehnic Asist – lucrarea privind extinderea retelelor de apa si canalizare in orasul Flamanzi. Acestia reprezinta in acest moment 10% din efectivul de muncitori angrenati pe santierele deschise de TAS in Botosani, Maramures, Satu Mare si Bucuresti, urmand ca procentul sa creasca in perioada imediat urmatoare la 20%, cand numarul lor va ajunge la 60″, a declarat unul din reprezentantii companiei botosanene.

Demersurile au inceput la finalul anului trecut, cand o delegatie a companiei botosanene s-a deplasat in Vietnam si a facut o selectie a muncitorilor, contractul derulandu-se printr-o firma specializata in recrutarea de forta de munca din zona asiatica.

Muncitorilor le-au fost pregatite locuinte speciale in localitatile din apropierea santierelor Tehnic Asist, ei fiind insotiti de un translator, creandu-se totodata si conditi pentru pregatirea hranei cu care acestia sunt obisnuiti.

Masura a fost luata de compania botosaneana deoarece in Romania nu mai gasesc persoane dispuse sa munceasca in acest domeniu, in special pe locurile de munca unde nu este necesara vreo calificare.

Anul trecut, peste 1.400 de cetateni vietnamezi au primit avize de angajare pentru a lucra in Romania, Vietnam fiind tara din afara Uniunii Europene cu cele mai multe permise de munca acordate anul trecut. Fata de 2016, numarul vietnamezilor care au venit sa lucreze in Romania este de sase ori mai mare, potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General pentru Imigrari. In Vietnam, salariul minim este de 150 de euro pe luna, de 3,5 ori mai mic decat salariul minim pe care il primeste un vietnamez care lucreaza in Romania.

Sursa – Ziare.com

13 comentarii

  1. Altu Răspunde

    Foarte interesant,la străini le dă salariul mediu pe economie iar la român minimul.Plus că mai cheltuie cu cazarea, mâncarea, iar apoi se întreabă de ce pleacă românii din țară.Drm când aducea moldoveni, sârbi etc. cheltuia cu ei peste 1500 Euro de persoana lunar și un roman primește 1500 Ron. Bună viața în România

  2. Mae Răspunde

    Altu ai dreptate …..poate cheltuie triplu

  3. HBC Răspunde

    DACA PRIMEAM MACAR 800 EURO NET PE LUNA FARA ORE SUPLIMENTARE , NU PLECAM DIN TARA…………NU SE POATE ?????? …..PAAAAA

  4. Mae Răspunde

    HBC am angajat sofer ia peste 800 € pe lunà de luni pina vineri si searà este acasà,si nu e multumit nici o datà !!!,si tu ai fi la fel cà asa e omul .

    • Altu Răspunde

      Scuze dar mă îndoiesc că e așa.Nu spun că minți dar știu patroni care se laudă cu salariile datele dar realitatea e diferită.Unde se câștigă mai bine programul e de dimineața până seara, sarcinile de lucru sunt multiple,nu primești concediu și alte chestii. Dacă ar primi romanii la un loc de muncă minim 3000Ron la un program normal de 8 ore nu ar mai pleca atâția în străinătate.A, că sunt veșnic nemulțumiți e și asta adevărat dar ăștia sunt oamenii,

    • Norick Răspunde

      800 Eu pe luna ??? ” Pentru ca salariatul sa fie platit cu 3510 RON net, angajatorul cheltuieste 6135 RON. ”
      Hai mai lasa cu vrajelile hombre… :-)))

  5. Mar Răspunde

    Sigur are costuri mai mari ,dar sigur sa saturat de romani ,și sa stea cu frica ca ramîne fără oamenii ,a făcut foarte bine !,și a adus și o vietnameză și e OK

  6. Alex Răspunde

    Daca-s vietnamezi poate ne scapa si de cainii comunitari pe gratis.

  7. Johny Bravo Răspunde

    Vin la muncă sezonieră, nu? Îi plătește normal lună, două, asigurări medicale și fond de pensii ioc, eventual îi mai plătește la negru după care îi pune la poștă. Altfel nu poate ieși socoteala că doar nu e Maica Tereza patronul. Să-i aduci aici, să-i cazezi, etc., etc. costă mult. Sau conteză și faptul că ăștia lucrează nu glumă, nu le arde de greve.

  8. Alex Răspunde

    Nu sunt mofturosi, ei se multumesc, la propriu, cu o viata de caine.

  9. Ati Răspunde

    Va dau un exemplu:
    Am avut angajat in firma cu salar de 3000 lei/luna net plus cazare si diurna si transport asigurat.La un moment dat zice ca ii pare rau dar pleaca din firma pentru ca merge in anglia ca acolo castiga 2500lire/luna si e clar ca in Ro nu va primi niciodata atat.E clar ca oamenii in general tind la mai mult dar romania la momentul asta nu se poate ridica la nivelul europei.
    Problema e ca toti oamenii care au un pic de cap si cunosc meserie au plecat astfel ca in tara am ramas fara personal pe care sa te poti baza…si pe langa faptul ca nu au habar de nimic mai fac si mofturi,alcool,nu se prezinta la program…asistatii social care sunt in perfecta stare si pot munci nu muncesc ca e mai bine sa stea degeaba cu banii de la stat etc…
    Si atunci tu ca om care detine o firma iti pui intrebarea cu cine lucrezi?Ce productie faci?Se merita sa mai tii firma?Care e standardul tau de calitate pentru ca oamenii care ii ai nu sunt tocmai cei mai priceputi?

    • obiectiv Răspunde

      @Ati,România e săracă datorită faptului că după 1989 am luat-o pe un drum greşit.S-a acreditat ideia că banii se fac de fapt din servicii că producţia e un moft.Şi s-a trecut la fapte distrugând tot ce se putea.Adevărul e cu totul altul,producţia de bunuri materiale şi crearea plusvalorii ridică nivelul de trai.Deci:ţară săracă,aparat bugetar supradimensionat şi incompetent,pensii speciale la cât mai mulţi(au primit şi cei care n-au cerut),20 000 de revoluţionari platiţi cu câte 2000 de lei pe lună,250000 de asistaţi social,populaţie activă în declin,resurse naturale risipite aiurea,bănci de succes privatizate din motive neînţelese…etc.De cealaltă parte e o populaţie dependentă de munca asiduă pe bani mărunţi,firme asaltate de stat ba prin impozitări,ba prin amenzi,ba prin funcţionari ,,de treabă” care te iartă pentru o atenţie mai mare sau mai mică.Rezultatul e o societate dezbinată care are un viitor sumbru.

  10. Alex Răspunde

    Cum ar fi ca la Real Madrid jucatorilor sa li se dea salariul minim pe liga Spaniei? Iar la unii care n-au tangenta cu clubul sa li se dea salariu mai mare? Cum ar fi ca acolo salariul sa nu reflecte munca si importanta ei? De ce lui Messi i se da mai mare salariu chiar decat isi iau unii actionari? Cum ar fi ca unui jucator care creste de la meci la meci tu sa nu vezi acest lucru si sa-l lasi cu acelasi salariu? Si cate intrebari n-ar mai fi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.