Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

FOTO. Medalion Cultural ,,Ana Cicio”. Scriitoarea, o figură aparte în peisajul literar sătmărean

Miercuri 25 iulie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale în parteneriat cu Cenaclul Cronograf a organizat, la Păstrăvăria Boda Oșanu pe Brada, Negrești Oaș, Medalionul Cultural ”Ana Cicio”, cu ocazia împlinirii vârstei de 55 de ani.

Despre scriitoarea Ana Cicio au vorbit: Robert Laszlo – managerul CJCPCT Satu Mare, Felician Pop – președintele Scriitorilor de Nord- Vest, Loredana Știrbu – președinta Cenaclului Cronograf, Horia Ungur – avocat, Mihaela Grigorean- profesoară și scriitoare și Ștefan Haiduc. Din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, managerul instituției a oferit sărbătoritei o Diplomă de Excelență.

În peisajul literar sătmărean, Ana Cicio face o figură aparte și nu cum am crede prin exuberanță și jovialitate, ci prin serenitate, modestie și bun simț. Ana Cicio este o oșancă autentică și poate de aceea preocuparea ei primordială spirituală, este aceea de a-și identifica rădăcinile și apoi să încerce să rezoneze cu acestea. Căutările ei se îndreaptă mai mereu spre o lume ancestrală și raportarea teluricului ipostaziat, se face mereu cu picioarele înfipte în pământul natal și cu ochii îndreptați înspre stele.

Opera Anei Cicio, nu este altceva decât un imn pe care efemerul îl aduce veșniciei și ea știe că zvâcnirea noastră între două porțiuni de neant, reprezintă chiar miezul tainic al existenței, pe care foarte puțini dintre noi au răbdarea sau puterea să o descifreze.

Ana Cicio are două volume de versuri, și anume „Îngăduie”, apărut în 2005 la Editura Risoprint din Cluj-Napoca, și volumul bilingv, româno-englez, semnat împreună cu poetul german Frank Joussen, „Fețele iubirii / The Faces of Love și Nuanțele iubirii / Shades of Love”, volum apărut în 2013 la Editura Limes din Cluj.

În anul 2006, la Editura Risoprint, Ana Cicio publică volumul „Altarele lui Zalmoxis”, reeditat apoi în 2010 la Editura Dacia XXI, ea însăși mărturisind că „Această carte poartă cu ea nostalgia unei lumi cu parfum de altare străvechi; o lume care-mi colindă lin prin suflet cu amintiri și chipuri dragi, plecate să se odihnească puțin lângă Obârșia Vremurilor”.
În anul 2008, tot la Risoprint, apare „Simbolul sacru si misterele sale”, un studiu asupra simbolurilor ce pot fi identificate pe răboj, pe țesături, ceramică, lemn ori piatră, care fac parte dintr-o scriere preistorica.

Seria studiilor și cercetărilor în domeniul folclorului și al etnografiei continuă cu lucrarea „Colinde, zei și mistere”, apărută în 2010, sub auspiciile editurii Dacia XXI. Cerecetătoarea Ana Cicio invită la a desluși împreună cu cititorii „magia, sacrul și misterele colindului, căci în colind nu există sfârșit și nici sfârșire, există doar infinire de zodii, ce ne poartă sub cerul altor dimineți”.

În anul 2016, împreună cu Vasile Pop-Negreșteanu, Ioan Nistor, Vasile Conioși-Mesteșanu, Ciprian Honca, Remus Țiplea, Ioan Belbe, Alexandru Feher, Romeo Komaromi, Vasile Corodan, Anca Hîrța și Mihaela Grigorean, realizează ghidul turistic în ediție bilingvă, româno-engleză, „Țara Oașului. Itinerarii pentru memoria inimii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.