Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

FOTO. Misiune imposibilă pentru un curier. Comandă pe strada Pete Fişando

Misiune imposibilă pentru un curier din Satu Mare. A primit un colet ce trebuia livrat pe str. Pete Fişando din municipiul Satu Mare. Evident că strada respectivă nu există. Noroc că pe coletul cu pricina era specificat şi numărul de telefon al destinatarului astfel, că problema a fost lămurită. Coletul trebuia livrat de fapt pe strada Petofi Şandor.

Comanda a făcut făcută telefonic, iar cel mai probabil persoana care a luat comanda nu a auzit de cel  mai important poet maghiar. El a scris efectiv ce a auzit, și cu siguranță nu era ardelean.

Important este însă faptul că în ciuda misiunii imposibile, curierul şi-a făcut cu brio datoria.

82 comentarii

  1. cetatean Răspunde

    Sa caute pe strada Petofi Sandor !?

  2. România Răspunde

    Invatatura de minte pentru mai mari nostrii politicieni de la București sa nu adopte legi tampite sa dea nume de strada in maghiara sau cu personalitati din ungaria si alte tari

    Mergi in Ungaria sa vezi daca ei au Table de Localitati sau Strazi in Limba ROMÂNĂ.

    • Bogdan Răspunde

      Ce dobitoc esti si tu, chiar daca esti din satu mare.unde sa nascut petofi sandor mai romanule?

  3. România Răspunde

    În Ungaria cu siguranță nu vei găsi Table de Comune sau Orașe în limba Română

    • RO Răspunde

      asta deoarece dincolo aia se descurca oarecum nu ca idiotii de la noi , la ai nostri daca nu le scrii numele localitatii pe limba lor se pierd dracului pe campuri si scapa doar gasind cai inseuati setati pe poalele Himalaiei apoi dupa darele de balegar ajung din nou pe unde au praduit, barbarii

  4. eu Răspunde

    Ungaria nici nu a fost a Romaniei niciodata, dar partea asta in care traiesti si tu, a fost parte a Ungariei…daca ai sti putina istorie…

  5. Andrei Baciu Răspunde

    Toate strazile din Romania ar trebui redenumite in romaneste !! Pete Fisando sa fie la ei in ungaria !!!Kkmas pe stepa lor !!

    • Jackie Kocsan Răspunde

      Mare taran esti frate… Reprezinti cu demnitate pe ala cu dintii stricati, repetent din tiliorman…

    • y Răspunde

      Un exemplu elocvent de ce ar trebui predat la minimum minimorum cultura minorităților din România în școli. În spiritul toleranței. Copii români habar n-au ce au dat minoritățile naționale majorității, țării.
      Pentru @Andrei Baciu doar atâta aș transmite că autoritățile locale dau denumirile de stradă după personalitățile locale. Nu am pretenția de la tine ca să știi că poetul maghiar a petrecut foarte mult timp aici, aici și-a cunoscut soția (Carei), s-a căsătorit (la Ardud), a stat în fostul han unde este acum la colț ceasul electric etc. Are mai mult mai multe legături cu orașul și județul decât de ex. Brâncuși. Nu că aș avea ceva cu dumnealui.
      Aștept să explodeze internetul.

      • Cetățeanul turmentat Răspunde

        Dacă mergeți în Ungaria la Parlament sau la Muzeul Național din Budapesta nu veți vedea mai nimic despre minorități, de parcă și când era Imperiul Austro-Ungar toți din Ardeal, Slovacia etc. erau unguri.
        Așa că eu unul sunt sătul să primesc lecții de democrație de la unii care nu se respectă decât pe ei înșiși.

      • RO Răspunde

        minimum minimorum esti un snob maximum maximorum

        • y Răspunde

          Acum sincer știi ceva despre poetul ăsta? Și nu veni cu jigniri că deocamdată Andrei Mureșan a plagiat textul imnului vostru de la el. Citește ”Talpra magyar” dă un google translate și o să afli. Și vezi că nu e invers pentru că poezia a fost recitată în public pe 15 martie 1848. Oi fi eu snob (mă îndoiesc de felul meu) dar măcar am carte. Tu ai trei clase ca și trenul. Clasa I, clasa a II-a și categoria ”sârmă”. Asta dacă știi ce înseamnă.

          • Cetățeanul turmentat

            Stimabile y,
            Oarecândva în Ungaria, pe teritoriul ei actual, era o importantă minoritate, mă refer aici la cumani (kunok). Ei bine, astăzi și-au uitat limba, fiind maghiarizați cu desăvârșire.
            Așa că mai lasă-ne în pace cu respectul pentru cultura celuilalt, mai ales că sunt cetățeni care nu vor să învețe limba oficială a statului român.

    • Norick Răspunde

      Bandi , pui de dac , de ce n-ai ramas in satul tau natal , langa turma ??? Acolo precis si cainele latra pe romaneste… :-)))
      iar daca vii in oras trebuie sa accepti ,ca oamenii sunt diferiti si nu toti is tarani nespalati…:)))
      P.S iar limbajul asta din codru’ foloseste-o acasa,cum ai obisnuit…:))).

      • matroz Răspunde

        @all:Luați de aici exemplu de prietenie ungureasca???Câteodată ma întreb de ce nu le cedam locul amicilor noștri unguri!Au găsit atâtea izvoare ungurești care spun ca ei sunt primii,numai n- au documente ca sunt si părinții noștri!Cu limbaj elevat ca mai sus,te si miri ca romanii nu-si cer scuze!Pacat,am crezut ca eroii neamului unguresc,au învățat ceva pe acest forum-măcar ca jignirea aduce jignire.Dar luați de val…

        • y Răspunde

          @matroz, lasă-i, se plictisesc băieții. Se vede că-i gata campionatul de fotbal.
          @cetățene turmentat, dacă ești așa supărat că ungurii au asimilat pe kuni , ai reptate așa este, dar nu numai pe ei, că și pe pecenegi de ex., totuși care este punctul tău de vedere de istoric avizat că prima episcopie înființată pe teritoriul Țării Românești a fost cea cumană cu sediul în Milcov? Săracii cumani, toată lumea i-a asimilat!

  6. Blur Răspunde

    Oare Gabor o fi primarul? 12069661 https://www.fancourier.ro/en/awb-tracking/

  7. Nemeth Răspunde

    pt mine era logic :))) fara sa mai citesc pana la capat :))))
    schimbati totul pe romaneste sa se simte bine prietenul nostru “Andrei Baciu ”
    dar pls toate tablele sa le plateasca el :))) ” kmas in gura lui”

    • Andrei Baciu Răspunde

      Eu in a lui ma-ta aia care te-a ejectat,desi mai bine o facea in privata din fundul curtii !!Romanul Emanoil Gojdu a lasat romanilor o avere in Budapesta ,estimata azi la peste 1 miliard de euro,cu cladiri imense, cu spatii comerciale,o strada intreaga cum s-ar zice,insa nici macar nu e pomenit ca fost proprietar sau ca nume de strada sau de piata si pe care jidanul MRU,tradator de neam si tara, a facut-o cadou ungurilor !!Eminescu a trait si a scris poezii in Viena,insa nimeni nu a catadicsit sa dea nume unei strazi cu numele Luceafarului poeziei romanesti !!Mars in pusta,mancator de hoit !!

      • y Răspunde

        Mai exact aromânul (dacă contează pentru tine) Gozsdu Mano. În rest nu știu de ce te miri în politică se fac mizerii din astea, sunt la ordinea zilei.
        PS. Triburile indoeuropene implicit și cele trace, sarmate, protogermane, protoitaliene etc. au venit în Balcani din zona dintre fluviul Volga,munții Caucaz și munții Urali cam cu 1800-2000 de ani î.e.n. Cam de unde au venit și ungurii și bulgarii prin anii 890-900 e.n. Așa că mai ușor cu pomenirea pustei că avem rădăcini comune sunt doar niște ani diferență. Sunt sigur că proful/profa de istorie a uitat să menționeze acest ”mic” amănunt.

        • RO Răspunde

          adevarul istoric este doar unul si pe care nimeni nu il cunoaste ne ghidam dupa inscrisuri care nu pot fi verificate ne complacem sa aderam la o supozitie ne convine sa fim de partea natiei din care facem parte suntem gata sa ne aparam cu arma ideologiile plasate gata formate de cei care in final vor trage foloase

          • y

            Văd că punctuația nu este punctul tău forte. Sau n-ai mâncat la cină?

  8. RO Răspunde

    Punctuatia tocmai ca am mancat-o, la cina ; ma aliniez doar la categoria majoritara, probabil asa sunt mai pe limba celor multi.

  9. y Răspunde

    Stimate cetățean relaxat. Așa cum nici eu nu sunt de vină pentru ce a fost acum sute de ani, nici tu nu ești de vină. Dacă nu știi ceva măcar nu respinge informațiile. Din păcate la acest capitol suntem îndoctrinați cu toții cu fel de fel de chestii încă de mic copil, parcă sunt niște dogme. Puțin respect și alegerea mai cu grijă a cuvintelor ajută. Dar nu cred că am jignit pe cineva cu ce am scris, deocamdată nu eu scot perle de genul ”marș înapoi în pustă”, ”barbar”, ”mâncător de hoit” etc. Eu știu că latinii sunt mai temperamentali dar astea sunt peste limita bunului simț. Eu nu-mi permit copiilor mei să vorbească așa nici măcar cu țiganii cerșetori.

  10. RO Răspunde

    “țiganii cerșetori” spune aproape totul despre ………………

    • y Răspunde

      Despre ce? Să nu-mi vii tu cu lecții de democrație că habar nu ai despre ce îți dai cu părere.

      • RO Răspunde

        Foarte probabil, si nu imi trece deloc prin minte sa dau lectii privitor la democratie.Democrația (în traducere literală „conducere de către popor”, din grecescul δημοκρατία – demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere” = “puterea poporului”) este un regim politic care se bazează pe voința poporului. Principiile de bază ale democrației sunt votul universal și suveranitatea națiunii.(Wikipedia). Comentariile pe care le-am facut chiar ca nu sunt pentru a afecta vadit negativ personalitatea oricui, cine se simte cu Musca pe caciula, sa fie sanatos.

        • y Răspunde

          pentru RO cu memoria scurtă, și noapte bună.
          RO
          21 iulie 2018 Răspunde
          asta deoarece dincolo aia se descurca oarecum nu ca idiotii de la noi , la ai nostri daca nu le scrii numele localitatii pe limba lor se pierd dracului pe campuri si scapa doar gasind cai inseuati setati pe poalele Himalaiei apoi dupa darele de balegar ajung din nou pe unde au praduit, barbarii

          • RO

            Multumesc mult, si la fel, iti doresc o noapte buna amice (amico ?).

      • Soros Răspunde

        Minciunica all by back!

  11. Altu Răspunde

    Ce îmi “place” cum vă certați pe lucruri banale și în timpul ăsta PSD și UDMR ne dau m..ie cu legile lor de rahat și noi ne certăm pt proștii.Divide ed impera,se aplică și acum.

  12. RO Răspunde

    Pai acuma sa-mi fie cu iertare ca “ne certam pe lucruri banale” “ca prostii” daca atata ne duce mintea, nu putem mai mult deci raman la carma cei titrati si care chiar le stiu pe toate. Iertare, va rog.

  13. RO Răspunde

    Oricum “Divide ed impera” m-a dat peste cap, este mortala expresia in acest context.

  14. Norick Răspunde

    @ y : most is jó voltál , gratula !
    Duminica placuta ! 😉

    • y Răspunde

      @Norick, én iskolába jártam a fenébe is nem kocsmába mint egyik-másik. Csak az tetszik hogy a himnusz szövege kapcsán amit irtam, mélyen hallgatnak. Fáj nekik.

  15. y Răspunde

    Astăzi se împlinesc exact 555 de ani (22.07.1456) de la bătălia de la Beograd (Nándorfehérvár) când românul Iancu de Hunedoara, guvernatorul Regatului Ungariei și tatăl lui Matei Corvin, viitorul rege al Ungariei, l-a învins pe Mehmed al II-lea. De la aceea dată în cinstea marii victorii (Mehmed a și murit), din ordinul papei Calixt al III-lea în toate bisericile catolice se trag clopotele la prânz. A fost prima victorie împotriva turcilor. Dar asta nu e o chestie importantă, așa-i?

    • Andrei Baciu Răspunde

      Mai pune ceva !! 1456 + 555 =… 2011 !!Exact !!Nu uita insa cine a fost Mehmed,cel care a cucerit Constantinopolul !!Ok,victoria lui Iancu e o chestie foarte importanta,insa in lupta romanilor cu otomanii,de multe ori occidentul a spus…pas,ne-au cam lasat pe ”cont propriu” !Am luptat singuri ca prostii cu turcii pagani,desi eram ”scutul” europei !!

      • y Răspunde

        Scuze pentru calcul. Ideea este că nimeni nu-l pomenește. E cam jenant, dacă nu acum atunci în general. În afară de castelul Huniazilor renovat e pauză totală. Și da, cam suntem scut și pentru Bruxelles și pentru americani.

  16. Pista Răspunde

    Abia acuma incep sa inteleg istoria!Deci Iancu de Hunedoara era la vremea respectiva un fel de Viktor Orbán de acuma!Adica n-a lasat migrantii sa intre in Europa!Adica a incercat sa protejeze hotarele Schengenului!

  17. y Răspunde

    @Alin, faptul că e turmentat, adică beat după DEX nu este o scuză, ba din contră. Și la poliție dacă ai făcut o ”prostioară” este un fapt agravant.

  18. CelMare Răspunde

    De ce ar trebui cine a sa cunoasca a scrie numelei unui criminal de razboi? Chipurile, poet.

    • xmen Răspunde

      Frate, ești bolnav!

      • Rodica Răspunde

        Nu e bolnav ! Daca ai fi citit macar o poezie a acestuia , ti-ai revizui afirmatiile ! Petofi Sandor , pe langa poeziile de dragoste prin care s-a facut cunoscut , a fost unul dintre cei mai infocati iredentisti maghiari , lucru pe care nu l-a ascuns si l-a transpus chiar si-n opera sa ! Cauta orice volum de poezie al poetului si-ai sa te convingi ! In alta ordine de idei , nu cred ca-i o crima sa nu auzi de poeti maghiari si sa nu cunosti scrierea maghiara , mai ales daca n-ai avut tangenta cu ele! in Romania ,daca mergi in zona Harghita -Covasna trebuie sa-ti duci dictionarul , altfel nu te descurci in romana, fiindca majoritatea de-acolo ori nu conoaste , ori refuza sa vorbeasca limba romana . (Da pentru asta nu suntem atat de revoltati ,unii dintre noi ! )Plus ca , am niste dubii legate de aceasta …. facatura , intrucat la firmele de curierat se cer detalii legate de destinatari si expeditori , tocami pentru a evita situatiile de acest gen ! Cred ca este o alta ….. momeala aruncata sa ne contram mereu pe aceasta inepuizabila tema !

        • y Răspunde

          Stimată doamna @Rodica. Am impresia că nu știți despre ce vorbiți. Vă rog să-mi indicați un vers de-al poetului cae să vă susțină afirmațiile. Vedeți că sunt etnic maghiar și am terminat la Kölcsey, am volumele poetului acasă. Nu confundați îndemnarea la răscoala împotriva habsburgilor din 48-49 cu manifestări irredentiste. Și dacă tot vorbim de poetul maghiar cum stăm cu drepturile de autor de la ”Talpra magyar” că tare seamănă cu ceva text de-al lui Andrei Mureșan?

          • IoBag

            De unde scoateti o asemenea absurditate?
            Care pasaje sustitneti ca au fost plagiate, sau vre-o sursa care sa va sustina afirmatiile aveti?

          • Rodica

            Sa stiti ca raman insensibila la faptul ca sunteti etnic maghiar si ca ati terminat un liceu maghiar ! Chiar nu ma intereseaza si nu ma sperie acest lucru !Foarte bine ! Ziceti merci , ca in alta parte n-ati fi avut atatea drepturi si n-ati fi batut obrazul majoritatii , cum o faceti in Romania ! N-am sa va insir eu opera poetului , stiti foarte bine despre ce vorbesc , asa ca … pas ! Si mai terminati-o cu atata plagiat si cu drepturi de autor , pe bune , nimeni nu-i ca voi ! Toti marii poeti si scriitori romani i-au plagiat pe unguri ! Ca bine va mai zice …. adn-ul vostru , primii intre egali ! A propos , habsburgii astia care erau niste…. cuminti , ce natie or fi avut ?

        • IoBag Răspunde

          Sigur nu-l confundati cu Wass Albert?
          Sandor Petofi a fost un fel de slovaco-sârb maghiarizat.
          Un fel de Eminovici Mihail de-al lor!

  19. y Răspunde

    Stimate iobag. Caută versul, bagă google translate și în loc de maghiar pune român. Seamănă, o să vezi.

  20. y Răspunde

    Stimată doamnă @Rodica. Văd că așa este cum am crezut. Aveți niște fixuri. Nu ați dat nici un exemplu pentru că nu aveți de unde. La alții poate, inclusiv la Széchényi care are recent statuie ridicată în centrul vechi , găsiți dar la săracul ăsta mort prematur și îndrăgostit lulea cam greu. Vă rog înghiteți gălușca din sec și mult înainte, spor la găsit irredentiști. La Petőfi de aia nu găsiți că a murit în 1849. Chestia cu irredentismul,prin definiție a venit mult mai târziu. Așa că dacă nu aveți argumente vă rog nu ridicați tonul. Nu este civilizat și nici nu mă impresionează. Știți foarte bine ce demonstrează, nu vreau să vă jignesc. Dar cine sunt eu, migratorul din pustă să vă învețe civilizație! Știți mai bine ca mine, doar sunteți urmașii direct ai romanilor!

  21. Norick Răspunde

    @y : mai reziști ? Nu te chinui, șansele sunt minime la a discuție civilizată constructivă. ?
    Dar (este și greu să scriu) undeva are @Rodica dreptate. Știrea asta este prefăcută, doar pentru a crea conflicte și ură între oameni. ? Nu merită… ? ? ?

    • y Răspunde

      @Norick, așa este, știu și eu, dar de unde naiba scoate tanti Rodica prostia asta cu irredentismul. Dar numai enunță nu demonstrează. Așa pot să spui absolut orice!@ Problema este că pe timpul comunismului majoritarii au fost îndoctrinați cu dogme și tabuuri despre care nu e voie să vorbești., De ce? Parcă suntem democrație și putem avea păreri diverse. Dacă spui ceva care nu este corespunzător ideilor generale desprinse încă din gtrădiniță, vai, vai ce catastrofă! Și ne mai mirăm cine ne conduce țara!

      • matroz Răspunde

        @y:mai las-o dracului.Toti am fost indoctrinati,singuri puri ati ramas voi.?
        față de clovn
        Cand ungurii vor recunoaste ca sunt si ei niste vinituri in Europa,ca multi alti,ca seamana cu europenii,atunci nimeni n-o sa mai critice ce spune y si Norik.Dar tot spunandu-ne despre rasa lor superioara,firesc ca-i mai trimitem la origini-adica in mongolia!

        • y Răspunde

          @matroz, tu sigur ai fost îndoctrinat ca fost m.a.i. -st și votant de bază pesedist. Eu te ascult și încerc să conversez în schimb tu repeți întruna ce ai învățat. Dacă spun ceva ce nu se încadrează în imaginea ta sari sus ca ars nici nu mai asculți ce spune omul. Să fii sănătos!

          • matroz

            @y:mie mi-ar parea bine daca te-ai stradui sa intelegi ce citesti,ori nu citesti!Eu am tacut o vara intreaga uitandu-ma cum aberezi tu si prietenul meu Norik pe tema ungureasca!Fa un exercitiu de citire cu mintea la purtator si citeste ce am scris.Dar poate nu pricepi si nici nu te pot ajuta!Dai lectii expirate dintr0 istorie la fel de expirata.Nu are nimeni nimic cu voi,unii sunteti neadaptati,imprevizibili si ancorati in vesnicele dureri ale ale marimii hugariste.Adois,s-a dus ,traiti cu noi aici normal si atunci ne mai putem contra pe forum!
            Chestia cu fost m.a.i ist imi place!Face parte din multele prostii pe care le vehiculezi alandala pe forum!Ca fost mai -ist ti-am gasit numele pe lista fostilor turnatori unguri la securitate?

      • Norick Răspunde

        @y: de unde scoate?? Probabil di șură, de unde altundeva??
        Vrea sa fie cool, sau vedeta paginii web. ? Deja are și fan… @matroz citsște cu lacrimi în ochi… ? ? ?

    • matroz Răspunde

      @Norik:ce-mi place mie chestia asta:cum nu va convine ceva ,este un altul care baga ura…Nu are nici dracu treaba cu voi!Provocati mereu prin superioritatea afisata !Mai dormiti si voi din cand in cand!Venind azi de la Cluj-nu ungurizat-toata lumea pe traseu plangea de aiurelea asta cu Pete cel Mare,ungur,slovac,curva roman etc.Lasati-l sa se odihneasca in pace si dezgropati mereu superioritatea rasei mongole.Chiar crede-ti ca mai intereseaza pe cineva!
      S-a transformat amaratul asta de seit in problemele de personalitate ungureasca ale lui Norik si Y.Voi nu aveti nepoti?

      • Norick Răspunde

        @matroz: deja si tu esti bolnav??? Sau ai net limitat?? Doar comentariile pare iti apar pe ecran?? Hai mai lasa cu superioritate ca in afara de tine nimeni nu vorbeste de asa ceva. Joaca fair play, sau nu intra pe teren de joc ,dar te rog nu scuipa de pe tribuna… ? ?

        • matroz Răspunde

          @Norik:chiar am stat la oparte vazand cat de jos ducem comentariile-de fapt duceti comentariile.Vina principala va apartine tie si lui Y.Ce insemna net limitat,seamana cu postarile tale?Am net suficient sa citesc prostiile de suficienta grofeasca ale unora!Daca mintea te-ar duce sa citesti ce vezi,mi-ai da dreptate.Faceti un rau incomensurabil,postand aiureli ,altfel la mintea copiilor!

          • Norick

            Poate ca din net ai suficient , dar cu mintea stai foarte la limita… Intrebarea a fost, ca citesti doar comentariile care-ti convine si doar pe alea te reflectezi ?? Sau daca vrei sa joci rolul moderatorului , atunci ar trebui sa citesti pe toate . Nu de alta , dar asta-i minimul pentru o conversatie inteligenta, culturata, constructiva etc. etc. :-))
            P.S. oare ai inteles esenta despre ce am bufnit ???

        • matroz Răspunde

          @Norik:vezi ca ai mai uitat un argument imbatibil unguresc:daca am baut kevert!Stai linistit ,se rezolva!

    • matroz Răspunde

      @Norik:eu n-as rezista presiunilor din partea majoritatii romanesti!As pleca …dar as mai putea accepta si alte pareri-ceea ce este exclus din partea ungurilor care nu sunt ca altii.Doamne ,Doamne ce nerozi suntem.Si cate am putea discuta.Dar intai trebuie sa finalizam superioritatea ungureasca?

      • y Răspunde

        @matroze, văd că te-ai aprins la stingerea luminii. Știi ce? Hai să zicem că pleacă toți care vă deranjează prin faptul că nu sunt urmașii lui Romulus și Remus și n-au supt lapte „matern„ din țâța lupoaicei. Da, plecăm și luăm cu noi tot ce am construit. Ce vă rămâne? Că în 100 de ani n-ați fost în stare să construiți decât blocuri și fabrici care deja au fost demolate. În răutatea voastră lăuntrică care izvorăște dintr-un mare complex de inferioritate pe care nu vreți să recunoașteți nici în ruptul capului tot căutați posibilele semne ale răutății în orice și oricine pentru că porniți și gândiți totul de perspectiva voastră. Nu gândește toată lumea la fel! Când accepți asta putem discuta. Până atunci bea un kevert, una bucată amestecată pre limba ta strămoșească și culcă-te. Poate mâine vei gândi mai limpede.
        PS. Vezi să nu cumva să consumi ceva produs unguresc. S-ar putea să îți stea în gât. Găsești destule ”chimicale” românești pe rafturile magazinelor.

        • Norick Răspunde

          Eu spun sa pleaca ala, care a venit mai tarziu… Noapte buna sa aveti.! ?
          @y jo éjszakát! ?

          • matroz

            @Norik:dar despre neaveniti(cunosti cuvantul?)ce parere ai ?Culca-te ,acum e scum internetul!!!

          • Norick

            @matroz : da , o cunosc expresia. Este imdediat dupa cuvantul deportat (oare tu cunosti ?) 🙂
            P.S. credeam , ca pompierii sunt m.a.i. cinstiti si mai corecti… :-)))

        • matroz Răspunde

          @Y;Atat ai inteles?Credeam ca te duce mintiuca la mai mult!Cine ti-a spus sa pleci nene?Dimpotriva voi ii aratati cu degetul pe cei din Codru,din Moldova etc.Dar daca vreti,ar fi crima sa se opuna cineva….

        • matroz Răspunde

          @Y;te-ai enervat rau!Ai dreptate,nu toata lumea gandeste ca voi !Si bine face!Sa luati cu voi ce ati adus!!!Hai,fii serios,rade lumea de tine.Ocupa-te de drumuri,parca te pricepi,poti fi folositor nepriceputilor din administratie de azi!Despre inferioritate,din nou se poate discuta,dar cu unguri rationali.Si nu inteleg la ce v-ar folosi!!!!!!!!!!!

          • Rodica

            Chiar nu merita osteneala matroz, fiindca ajungem sa scoatem la lumina tot ce e mai hidos in om ! Din aceasta cauza este natiunea noastra asa cum este , cum ar zice taranu , ca nu toti boii trag la aceeasi caruta ! Cand vor intelege toti ca bunastarea si prosperitatea unei natiuni se construieste cu daruire de catre toti cei care o formeaza , cand vom pricepe ca nu suntem unii superiori celorlalti , ca trebuie sa respectam valorile fiecaruia dintre noi , poate atunci se va schimba ceva ! Pana sa se-ntample astea , ne putem contra la nesfarsit , ne putem jigni unii pe altii , spre satisfactia celor care doresc acest lucru ! Merita ?

  22. y Răspunde

    @matroze, chestia cu turnătorul chiar nu ține. Din simplul motiv că eu și toată familia mea chiar am avut dosar de urmărit și cu pașaportul reținut. E o poveste lungă, știi tu chestia aia cu samizdatul Ellenpontok, dar pentru ăsta ar trebui să ai și ceva intelect și ceva informații nu contrainformații. Că orice ai face iese până la urmă ”cultura” din tine, degeaba te dai tu telectual. În visele tale poate. Dasvidania tavariș!

  23. y Răspunde

    @Rodica dragă
    1.Tot nu mi-ai răspuns legat de poezii.
    2. Ungurii au propus ca să se facă comisii comune multipartite pentru a se pune de acord cu privire la istoria din zona intracarpatică și nu numai tocmai pentru a termina odată pentru totdeauna cu discuțiile astea sterile. Ghici cine nu a fost de acord? Nu mă cred eu superior, eu cred că tu te crezi. Eu vreau să trăiesc în liniște fără scandaluri ieftine și artificiale. Tu nu?
    PS. M-am săturat că toată viața trebuie să demonstrez că sunt fidel țării mele. Crede-mă sunt mult mai fidel decât mulți români. Te rog documentează-te puțin despre cum judecă intelectualitatea maghiară ardeleană. Este unul Kós Károly care în perioada interbelică a creat noțiunea de transilvanism.

    • Rodica Răspunde

      As vrea sa-ti raspund cu @y draga , dar nu-mi permit ;
      1, Nu pot sa-ti raspund in cateva randuri legat de poezii , insa sincer chiar mi-as dori o discutie constructiva pe aceasta tema , care cu siguranta nu s-ar finaliza in 3 randuri .
      2, Iarasi nu inteleg ce vreti voi , ungurii , sa puneti de comun acord, si cu cine , istoria Romaniei ( fiindca zona de care pomenesti tu face parte din Romania ) , cand sunt chestiuni clarificate si consfintite prin niste tratate si granite ; ca vor ungurii sa rescrie istoria Romaniei , este o alta poveste , au si incercat de cateva ori , dar na, nu intotdeauna se potriveste cu ce se doreste ! Nu consider ca fac scandal atunci cand sunt lezate si batjocorite demnitatea si tot ce tine de romanism si patrie , si ma vad obligata sa raspund ! Legat de demonstratiile de fidelitate fata de Romania , din postarile tale si ale altora , reiese exact contrariul , asa ca nu incerca sa ma convingi , ca este o cauza pierduta din start ! Si nu mie trebuie sa-mi demonstrezi acest lucru , ci tie insuti !
      Acestea fiind zise , refuz sa mai continuu subiectul , care am mai spus-o , face deliciul cuiva ! Punct.

      • y Răspunde

        @Rodica, bazinul intracarpatic nu este numai România, uită-te pe hartă. În rest prin replica ta ai demonstrat că ești plină de idei preconcepute, gen ”toți ungurii,….„. Și te mai miri că românii în vest sunt confundați intenționat/neintenționat cu țiganii. Tot așa totul pornește de la pașaport. Dar noi știm că nu este așa. Este o treabă de dublă măsură. E al naibiivde greu să privești în oglindă și să recunoști.

  24. Unu' Răspunde

    @TOTI: nu v-ați săturat să vă spurcați?
    Suntem cu toții în același căcat și voi vă trezirăți acum să dezbateți istoria?!?
    Hai atunci mai bine să pornim un război civil să ne dăm în cap unul altuia să vedem care e a fost primul pe aceste meleaguri!

    Sunt curios, dintre toí cei de mai sus, câți aveți sânge pur, indiferent de nație! Vă asigur că nici unul, cel puțin în zona noastră relațiile interetnice au fost bune, dovadă fiind numărul foarte mare de căsătorii mixte! Ce naiba v-a apucat?!?

    • y Răspunde

      @Unu’, eu am încercat să dezbat dar unii nu pot să răspundă fără să jignească. Iar chestia cu căsătoriile mixte este valabilă pentru zona noastră, nici eu nu sunt 100% maghiar. Dar unii supărați de aici iau trenul sau mașina de Luminații pentru că au sute de km buni de făcut peste munți până la mormântul strămoșilor. La ei nu prea sunt alți decât români, eventual urme de țigani, nu au de unde să înțeleagă. O zi bună.

    • Norick Răspunde

      @Unu’ : si eu sunt de /pe partea ta… ? ? ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.