Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Vietnamezii veniți la Tehnic Asist, harnici și organizați. Muncesc 10 ore pe zi, șase zile pe săptămâna

Cum românii nu se înghesuie să se angajeze, unele companii caută soluţii peste hotare. De exemplu, firma de construcţii Tehnic Asist din Botoşani, care are lucrări și în Satu Mare, a angajat 30 de vietnamezi. Noii lor şefi spun că aceştia sunt harnici şi foarte organizaţi.

Tot mai mulţi angajatori au renunțat să mai caute personal printre români şi s-au orientat către asiatici. Pentru compania din Botoșani, de exemplu, muncesc zilnic 30 de vietnamezi. Este și cazul lui Huang. Bărbatul are 40 de ani și este șef de echipă. Îi place la noi și vrea să învețe româna în jumătate de an, scrie Digi 24.

„Bună! Sunt din Vietnam. Îmi place România, este o țară frumoasă. Am venit aici pentru că am nevoie de bani, mulți bani pentru că vreau să îi trimit familiei”, spune vietnamezul. La fel ca și el este și un alt coleg, mai tânăr. În Vietnam câștiga 100 de euro, iar acum venitul lui este de 10 ori mai mare. „Toată lumea trece pe aici și se uită la mine, la colegii mei și la munca noastră”, spune el cu mândrie.

Asiaticii veniţi să lucreze în România muncesc șase zile pe săptămână, câte 10 ore. Sapă şanţuri, instalează ţevi şi montează trotuare.

„Îmi place încet, liniștit, nu fugă, nu cu repezeală pac-pac… Nu. Este mai greu că nu înțeleg românește, asta-i situația, ce să facem”, spune un coleg român. Chiar dacă se înţeleg doar prin semne, localnicii sunt încântaţi de musafirii asiatici şi nu ratează nicio ocazie să le arate omenia: „Abia aștept să ajungă și la poarta noastră, să îi servesc cu ceva”, spune o femeie. „Sarmale, fripturică, friptură de pui, cu cartofi și varză, suc, cozonac…”, detaliază o alta.

Asiaticii sunt mană cerească pentru marii angajatori.

Gabriel Butunoiu, specialist Resurse umane, pentru Digi 24: „Sunt foarte disciplinaţi şi pentru un angajator asta e mult mai important decât să fie cine ştie ce calificări. Toţi cei din Asia vin organizat. Vin întotdeauna printr-o firmă care îi aduce, care negociază cu angajatorul nişte condiţii stricte”.

Și asta se întâmplă în condițiile în care mii de români nu au un loc de muncă, potrivit specialiştilor. „Momentan, avem 4000 de șomeri, cu o rată a șomajului de 2,87%”, precizează Teodor Dimitriu – director AJOFM Botoșani.

Sursa – Digi 24

7 comentarii

  1. Johny Cash Răspunde

    Dar cât le dă firma muncitorilor români de nu vor la lucru? Le dă 1000 euro ca la vietnamezi? Mă îndoiesc. Nu înțeleg șmecheria. Se dă ceva subvenție de undeva pentru asta?

  2. Cetățeanul relaxat Răspunde

    1000E ia șeful de echipă, ceilalți probabil 700-800…dar sunt sigur că-si merită banii…în primul rând pentru faptul că n-au in cap ideea,,merge și așa”și nici lozinca ,, pauzele lungi și dese,cheia marilor succese”!

  3. U.S.A. Răspunde

    atentie la I.E.D.!!!

  4. Rizzo Răspunde

    Foarte hărnicuți ei. Toți cei 5 din imagine își asculta unghiile crescând pentru mia de euro primită. O blasfemie sa spui ca dai 1000 de euro unor străini iar băștinașilor nici pe departe asemenea salarii. Sa nu mai vorbim de cazările și diurnele asigurate. Nu exista zid destul de gros la câtă muniție ar trebui descărcată in toți cei implicați in asemenea acte de jignire etnica.
    Eu sunt de părere ca următorul val sa fie de africani musulmani, apoi de sirieni și de ce nu ceva teroriști notorii. Dacă oricum lucrurile stau cum stau măcar sa știm o treaba: plecări in state și Canada pt romani fără vize și populați țara asta defecta cu tot felul de harnici și iscusiți ai sortii.

    • Dan Răspunde

      Vietnamezii ăștia sunt aceea pentru tine, ce vei fi tu pentru americani sau canadieni când vei pleca. E simplu!

  5. Hopa hopa Răspunde

    “Art. 112 – alin. (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normal a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Fiecare angajator stabileşte împreună cu angajatul norma timpului de muncă, acesta putând fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână. “

    (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

    60 de ore?! Bravo fraierilor!!!

  6. adi Răspunde

    Veniti la drm in control si vedeti orele suplimentare. La nici o firma nu se fac controale pe campul muncii. Se opresc in biroul de protocol si atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.