Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Zilele Maghiare Partium, ediția a 17-a. O săptămână de concerte, teatru și proiecții de film

În ultimii 16 ani, Zilele Maghiare Partium a devenit una dintre cele mai mari evenimente atât în Ardeal, cât și în regiunea Partium, ocupând un loc important în seria evenimentelor din România, drept cea mai veche manifestație a maghiarilor de aici. După reînnoirea imaginii desfășurat anul trecut, cea de-a 17-a ediție a Zilelor Maghiare Partium și-a propus să aducă îmbunătățiri calitative la nivelul programului și ale spectacolelor. În acest an, Zilele Maghiare Partium se va defășura în perioada 20-26 august.

Drept pionier al festivalurilor ardelene, prima ediție a Zilelor Maghiare Partium a fost organizată în anul 2002, având atunci 17 organizatori. Această primă ediție s-a desfășurat pe durata a 3 zile la 2 locații cu un total de 7 concerte și 21 de alte evenimente și un public de 3000 de persoane, a menționat Stier Péter, organizatorul principal al Zilelor Maghiare Partium, care a adăugat, de asemenea, că, în decursul celor 17 ani de existență a evenimentului, au evoluat pe scena Zilelor Maghiare Partium peste 130 de formații, un număr în continuă creștere.

Stier Péter a declarat: ,,începând cu această ediție, organizatorii introduc mai multe inovații, una dintre cele mai însemnate fiind titrarea în limba română a spectacolelor de teatru incluse în programul Zilelor Maghiare Partium, dorind astfel să deschidă către publicul de naționalitate română”.

O altă noutate urmează să fie proiecția de filme în aer liber. Drept locație a evenimentului a fost desemnată groapa de pe bulevardul Coposu, unde, toți cei interesați vor putea viziona, seară de seară, pe durata unei întregi săptămâni, filme de caliatate, titrate și ele în limba română.

Szőcs Péter, președintele Fundației Identitas, coorganizatorul evenimentului, a menționat faptul că, în cadrul Zilelor Maghiare Partium nu doar concetrele vor ocupa locuri proeminente, ci și evenimentele culturale. În ultimii 16 ani, publicul sătmărean a putut urmări sute de spectacole de teatru, prelegeri culturale, respectiv expoziții. Aceste evenimente vor fi susținute, și pe viitor, de Fundația Identitas. Szőcs Péter a subliniat faptul că și în acest an, Zilele Maghiare Partium își propune să treacă de granițele municipiului, căci, începând cu această ediție, se vor alătura acestei săptămâni culturale și de divertismet localități precum Carei, Sighetu Marmației și Tășnad. Legat de acesată inițiativă, Pataki Csaba, președinte județean UDMR, a menționat că ea este cu atât mai importantă, cu cât vor putea, astfel, beneficia de Zilele Maghire Partium și acele persoane care nu au posibilitatea de a călători în reședința de județ.

Pe lângă faptul că este cel mai diversificat eveniment al verii, Zilele Maghiare Partium prezintă importanță și din punct de vedere turistic, deoarece evenimentul se adresează nu doar localnicilor, a declarat Kereskényi Gábor, președinte UDMR, organizator al evenimentului. Experiența anilor precedenți arată că, pe durata Zilelor Maghiare Partium, sosesc la Satu Mare din ce în ce mai mulți turiști. Conform lui Kereskényi, ediția din acest an se va desfășura și mai pronunțat sub egida multiculturalității căci se va adresa tuturor locuitorilor municipiului prin diversele evenimente pregătite minorităților germane și locuitorilor de naționalitate română.

Organizatorii au accentuat faptul că, asemenea ediției precedente, pe durata evenimentului, nici în acest an nu vor fi închideri de drumuri, tocmai pentru a evita dificultățile în trafic.

Kereskényi Gábor organizator, primarul Satu Mare, a menționat că în cei 16 ani de existență, Zilele Maghiare Partium a devenit o „specialitate sătmăreană”, un eveniment îndrăgit de fiecare maghiar din Satu Mare, mai mult, se bucură de apreciere tot mai mare și de locuitorii de naționalitate română.

Stier Péter a menționat că, printre locații, se va păstra curtea Liceului Reformat care, pe timpul săptămânii, va găzdui diferite concerte. Turnul pompierilor și piața din jurul acestuia, destinată copiilor și adolescenților, va fi puțin transformată, iar Grădina Romei îi va aștepta pe toți cei interesați cu bine cunoscutele programe tradiționale și concerte, în timp ce Centrul Nou al orașului va găzdui mai multe concerte. O altă noutate a ediției din acest an este faptul că s-au finalizat lucrările la noul site al evenimentului care va oferi informații nu doar despre cele mai recente știri, dar va pune la dispoziție și cele mai importante momente ale edițiilor precedente.

Szőcs Péter a anunțat una dintre cele mai importante evenimente ale ediției din acest an a Zilelor Maghiare Partium, anume un târg de cărți din Grădina Romei cu participarea a 12 edituri.

În ce privește programul, Stier a dezvăluit informații sumare printre care am aflat că iubitorii teatrului vor putea viziona spectacole precum cel al Operei Maghiare de Stat din Budapesta. Tinerii iubitori de muzică de caliatate vor fi așteptați în curtea Liceului Reformat, prinre altele, cu un concert  Király Viktor și Herczku Ágnes. Iar cireașa de pe tortul evenimentului va fi pus de un concert al legendarului Demjén Ferenc.

 

 

13 comentarii

  1. I pop Răspunde

    Buli van iar inchidem centru

  2. Rodica Răspunde

    Ighen , da ! Totul va fi rosu alb verde ! Ura si la gara !

  3. Zamă acră Răspunde

    Încă un rahat de sărbătorit cu bani aruncați pe fereastra. Orice numai sa găsească scuze de a nu aloca un leuț in scopul renovării centrului istoric. Cavaleri și Partium și concerte pline de beșinoși de peste granița. Un primar ce-și bate pur și simplu joc de orașul pe care nu-l merita. Sa speram ca la sfârșit de mandat se va muta acolo unde se simte el acasă.

    • [email protected] Răspunde

      Mai Zamă, ce putem noi sarbatori aici in Satmar ? Ca Decebal , capetenia triburilor dace, singurul popor ce la aceea vreme nu cunostea scrierea, s-a sinucis din cauza macedonului Tiberius Claudius, care i-a rapit toate sotiile si intreaga populatie daca a ajuns sclava. Toate astea undeva in sud. Stii noi aicea nu prea suntem urmasi de daci ci de traci, dar tu nu prea poti intelege prea multe , sorry .

  4. alex Răspunde

    Al 17 a editie,ce tot mirati,asa faceti parca e primul,udmrul organizeaza,atat….banii lor,nu a primariei.urmasii cui,nu conteaza….tracii da au fost un popor ca lume,ce nu are legatura cu romanii,eventual cu bulgarii,mai mult cu grecii…..asta e sarbatoare cum vad,unde multi o sa participa,si romanii,poate voi care comentati,si sau nu,nu conteaza…..dusmania e a valoare la noi,ce nu elimina din inima,aici e problema!

  5. alex Răspunde

    nu inchide nimic,scrie articolul,citit si aflati care e situatia…..

  6. Garuboz Răspunde

    Liderii minoritari udemeristi fac pe dracu an patru ca s-a jigneasca majoritatea autohtona ,ei nu scapa nici o ocazie prin care s-a demonstreze ca doresc separatismul si ca urasc atat tara in care s-au nascut cat si poporul bastinasi carei tolereaza si a-i rabda .

  7. kuki Răspunde

    Intre timp invadeaza Satu Mare tiganii din Moldova si sudul tarii, nu a observat nimeni si vad ca anual asta-i problema sa vedeti mai incolo sarbatori traditionale de spart case la rand si jefuiala la maxim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.