Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

ESTIMĂRI. Vor fi sacrificați 1 milion de porci. Prețul cărnii va crește drastic

Județul Satu Mare, alături de alte județe din țară, se confruntă cu o criză fără precedent. Pesta porcină a afectat deja sute de mii de animale, urmând, probabil, ca până la finalul anului să fie ucise peste un milion de animale. Acest lucru ar putea duce la o scumpire drastică a cărnii de porc și la o puternică creștere a importurilor.

Potrivit președintelui ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu au fost afectate 94 de localităţi – 14 în judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj şi 80 în judetţle Tulcea, Contanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa. La nivelul întregii țări, un număr de 49.816 de porcine au fost ucise. Se estimează că vor fi peste un milion de animale sacrificate.

În nord-vestul țării, criza s-a produs din cauza introducerii ilegale de produse provenite de la animale sacrificate.

“Infestarea, din datele pe care le avem, în nord-vest s-a produs prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare a virusului”, a declarat Geronimo Răducu Brănescu.

Grupul danez Premium Porc, al doilea cel mai mare crescător de porci din România dupa Smithfield, care deține un efectiv anual de 600.000 de capete, estimează că această criză va conduce la o scumpire a cărnii de porc in România și la o creștere a importurilor.

70 comentarii

  1. dr storm Răspunde

    asta sa si urmarit, importul de la (merkel), la pret mai mare si calitate proasta, carne plina de apa si substante cancerigene, si uite asa se distruge inca o industrie in romania!

    • y Răspunde

      @dr storm, problema nu este numai industria alimentară, care zic eu că este într-o situație foarte gravă, problema este și cu cei 50% din populația țării care trăiesc la țară și taie câte un porc- două pentru familie. Deci nu vorbesc de cei care au 10-50 de porci și care trăiesc din asta (ei practic își pot declara falimentul) ci acei țărani săraci care își mai ajută cu ce pot familia. Eu în locul directorului general de la DSVSA, acest Geronimo și numaiștiucum, aș demisiona de rușine. Dar nu cred că are așa ceva. Este dezastru iar efectele se vor vedea în ajun de Crăciun la prețuri dacă nu mai repede. Este incompetență, neglijență, atentat la siguranța alimentară a populației, tot ce se poate. Pentru că au fost avertizați din timp.

      • 007 Răspunde

        Chiar și la porci te pricepi!
        După istorie, geografie, economie, construcții, uite unde este geniul care va rezolva problemele lumii!
        Cu burik alături

        • y Răspunde

          @007, ce bine de tine! Tu habar n-ai de nimic deci nu te doare capul. Oricum este gol. Dar nici p[rere nu mai poate avea omul ? Știi ce ? Nu mai comentez dacă asta te deranjează. Te las pe tine. Spor la treabă.

        • Unu' Răspunde

          Se spune că toți ne-am născut milițieni dar restul au mers și pe la școală! Unii au umblat mai mult și n-au stat pe feisbuk ci au învățat!
          E mai cool să te pricepi la mai multe decât să nu te pricepi la nimic!

  2. dr storm Răspunde

    asa e.

  3. Alex Răspunde

    Cata nedreptate se face acestor animale! M-ai ca-l crezi pe Daea cu Auschwitz-ul. Ca si genocidul de atunci si porcocidul de azi presupune exterminarea tutoror porcilor de o anumita rasa, nu conteaza ca-s bolnavi sau nu, in schimb de mistretii care-au raspandit boala nu se atinge nimeni si stiti de ce? …Daea.

    • Gâgă Răspunde

      Da Alex,dreptate pt. porci!Să-i taie nu să-i frigă!Zici că se extermină o ,,anumită rasă”?Du-te mă!Nu ne spui care-i rasa aia?

  4. Alex Răspunde

    @Gaga. Aia romaneasca.

  5. Alex Răspunde

    Mistretii astia sunt aproape in toata Europa, ei circula nestingherit. Cum naiba au infectat dintre tarile UE numai Romania? Cum nu au infectat prin Ungaria, prin Slovacia sau prin Polonia?

    • abc Răspunde

      Pentru ca la noi este debandada atat la ministere cat si in teritoriu. Am fost avertizati si nu am facut nimic. Tipic. Sau poate ceilalti au luat masuri, cine stie. Oricum suntem in rahat asta e clar. Ca daca sacrifica toti porcii românul ce va taia de Ignat? Oricum ne meritam soarta. Atata slugarnicie rar mai vezi ca la noi. Apararea intereselor economice nationale este zero.

  6. Alex Răspunde

    De ce in perioada aceasta nu se opresc si importurile de carne de porc? Daca carnea nu afecteaza omul sa-i mancam pe porcii din tara si dupa ce-i terminam sa importam din afara UE. Poate asa vom vedea de unde sufla vantul cu pesta porcina. Am mari dubii in legatura cu aceasta porcarie.

  7. Alex Răspunde

    Ma gandesc la cainele comunitar, cum a fost el aparat de niste ONG-uri iubitoare de animale. Cioara si ea e protejata prin lege, sobolanii desi abunda peste tot nu se simt amenintati de om, in schimb calul, porcul, vaca si chiar oaie nu sunt iubite de autoritati. Ma gandesc ca in curand vor urma gainile, curcile si ratele sau poate vor reusi sa-si faca proptele pe la autoritati. Cine-stie?

  8. Rodica Răspunde

    Cum naiba aveti informatiile ca in nord-vest s-a introdus carne infestata de la animale cu patologie dubioasa ? Si-atunci la punctele de trecere a frontierei , organele (in)competente ce fac ? Va ocupati de mici gainarii , verificand pe cei care aduc in tara doi morcovi si trei prune si lasati asa importurile masive , de produse cu perisabilitate ridicata , necontrolate ? Sau , daca le controlati , si prezinta risc de contaminare de ce le mai dati drumul pe piata ? Voi va auziti ce spuneti ? Daca aveti un minim de caracter , spuneti ca trebuie sa importati , asta e situatia , nu-i ….ucideti pe cei cu afaceri mici , pe care nici asa nu-i ajutati cu nimic ! Lasati-ne pe noi sa hotaram ce carne vrem sa consumam , de import sau autohtona , voi ocupati-va de ce-ar trebui sa faceti , sa creati conditiile sigurantei alimentare pentru populatie !

  9. Rodica Răspunde

    De la firmele lui Dragnea si vicepremierului Stanescu cati porci vor fi sacrificati , asa moca ? Sau acolo nu sunt probleme , totul e controlat ? Nenoriciti ce sunteti !

    • matroz Răspunde

      @Rodica:rabdare,gaseste YYYY imediat solutia!

      • Norick Răspunde

        @matroz : )))) asta da limbă. ? Cred, ca a intrat adââânc…. ? ? ?

        • y Răspunde

          Nem érdemes foglalkozni vele, ez valószinű egy mesterséges valami. Várom már a fertőző halcomb gyulladást ami veszélyes az emberre is nézve. De legalább kapná el néhány politikus.

          • Norick

            Na persze. ?
            Majd áttérünk a kolibri kolbászra… ? ? ?

          • matroz

            @Y-iar o dati pe limba cailor?

  10. y Răspunde

    @matroz. No, for you satisfaction it’s hungarian birdish.

  11. Rodica Răspunde

    @matroz , lasa-i sa-si faca ….. damblaua ! Atata-i duce capul ; fara sa-si dea seama ei ne confirma tot ce afirmam noi in alte postari , in spirit pur … romanesc ! Cu siguranta vorbesc limba romana pe site-urile unguresti ; in rest limbajul lor…. elevat este de…… circulatie internationala ! Nu stiu de ce nu se-ntalnesc in privat sa faca schimb de impresii , sa-si ….. aline durerile si ranile ; sau poate ca o fac , problema lor ! Si-acuma pregateste-te la replici una si una , daca nu postate , macar gandite !

    • y Răspunde

      No, așa este când omul se autofelicită și se bate singur pe umeri. Asta pot face și eu numai trebuie să inventez niște nick-uri. Iar te limbajul meu nu știu de ce te legi stimată (posibilă) doamnă. În afară de ironie nu cred că vorbesc urât și oricum scriu muult mai corect decât mulți care postează aici. Bine că asta este singura grijă a domniei tale! O duci bine ce să spun!

    • Norick Răspunde

      @Rodica : tu de ce nu te intalnesti cu marinarul nostru in privat? Macar puteai sa faci o cinste sa nu fie asa suparat… ? ? ? Bineinteles, daca nu te dor genunchii.. ? ? ? ?

  12. altu fara bmw Răspunde

    যে কোন ভাষাতে আমি লিখব যে এটি কোনও সমস্যা হবে না, শুধুমাত্র হাঙ্গেরিয়ানের সাথে আপনার যা আছে তা আপনার আছে।

  13. observator Răspunde

    Ca român mă simt flatat că concitadini maghiari comentează pe forumuri româneşti fiind decenţi în limbaj şi rezonabili în polemici.Că îşi aruncă câte o replică în limba maternă nu mi se pare un motiv de a le jigni limba(bine,româna e cea mai frumoasă de pe glob :)) sau pe ei înşişi.Mă simt jenat de invective naţionalisme ieftine.Ar fi bine ca discuţiile să fie o dezbatere de idei nu de atacuri de tot felul ba la persoană ba la partid ba la naţionalitate ba la instituţii etc.Peace!(am furat licenţa)

    • Rodica Răspunde

      Stai linistit si simte-te flatat in continuare ! Ca-n rest ai inteles exact nimic din ironiile unguresti si…. limbajul lor decent !(Nu de azi , de ieri )

      • y Răspunde

        @Rodica, în cazul tău problema este că ești 100% convinsă de ideile tale și le tot repeți. Nici măcar nu asculți ce spune partea cealaltă sau asculți dar imediat repeți replica binecunoscută. Nimeni, absolut nimeni nu este posesoul adevărului suprem. Nici măcar papagalul de Trump. Tu tot timpul cauți dedesubturile în ceea ce afirm eu sau altul de etnia mea și până la urmă găsești și acol unde nu este. Apropo, ai încercat să traduci pe google translate (scuze că am scris în engleză) ce am scris mai demult cu macrameul ăla de bengali?

        • Norick Răspunde

          @y: lasă, nu mai continua. Ai atins nivelul 0. În continuare o să ai nevoie de always ultra sau tena- lady… ? ? ?

          • y

            @Norick, am impresia că acum marinarul este very busy, adică superocupat. E ceva mâine cu un catarg în Carei. E musai de sfințit, altfel nu stă. De aia se ceartă tanti cu noi, ține locul.

          • Norick

            @y: sau poate acuma primește de la tanti o surprizä.. ?
            Sper să fie orală. ? Nu de alta, dar merită… ? ? ? ?
            Kellemes hétvégét Neked! ? ?

  14. matroz Răspunde

    @y,norik:daca vedeti ca nu va raspund,este ca aiurelile voastre au depasit bunul simt!Ce sa astepti de la doi unguri rataciti in satmar?Apreciez nivelul vostru intelectual fara pereche,caracterizat de neam prostie!Uneori mai discutam cat de cat mai aplicat.Se pare ca aveti serioase handicapuri datorate caldurii-nu ma refeream la intelect-asta a disparut de mult din comenturile voastre!
    Voi chiar aveti o problema cu romanii!Si ce daca isi amplaseaza catarg in Carei!Pot s-o faca linistiti pana la granita ,oriunde.E tara noastra!
    Norik:ultima postare a ta a coborat atat de mult nivelul cu care eram obisnuit…In caine si ungur sa nu ai crezare…Pacat!

    • y Răspunde

      @matroz, nu știu despre ce aiureli vorbești. Sunt sigur 100% că vei fi mâine în Carei, probabil ești ceva organizator Tempora. Nu mă deranjează. Chestia e că madam rodica, un fel de avocată a neamului a ieșit pe interval cu fixurile ei, până atunci discutam de porci. Nu asta este subiectul articolului? De intelectualitatea mea n-ai tu grijă, nu ai tu șansa să ai atâta! În rest ce a scris @Norick , corect, este puțin spus deplasat, dar pentru asemănarea dintre câine și unguri să-ți fie rușine. Ești un porc spinos și slinos. Așa ceva un om care are pretenții de civilizație nu face. Te rog, odihnește-te, mâine o să ai zi grea, e și cald. Eu am terminat, n-am ce discuta cu asemenea specimen.

      • matroz Răspunde

        @y:sunt impresionat.Confunzi ca de obicei din prostie intelectualitatea cu intelectul!Iti mai repet,nu primesc lectii de moralitate de la semidocti!Specimen,e tot din sfera intectualismului ungur?

  15. Rodica Răspunde

    Sunt ……..flatata de ……. Marele bun simt pe care-l aveti , precum si limbajul decent ,ba nu , exagerat de decent , ( cum zice ….un clasic in viata -de mai sus) , dar ma bucur pentru voi ca reusiti cu fiecare postare sa va aratati adevarata fata si caracterul + educatia inoculate sau mostenite (sau ambele la un loc) ! Eu cunosc si recunosc aceste particularitati specifice unor popoare, dar pentru cei carora scoala nu le-a fost un exemplu bun , voi sunteti dovada vie a ….convingerilor mele , de care nu ma dezic! Iubesc Romania, dar pacat ca e locuita de unii (nu hunii) ca voi !

    • y Răspunde

      Stimată @Rodica, afirmația lui @matroz intră deja în sfera justiției, încă mă gândesc să solicit datele de la portalsm pentru o reclamație oficială către cei de la combaterea discriminării. Numai comoditatea mă reține. Asemenea afirmații în anul Centenarului nu vă fac cinste. Așa că mai practicați puțin și autocontrolul. Și pentru cultura Dvs. generală maghiarii nu sunt huni. Nici nu au fost vreodată. Că cineva face confuzia intenționat sau neintenționat e altă treabă. O seară plăcută.

      • matroz Răspunde

        @y:hai tu …Oricum e Centenarul nostru,la voi e doliu!La cerere iti pot furniza date pentru Consiliul discriminarii…Ce specimen….

  16. Rodica Răspunde

    Nu-ti face probleme , privind afirmatiile mele , mai am multe la ….purtator! Cu siguranta ale tale ( si ale amicilor tai de conversatie) sunt in ton cu Centenarul si va fac cinste ! Treaba cu istoria stii cum sta ? Depinde de profesorul si manualul din care-ti preda , ce vrei sa auzi sau ce e corect sa auzi? Ai avut curiozitatea sa citesti ce istorie se preda in scolile din Harghita , Mures si Covasna? Sau, sa nu merg atat de departe, la Liceul Kolcsey gasesti un manual de istorie si compara-l cu unul similar dintr-o scoala cu predare in limba romana! Vei fi……surprins, sau poate nu, de diferentele de abordare! Cam asa sta treaba si cu maghiarii versus hunii! Crede-ma am avut profesori de istorie cu mult mai competenti ca tine! Zici ca afirmatiile lui@matroz intra in sfera justitiei , ale lui @norik (si ale altor rataciti in ale conversatiei- a propos , va recomand Arta conersatiei de Ileana Vulpescu )in ce sfera le incadrezi, asa autocontrolate? Sa-ti spun tot eu- bun simt,respect,inteligenta , educatie, cultura. Toate astea asociaza- le cu substantivul comun badaran si vezi cum se potrivesc! Las-o mai domol cu justitia, ca banuiesc c-o stii pe aia cu hotul striga hotul!

  17. y Răspunde

    Stimată @Rodica văd că nu o lași mai moale. Hai să-ți explic atunci. Este spațiu public. Dacă depun reclamație pentru că portalsm permite afișarea de idei rasiste și xenofobe fără control atunci ei vor lua amendă nu domnia ta sau domnul marinar. Și vor învăța că trebuie să aibă moderator cum fac alte portaluri de știri. După asta vor bloca postările dumitale deplasate pentru că vor fi obligați. Atâta ură, desconsiderare, disprețuire pentru semeni rar am mai văzut cala dumneata. Nu sunteți o rasă superioară. Terminați odată discuția asta. Ce tot provocați omul. Sunteți acri și expirați. Sunteți rămași în urmă cu un secol cel puțin. Nu mă face pe mine bădăran nu eu am venit cu jigniri. Nu v-am făcut opincar sau mămăligar nici nu mi-a trecut prin cap. Eu am terminat definitiv cu amândoi. Să vă fie rușine.

  18. Rodica Răspunde

    Pe cine crezi ca impresionezi cu justitia si reclamatiile tale? Toti care postam avem dreptul la opinie, ca ne convine sau nu de parerea celuilalt ! Ne asumam ceea ce gandim si transpunem fiecare , cu riscurile si urmarile de rigoare ; de la jigniri si injuraturi mai mult sau mai putin…..mascate la dicutii obiective si de bun simt. Daca urmaresti cronologia postarilor, strict la acest subiect, tu si celalalt -la care nu merita sa-i pronunt numele- ati deviat discutia,si….hop, la un moment dat nu v-a mai convenit replica unora si-ati dat-o la-ntors! La jigniri sunteti campioni, asa ca nu-mi arata….obrazul, ca nu tine! Cat despre rusine, la fel iti doresc ! Adevarul doare si supara ! Hai,pa si lectura placuta la ce ti-am recomandat sa citesti!

    • Norick Răspunde

      Doar atat mai adaug : problema este , ca nici copitatu’ nu-ti merge tanti si de aia nu poti sa-mi scrii numele meu corect… :-))) Dar macar mi-ai facut weekendul mai fericit – impreuna ca marinarul mereu suparat. Mersi.
      P.S. asta pentu marinar : eu nici pe jumatate nu sunt atat de anti-roman, cum esti tu anti-ungur – dar degeaba iti explic , n-ai suficienti RAM pe placa de baza…. :-))))

    • y Răspunde

      Deci @Rodico, dacă tot insiști pe cronologie uite draghe …..

      Rodica
      4 august 2018 Răspunde
      @matroz , lasa-i sa-si faca ….. damblaua ! Atata-i duce capul ; fara sa-si dea seama ei ne confirma tot ce afirmam noi in alte postari , in spirit pur … romanesc ! Cu siguranta vorbesc limba romana pe site-urile unguresti ; in rest limbajul lor…. elevat este de…… circulatie internationala ! Nu stiu de ce nu se-ntalnesc in privat sa faca schimb de impresii , sa-si ….. aline durerile si ranile ; sau poate ca o fac , problema lor ! Si-acuma pregateste-te la replici una si una , daca nu postate , macar gandite !
      ASTA ESTE PRIMA ȘI NU ESTE A MEA! CE AM POSTAT ÎNAINTE EU ÎN UNGHAREZE SE REFEREA LA BOALA ASTA NOUĂ A PORCILOR ȘI CĂ E CEVA UMFLAT ARTIFICIAL. Așa ca să lămurim cine a provocat discuția aiurea. Lasă-l pe @Norick în pace, ce ai cu omul? Și nu te văzui draghe la stinghia aia sfințită la Carei. Unde fusei?

  19. Rodica Răspunde

    Ce sa zic, ai si un nume foarte greu de copiat sau pronuntat! ideea era alta , sa- ti explic ca sa-ti mai domolesti fericirea: nu ti-am pomenit sau scris numele fiindca nu are nici o minima importanta sau pentru mine este echivalentul cifrei 0 ( zero) ! Deci, nu jubila de pomana, ca iar n-ai inteles nimic ! Daca-ti pare rau ca nu esti……nici pe jumate anti-roman , nu-i bai (cum ar zice unguru ) , mai ai timp sa devii! Asta fiindca …..anti-ungurii v-au dat atatea drepturi ca puteti terfeli demnitatea lor , asa cum n-o face nici o alta minoritate din Romania Centenara ! Da-ti mai bine o resetare la soft ca sa poti fi fericit pe deplin!

    • Norick Răspunde

      Greu, sau nu-i greu tie nici asta nu-ti merge.. ? ? Mai bine du-te și prepară un leveș la soțu’
      altfel doar consumi curentul degeaba… ? ? ?

  20. unguru Răspunde

    Hopaaa!A aparut pudelul marelui YYYYYYYYYYYY.

    • Norick Răspunde

      Hopaaa. A aparut încă un țăran… ? ? ?

      • Rodica Răspunde

        Nu pot fi toti intelectuali rasati ca tine, mai trebuie sa fie si tarani, ca noi! Si sa-ti spun de ce : taranii au fost si sant ….. talpa acestei tari ; daca ai cauta in DEX definitia cuvantului la care faci trimitere ori de cate ori nu-ti convine opinia cuiva, ai constata ca esti mult sub nivelul figurativului pe care-l folosesti! Subtire,ca de obicei,replica ta, cu supa si curentul, nu merita osteneala !

        • y Răspunde

          Așa e, trebuie cineva să înghită tot rahatul, ca să iasă cine trebuie la votare așa din 4 în 4 ani. Avem mare nevoie de țărani că deja tot cumpărăm adus din afară. Ăștia marea majoritate fac evaziune fiscală, nu plătesc în veci dări la stat dar pensie au. 90% din transportul de cereale ce circulă acum în sezon pe șosele nu este fiscalizat. Câteodată trebuie să le mai aduci amite cine-i șeful de unde vine și cine trimite poștașul cu banii.

        • Norick Răspunde

          Vezi tanti, asta este problema cea mai mare. Voi (adică țăranii) vreți să faceți regulile în oraș… ? ? ?
          Te-ai născut țărancă??? Du-te frate și sapă-ți pământul toată ziua. Sau vin-o în oraș, dar învață atunci civilizație, cultură etc. și acomodează-te în societate. Punct! ? ?

      • y Răspunde

        @Norick, ennek a tengerésznek újabban fenemód megszaporodtak a személyiségei, kezeltetnie kellene magát. Ez betegség.

        • Norick Răspunde

          @y: nem kell vele foglalkozni. Amúgy van sejtěsem, hogy kicsoda ő valójában.. ? ?

          • y

            Én megyek mijdjárt megsétáltatom a kutyámat, nincsen kedvem ingyen mérgelődni, beszéljen ő a fallal.

  21. Rodica Răspunde

    Vedeti ca nici nu v-a luat mult timp sa dovediti cat de….romani sunteti? Si inca ceva ,in afara de voi doi (si-o umbrela) nimeni nu e curios de…..bengaleza voastra ! Cu asta , inchei orice dialog cu voi ,pentru moment, deoarece lucrurile ….marunte trebuie lasate in favoarea celor importante ! Adica, merg la tara, sa…..va sap voua …..groapa ! Concediu placut sa am !

    • y Răspunde

      De mine du-te de unde ai venit! Dar nu spune numai. Te rog, insist, fă ! Ești bolnav rău, dar ești fericit pentru că nu-ți dai seama. Încuiatule!

    • Norick Răspunde

      Atunci oare de ce te-ai supărat, când ți-am zis ca ești o țărancă??? ? ?
      Concediu plăcută să ai și grij cu lichidele în timpul asta caniculară… ? ? ?

      • Norick Răspunde

        :-))))) Acuma mi-am dat seama de ce n-o să răspunzi. ? De unde vii tu nu aveți nici măcar curent electric… ? ? ? ? ?

        • y Răspunde

          @Norick, ce vrbești! Ei sunt mai moderni, ne-au depășit, deja totul merge pe biogaz. Știi tu, szárazbudi. La asta au acoperire națională 100%.

          • Norick

            @y: :-))))) n-am stiut, dar mersi pentru ” luminare ” … 😉

  22. unguru Răspunde

    Porcii mor si ungurii triumfa!Cate minte!!!!

  23. observator Răspunde

    Tot aici sunteţi?Măi,măi,măi…

  24. Alin Răspunde

    @Norik asta ultima era sub centura)))) bravo

  25. BOZGORU Răspunde

    Da cei doi avortoni ai Ciocciolinei nu au altceva de lucru vad ca va plateste bine udemereul s-au orbanica ? Tu limbricule care faci taran pe toti care nu sant de aceasi parere cu tine s-a stii ca taranul roman(indiferent de nationalitate) se comporta mult mai decent decat tine .Pa si ALUPIGUS la amandoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.