Ultima actualizare: azi, 09:17

Locale

Ministrul Daea, ordin extrem: Se incendiază culturile de porumb din județul Satu Mare!

Ministerul Agriculturii a decis, la ordinul lui Petre Daea, să ardă culturile de porumb din zonele unde sunt focare de infecție. Motivul deciziei este reprezentat de faptul că mistreții, principalii transmițători de până acum ai molimei, contaminează porumbul necules, prin secreții, mâncare parțială și atingere.

Ministerul Agriculturii le transmite oamenilor să nu se teamă de arderea câmpurilor infestate și “să nu culeagă porumbul unde constatăm că au intrat mistreții, pentru că vor fi despăgubiți!”, a declarat Petre Daea pentru Libertatea.

,,Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț! Să nu se creeze panică în rândul oamenilor de la țară. Dacă avem un focar de pestă porcină confirmată la porc mistreț și tot acolo avem și culturi de porumb unde se observă că a trecut mistrețul, se izolează cu brazdă zona de cultură afectată și urmează să fie distrusă prin ardere.

Să știți că numărul focarelor nu este neapărat un factor relevant, ci zona este importanță. Avem 8 județe afectate. De exemplu, în Satu Mare a început să fie mai lentă extinderea. Problema o reprezintă județele din sud, care sunt umede. Am apelat și la specialiști de afară pentru ajutor. Suntem deschiși la orice informație care ne poate ajuta în limitarea zonelor de focar, pentru că este mare păcat ca acest an atât de bun pentru agricultură să fie umbrit de această molimă”, a mai declarat ministrul Agriculturii pentru Libertatea.

Număr focare porci mistreți la 2 august 2018: 
2 -⁠ Sălaj -⁠ 2 porci mistreți morți
4 -⁠ Satu Mare -⁠ 9 porci mistreți morți
1 -⁠ Bihor -⁠ 1 porc mistreț mort
10 -⁠ Tulcea -⁠ 20 porci mistreți morți

Un comentariu

  1. Alex Răspunde

    Avem clima africana, apar si vietatile specifice acesteia. Urmeaza in ordine ierarhica celelalte. Au mai fost hipopotami in Tamisa acum cateva mii de ani sau lei prin Grecia. Deocamdata suntem asaltati de virusi , pasari si imigranti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.