Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

PROGRAM. Sărbătoare în Grădina Romei: Muzică și distracție, în acest weekend, la Zilele Partium

Grădina Romei a fost ocupată încă de vineri de Zilele Culturale Partium, însă distracția adevărată începe abia sâmbătă. Dimineață, la prima oră, sunt așteptați participanții concursului de gătit, după care, începând cu ora 12.00, președintele juriului, Jancsa Jani, va face o demonstrație Street Kichen unde va prezenta rețeta burgerului uriaș cu bacon a la Jani. Nu vor rămâne flămânzi nici fanii bucătăriei tradiționale, deoarece aceștia vor fi așteptați cu ștrudel și plăcinte pregătite de gospodinele din Bogdand, Petrești și Livada, dar și cu șpriț și o țuică bună.

Începând cu ora 11.00 își deschide porțile aleea copiilor unde sosește pe picioroange și cu marionete uriașe Teatrul de Păpuși Bóbita din Pécs. Copiii pot încerca jocuri populare și va fi prezent, și de data aceasta, târgul meșteșugarilor. Pe lângă aceste evenimente, toți cei interesați vor putea vizita târgul de cărți la care vor participa un număr de peste 20 de edituri și librării.

În seara zilei de sâmbătă, Király Viktor va cânta despre fetele din Budapesta, după care toți cei interesați sunt așteptați la un bal stradal cu formația Strengers.

Ziua de duminică va fi și ea plină de evenimente interesante. Pe lângă programele destinate copiilor, va avea loc concursul de gătit pește și vânat, iar cei prezenți pot vizita aleea vinului și a țuicii unde sunt așteptați cu degustare de pălincă. Începând cu ora 11.00, în centrul nou al orașului va avea loc antrenamentul de modelare corporală cu Rubint Réka, iar după masă, Minority SafePack va coordona o discuție pe tema protecției minorităților moderată de de Vincze Lóránt, președinte FUEN. Începând cu ora 14.00 se va desfășura dialogul cu liderii locali și municipali despre subiecte de interes public.

Începând cu ora 15.00, iubitorii câinilor sunt așteptați cu cățelușii lor la un antrenament organizat de Alpha K9, echipă de la care vor putea afla cum își pot disciplina acești membrii necuvântători ai familiei. Trainingul urmează să fie coordonat de Szabó Zoltán și Nagy Lehel.

După amiaza și seara zilei de duminică vor fi dedicate muzicii și concertelor: începând cu ora 17.00 va avea loc concertul comemorial Illés, iar apoi, de la ora 19.00 urmează concertul formației Sub Bass Monster.

Evenimentul de închidere al acestei ediții va avea loc în centrul nou al orașului, duminică seara, începând cu ora 21.00 când va urca pe scenă legendarul cântăreț din Ungaria, Demjén Ferenc.

 

66 comentarii

  1. Rodica Răspunde

    Asta cu protectia minoritatilor e ….interesanta , ca sa nu zic ca e ….rasuflata ! Altceva nu stiu , dragii de ei , decat drepturi , drepturi si iar drepturi ; obligatia fata de tara in care sunt minoritari , nici vorba ! Dupa ce ca, niciunde in lume nu-si fac damblaua ca pe teritoriul Romaniei , ei o tin tot pe-a lor ! Ba ca sunt marginalizati , ba ca le lipseste ceva (aici as putea sa le pun eu un… diagnostic ,dar nu este decat un singur leac pt.el si n-as vrea sa-i inflamez ), ba ca sunt ….ingraditi (si-aici am o solutie , dar iarasi , ar iesi scantei) ; in concluzie , noi romanii , facem toate relele pamantului la adresa lor si nu e bine ! Astept cu …nerabdare terminarea acestor sarbatori si festivitati !

    • y Răspunde

      Asta se cheamă toleranță. E greu, nu?

      • Norick Răspunde

        Nu ! Asta se cheamă invidie… Numai nu ştiu de ce …:-)

        • escape Răspunde

          Baieti, trebuie sa fim mandrii de ei, fiind si ei macar la un capitol pe primul loc: romanii sunt cei mai mari alcoolisti la nivel european conform studiilor recente 🙂

        • y Răspunde

          Megérteném ha karikásostort csinálnánk belőlük de hát erről szó sincs. Elvakitja őket a ”tolerancia”.

        • Rodica Răspunde

          Da pe ce-as putea sa fiu atat de invidioasa ? Pe aroganta voastra , pe lipsa de respect ? Multumesc , nu doresc ! La tine invidia asta se cheama buna crestere!

          • Norick

            Lasa-ma femeie , ca ai trecut deja pragul de “comica” si ai atins nivelul “jalnica”.
            Totusi ma intereseaza cand ai oferit tu acoperis la cineva ? Si mai ales unde ??? Mai bine bucura-te de viata si de pace – crede-ma nu vrea nimeni sa-ti fure mandria ta traditionala…:-)))

      • Altu Răspunde

        Te rog să-mi spui ce drepturi nu aveți în România. UDMR tot asta cântă, că nu aveți drepturi. După mintea voastră și eu ca român ar trebui să fiu obligat să știu maghiară în România. Asta ar fi plăcerea voastră. De ce nu vă indignați când partidul vostru votează toate mizeriile guvernului,pe voi nu vă afectează aceste decizii? Vă păcălește UDMR cu niște festivități și sunteți mulțumiți,mai bagă faza cu discriminarea și sunteți preș la picioarele lor.

        • y Răspunde

          Să luăm punctual.
          1. Nimeni nu vorbește acum de drepturi doar u.
          2. Pe mine personal mă indignează ceea ce face iudemere, drept concluzie din 2008 de când cu susținerea lui Băse și tăierea salariilor eu nu-i mai votez. Să nu crezi că ungurii nu-s critici. Dar par example câți politicieni români au curajul să se așeze la masă cu alegătorul simplu face to face și să răspundă la întrebările oamenilor simpli? Așa cum fac ei acum în Kossuth Kert. Poți să le spui verde-n față. Eu îmi anulez votul.
          3. Nu trebuie tu să știi maghiara obligatoriu, nimeni nu ți-a cerut. Învață țigăneasca, crede-mă o să ai nevoie.

        • Altu Răspunde

          Eu am întrebat despre drepturi pt că mulți maghiari se plâng că nu au drepturi și eram curios să văd ce le lipsește. UDMR nu este pedepsit la vot pt că tot timpul au același procent la alegeri. Ce apreciez la voi este modul cum vă păstrați limba și identitatea maghiară dar asta nu vă dă dreptul să desconsiderați țara în care trăiți și pe cei de altă etnie cum de multe ori o faceți. Dacă merg in Ungaria la zoo, ștrand, pescuit,aud mai mult în limba română din partea organizatorilor decât în Satu Mare la Partium. La Festivalul Berii s-a prezentat și în maghiară,la Partium de ce nu se poate și în română. Așa ați da voi lecții de toleranță nouă “opincarilor” șovini.

      • Rodica Răspunde

        Da voi tolerati pe cineva ? Mai lasa-ma cu povestile astea despre toleranta , ca de-atata toleranta s-a divizat si Cehia de Slovacia (stii ce vreau sa spun ) ! Personal m-am cam saturat sa-l tolerez pe cel…. caruia-i ofer un acoperis si-n schimb primesc injurii , lipsa de respect , cate-o bataie , ba trebuie sa-i cunosc vorbirea , iar la urma ma scoate si din casa ! Tolereaza tu asa ceva ! Ca asta deja se cheama prostie si fraiereala !

        • românaş Răspunde

          Rodico,tu eşti o persoană educată,adică e clar că ai ceva şcoală după cum scrii.Clar este că eşti şi foarte frustrată în ,,patriotismul” pe care vrei să-l demonstrezi.Eu îi urmăresc pe băieţii ăştia ungureni de mult timp şi nu le găsesc aproape nimic de reproşat.Foarte bine ţi-a spus y că te bagi cu subiecte de-ale tale peste subiectul articolului.Ai un arţag care pe mine,ca român,mă stânjeneşte.Capul sus,acceptă că lumea e diversă şi complexă,că nu e alcătuită doar din Rodici.E loc pt. toată lumea.Dacă ungurii au ceva cu ţara sunt instituţii care au grijă de asta nu trebuie să aţâţi tu conflicte inexistente.Face rău la ficat.Respect!

  2. nemeth Răspunde

    Bine zis `y` 😉

  3. Punjab Răspunde

    Gradina Rromales !!…Eu as reintroduce serviciul militar obligatoriu de 2 sau chiar 3 ani, sa vad cati dintre maghiarii din romania ar mai ramane sa faca armata aici ???!!!!!Doar bosorogii ar mai ramane,care in 10-20 de ani s-ar curata ”natural” iar cei apti de serviciul militar obligatoriu,cu varsta cuprinsa intre 18- 50 de ani apti pentru incorporare, sigur ar fugi cu totii in pusta !! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    • y Răspunde

      Aiurezi. Da’ ce noroc pe capul tău că-i ai în ”dotare” pe sudiști și pe moldoveni! Abia așteaptă să-și servească patria. Asta în caz că îi mai găsești pentru că sunt plecați după roza vânturilor.

      • Punjab Răspunde

        Parca te si vad cum ti-ai servi ”patria” ,sigur,de dincolo de granita,ca doar n-ai fi fraier sa stai incorporat vreo trei ani,asa cum face fiecare cetatean din Israel,indiferent ca e femeie sau barbat !!Legile privind serviciul militar in Israel sunt foarte aspre,legi care te pot arunca dupa gratii pentru cel putin 10 ani daca incerci sa fentezi!! Acolo serviciul militar nu e obligatoriu,e foarte obligatoriu !! Deci??Cati ati ramane sa va ”serviti” patria??Iti spun eu:niciunul !!!V-ar ramane femeile aici iar voi ati sterge-o ca potarnichile !! ::)))))))))))

        • y Răspunde

          Eu mi-am făcut stagiul militar și am avut colegi pentru care toaleta turcească, apa caldă de două ori pe săptămână, săpunul și lama de ”berberit” (scuze dar așa spuneau ei) și altele erau lux pentru ei. Dar erau ”viteji” când era ceva mai serioasă treaba. Toți se fofilau. Noroc cu noi ungurii și puneam noi de fiecare dată osul la treabă. Numai gura de tine, viteaz din spatele tastaturii. Vorbește gura fără tine. Dacă ar fi serviciul militar cum este în Israel nu 4 milioane de români erau plecați afară ci toți. Care crezi că moare pe baricade când poate câștiga bine afară? N-ai citit tu studiul cum că deja diasporenii au început să reîntregească familiile dar înspre afară. Să vezi tu recensământ data viitoare cam prin 2022-2023, poate nici 14-15 milioane n-o să mai fim. Din care câți țigani, că de văd că sunt majoritari de îndată vor declara toți ce sunt de fapt. Sunt vreo 3-4 milioane în țară la noi.
          Și apropo, de ce trebuie eu, un ungur, să demonstrez zilnic loialitatea mea față de țară? Care este logica și cu ce drept ceri asta? Am avut ocazia să mă mut de tot în Ungaria și n-am făcut-o. Nu ți se aprinde beculețul?

          • Norick

            @y : da’ chiar crezi,ca viteazul asta tip snob a facut macar 6 luni de armata ?? Cum sa-i explic oare ,ca noi (satmarenii) am facut 18 luni armata la minim 6 -7 sute de km . Si nu era scuza ca faci facultate , cum era moda in ultima vreme… Ce sa-i faci – copil fara talent… :-)))

          • Punjab

            Nu te-ai ”mutat” pentru ca va place sa va dati ”victime” aici,sa ”raportati” la Bruxelles ca va sunt incalcate drepturile ,ori tot felul de nazbatii ! Iar aia de acolo va cred,ca doar sunteti minoritate !!De parca eu,daca sunt roman,as avea mai multe drepturi decat tine,chit ca eu am invatat sa vorbesc chiar si ungureste,insa multi dintre voi refuza sa vorbeasca romaneste,si ma refer in special la cei din ”secuime” !!Ti se pare ok??Loialitate fata de tara in care traiesti??Da,ar trebui ca la fiecare sarbatoare nationala sa fluture si la poarta sau geamul tau drapelul romaniei !!Atunci o sa cred ca ai ramas in romania din ”loialitate”,fara sa trebuiasca sa mai demonstrezi asta cuiva !!Iar acolo la ”diribau” unde probabil ai facut tu armata,sunt convins ca ai avut astfel de colegi romani,adica ciobani si ”colorati” !!

  4. plictisitor Răspunde

    Cand apar evenimente maghiare, neaparat sunt niste ……oameni cei care deja se plang ….:” aoleooo iar se chefuiesc ungurii astia….” , …” na nu mergem in zilele asta in Gradina Romei ca e plin cu maghiari si numai muzica unguresc se aude.”…: se vede ca primarul e maghiar”….bla bla bla!!!Dar despre asta nici unu nu vorbeste: ca impreuna platim cu maghiarii impozitele din care multe ori nu vedem nimica !!! impreuna cu ei iesim si la greva!!!!!-(unde impreuna luam amenzi si bataie).Impreuna cu ei chinuim in tara asta “frumoasa”!….Eu numai inteleg pe oamenii astia…ce mai asteptati de la noi? Cand e zilele Romilor nu plangeti, cand e zilele svabesc nu plangeti.Nici nu stiu de ce cumpara unii paine ca de fapt faina ce contine este din Ungaria.Sau cand mergeti in Germania la cules …de ce treceti prin Ungaria….aveti grija ca e plin cu maghiari!!!.In Ungaria sunt si romani cei care au acelasi drepturi ca ori ce cetatean maghiar.la 1 Decembrie si ei pun steagul romanesc si nu apar posturile maghiar la televizor :Romanii au pus steagul Romaniei etc.Si ei tin evenimente romanesc………Bn ca nu va legati de cer ca oare de ce e in culoare albastra.Impreuna traim ,impreuna distram la ori ce eveniment romanesc . ALOOOO suntem in anul 2018!!!!!!E timpul sa terminati cu prostiile…

    • românaş Răspunde

      @plictisitor,bine zici…Stai liniştit că nu toţi gândim aşa.E loc pentru toată lumea şi,dacă prin absurd,ar dispărea în totalitate românii sau ungurii din oraş cealaltă parte ar resimţi acest lucru ca pe o mare pierdere.Se mai găseşte unul cu venin în suflet,cu copilăria nefericită să incite la ură.Ţi-aş da o bere numai să ştiu că n-ai pică pe români.Distracţie plăcută!(vin şi eu)

      • matroz Răspunde

        @romanas:am inteles ca nu toti ungurii gandesc la fel;firesc este diversitate si in gandire .Dar de la o discutie care pana la urma putea sa fie doar de idei sau principii,se ajunge ca sunt 2 cetateni ce bantuie pe aici si transforma totul in contradictie!Unul m-a amentitat cu nustiu ce discrimare-tremur si acum de frica…Haideti sa ne ignoram reciproc cand aducem in discutie prostii si atunci poate ca vor disparea din spatiul de discutii unii ce nu si-au terminat de spus rautatile.Eu nu mai postez ,mai ales cand cand intra in discutie cei doi comparati mai inainte,ii ignor,iar la o discutie despre poduri,canale asfalt si functionari publici nu ma simt tentat sa le raspund!Si le spun ca azi in Gradina Romii sau Romei,chiar ambaut o bere buna cu doi intelectuali de frunte maghiari.Si chiar nu am discutat despre y sau N…

        • y Răspunde

          Hopa, ai revenit la numele tău original de comentator!
          Matroze pe uscat, probabil ție ți-ar plăcea ca cineva să-ți facă fără motiv toată nația de român la modul general și pe persoană fizică pui de cățea? Că vorbeai de discriminare. Numai ți-am amintit ce ai afirmat atunci. Eu niciodată nu am jignit, drept sunt mai ironic dar nu trimit oamenii în origini.
          Trage aer în piept, curaj, du-te în Grădina Romei și bea o bere sau ce vrei. O să vezi că nu te mușcă nimeni. Cum mi-a zis o cunoștiință maghiară care nu prea are treabă cu românii și cu Ardealul, că nu înțelege ura asta viscerală latentă care apare în te miri ce situații, vezi și micii de la Kaufland din secuime anul trecut.
          PS. Să nu uiți să postezi niște comentarii la adresa ungurilor în 30 august. Știi tu de ce. Ca să ne demonstrezi toleranța ta.

          • matroz

            @y:nu am comentat decat de pe acest nume!Restul sunt fantezii de-a-le tale si le-am mai auzit!Le ignor in ideea la ce am scris-o mai devreme.Cu tine nu se poate purta un dialog civizat!De unde nu-i care va sa zica ..nu-i.Iar ca sa nu ramai cu ochii in soare:ori ce as comenta -poate o s-o fac -pe 30 august ,nu ar fi in contradictie cu realitatea de atunci!Imi pare rau de tine ,natia ungureasca e condamnata in acest caz si nu alta!Si nu o spun cu bucurie dar ce trebuie recunoscut …trebuie!Poate ca si de la acest adevar dureros ar trebui sa pornim cand ne acuzam unii pe altii.Adica ,sa pricepi si tu:de la a recunoaste niste fapte pentru care nici tu ,cu atat mai putin eu nu suntem vinovati!
            PS:oricum comentariul initial nu-ti era adresat!Ti-am raspuns in spiritul prieteniei intre popoare pe care-l propagi cu atata dragoste!

        • abc Răspunde

          @matroz, adică ai înțeles că nu toți ungurii gândesc la fel dar cel mai bun indian este indianul mort.

          • matroz

            @abc:Vezi ca e un supervizor pe aici si te trezesti cu reclamatii ca ai comparat ungurii cu indienii!La erata pune cui apartine citatul pentru ca Y o sa ti-l atribuie tie si sa vezi cereri de care rade Gil Pietrar!

  5. Altu Răspunde

    Nu compara ungurii din Ungaria cu iredentistii noștri. Da,pun steagul României de 1 decembrie în Ungaria,dar în România maghiarii nostrii pun steag negru și tot susțin că e zi de doliu pt ei. Cine provoacă?au trecut 100 de ani din 1918,treceti peste asta. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi dacă am face parte din Ungaria. Ce drepturi am primi noi ca Români. Am fi tratați mai rău ca românii din Harghita și Covasna. Așa că nu mai cereți ca românii să întindă primii mâna pt că au facut-o de multe ori și cu ce ne-am ales? Ți se spune la tine în țară să înveți ungurește

  6. y Răspunde

    @punjab, tu vorbești din proprie experiență. Dacă tu făceai armata pe care am făcut-o eu tu nu mai erai că nu rezistai. Au și vrut să rămân acolo să fac școala de ofițeri (al naibii de ofițer de contrainformații, nu știa ce pericol pot fi, dar noroc cu tine) dar nu-mi plăcea și gata. De ce? Am eu sursa mea sigură de informații, unchiul e colonel, drept deja în rezervă. Tu probabil ai făcut la sectorul GAZ și de aia știi așa de bine ce și cum gândesc eu. De acolo se trag marii înțelepți ai lumii, de la coada vacii. Și în încheiere doar atât, că sunt mai loial față de țară decât românașii tăi care au norocul că asta le e naționalitatea. Fii sigur că nici imnul țării nu știu bine, dar nembai, este român. Dacă este ungur, cine știe ce pui de terorist o fi și ăsta (după logica ta). Ești plictisitor. Schimbă placa.

  7. y Răspunde

    Nu m-am mutat @punjab pentru că pot documena că familia mea stătea în oraș încă din anii 1700. Eu sunt acasă. Familia ta unde era atunci?

    • Punjab Răspunde

      Familia mea?Prin 1700,ca an de referinta daca asa vrei tu, familia mea care venise in urma cu mii de ani sa munceasca si sa pazeasca acest pamant , era bataia de joc a familiei tale,proaspat venita aici,si care in cardasie cu alte popoare,cei care le-au sustinut faradelegile, i-au schimbat religia,ca asa a promis imparatul familiei mele,asta dupa ce le-a luat tot,drepturi egale,insa nu au fost decat promisiuni !! O sa ma intrebi de ce s-a intamplat asa?…Pentru ca si atunci ca si acum romanii n-au fost si nici nu sunt uniti !! Daca am fi fost uniti, voi acum nu mai faceati ”scula mare” pe acest pamant !!Clar ne meritam soarta,pentru ca mai mari tradatori si lingai decat romanii nici nu cred ca mai exista !!Sa nu iti gasesti,din 20 de milioane de romani,un conducator roman??!!Sa permiti unei fundatii culturale sa faca jocuri politice in tara ta,romaneasca, si sa stai in genunchi in fata lor si sa te caciulesti sa-ti sprijine ideile,bune sau rele ??!! De ce pragul electoral nu porneste de la 10 % , sa nu mai auzim de tot felul de mizerii in Parlamentul Romaniei??Pentru ca romanul e prost !!Nu e ”tolerant”asa cum ii place sa se laude,e PROST !!!Ok,cam atat !!

      • y Răspunde

        Nouă nu ne-au fost slugi fii sigurși stră-stră-străbunicul venise în oraș atunci și era birjar, cărăuș, de toate. Dacă tu sau alții de aici aveți frustări față de unguri nu înseamnă că toți sunt a fel. Nici eu nu vă fac pe toți căplunari, amatori de manele ieftine sau urmașii lui Becali.

      • Robu' Răspunde

        @Punjab: Respect!

    • matroz Răspunde

      @y:mai in gluma,mai serios:toti nemultumitii si discriminatii au plecat!Tu…???Fara teorii.Asta e o gluma,asa ca nu cauta iar prin dictionare si enciclopedii de pe vremea lui Burebista!!!!

      • y Răspunde

        Și tu te autoproclami discriminat a tine acasă, așa că ai rămas și tu aici drept model.

  8. y Răspunde

    @matroz, trag concluzia deci că ești de acord cu ce spune @abc. Și nu mă convingi tu că nu postezi și pe alt nume. N-am eu halucinații, fii mai grijuliu că se cunoaște.

    • matroz Răspunde

      @y:in tara noastra poti trage ce concluzii vrei!La noi e liber sa gandesti!Chiar nu te-ai convins ca nu am nevoie de nustiu ce alte nume sa spun ce gandesc?Nici de opinii nu mi-e frica,nu stiu daca mintea ta de honved pricepe?Iti mai repet si poate,poate intelegi.Nu am nimic cu nimeni,nici chiar cu ungurii!Am de spus si o spun chiar daca supar .Am ceva cu voi doi de pe acest forum care nu faceti decat sa jigniti.Veniti la un ton civilizat si de discutie si din partea mea nu veti avea repros.Pana atunci…ham!

      • y Răspunde

        Deci să înțeleg că ești de acord. Și te rog, insist, să-mi dai un exemplu când te-am jignit. Chiar sunt curios.

        • Norick Răspunde

          @matroz,matroz, iarasi vorbesti despre chestii neadevarate (sa nu-ti spun ca minti. ? )
          Cica @y si eu doar jignim pe acest Site.. ? ? ? Parerea mea, ca primiti doar raspunsuri, care evident nu va place Si daca nu va place ce faceti?? Va suparati, alternative nu cunoasteti – mai ales Tu., desi dai aici de mare revolutionar, dar defapt te faci ca un copil de la gradinita grupa mica…
          Tot vorbesti de civilizatie, loialitate, corectitudine, prietenie etc etc., dar habar n-ai despre ce vorbesti.
          Fii corect, ti-am zis de 100 de ori. .. ? ? ?

          • y

            @Norick. Știi totuși care este treaba cea mai haioasă? Am postat niște comentarii sub alt pseudonim numai așa de dragul artei să văd reacția și ce să vezi? Marinarul ăsta fără vapor ba nici nu m-a băgat în seamă ba culmea m-a și lăudat! Ca să-ți dai seama! Are o problemă cu noi. E bine pentru el. Înseamnă că restul e OK. Oricum pesedeu e la guvern și duduie economia. Unora. În dauna celorlalți. @Matroze, ești jalnic!

          • matroz

            @Norik:hopa,a aparut si cutu,cutu cel mic!Pe tine te-a intrebat cineva ,ceva?Esti convins ca despre tine era vorba?Nu te supraaprecia,esti de nebagat in seama,cel putin de catre mine!

          • Norick

            Ohohoh marinar pe uscat.. ? Te crezi mare destept, dar defapt nu-mi ajungi nici pana-n genunchi sa-mi faci o favoare… ? ? Prostovac fara cap… ? ?

        • matroz Răspunde

          @y:alo,nene,chiar nu bagi de seama ca nu raspund la prostiile tale etnice!Ti-am facut ieri o favoare crezand ca navighezi normal.Dar …pacat de timpul pierdut cu tine.Hai ,pa,pa.Te astept la discriminare!

          • y

            @matroz, ce am spus așa este. Nu este nimic etnic, tu îl faci să pară așa. Chiar am postat sub mai multe pseudonime să vă reacția. Și mă faci să mă corectez, insistând îl loc să accepți devii din jalnic prost. Evoluție, ce mai!

  9. Gispy Răspunde

    In 2018 încă mi-e greu sa accept ca sunt indivizi care nu accepta multiculturalismul. Ba, da’ n-ați pieri odată, bolovanilor? Sa ma cac pe naționalismul

  10. Y Răspunde

    Gunoi de romani
    Prosti ramaneti pe viata.
    Roman=bou

    • y Răspunde

      Asta nu sunt eu, iar e unul ”deștept.”

      • Norick Răspunde

        @y: asta e un românaș, care a învățat bine lecția pe tema “la furatu’ “… ? ? ? ?

        • y Răspunde

          Sportul național csoresz. În locurile mai ”bune” e materie obligatorie deja la grădiniță.

          • Norick

            Gondoltam, hogy ez lesz, ha elkezdünk mi ketten tėmázni… ?
            Kellemes hétvégét. ?

  11. Roza Răspunde

    Un sfarsit de saptamana minunat tuturor romani ,unguri sau cum vom fi fiind! In cele din urma ideea este sa fim fericiti daca stim, sa ne ingaduim! Programul cultural este pentru toata lumea! Copii s-au bucurat la programele de la Turnul Pompierilor fara a fi necesar sa-si dovedeasca nationalitatea! Copiii nostrii se pot bucura si mainie printre altele de un program minunat cu prietenul cel mai bun al omului( fie ungur fie roman) cainele ! Baietii de la Alpfa K 9 se ocupa cu aceeasi rabdare si pasiune de cainii nostrii fara ”discriminare”! O duminica minunata dragi prieteni!

    • românaş Răspunde

      @Roza,tu umbli prin târg când pe portalsm se duce bătălia naţiilor?Şi mai vii şi cu mesaje pacifiste…Nu mai înţeleg nimic!:)

      • Norick Răspunde

        Nu este nici o batalie aici! @Roza are perfecta dreptate, asta stie toata lumea din Satmar… ? ? ?

  12. Roman in Romania Răspunde

    Nici o problema cu ungurii, sunt oamenii cu care convietuim de mult, ne-am inteles relativ bine si putem sa o mai facem, avem nenumarate familii mixte; de ce oare trebuie sa fim dusmani ?. Intrebare: Ce au ungurii impotriva romanilor? Raspunsul lor: Romanii au trait si s-au inmultit in munti apoi au coborat si au ocupat spatii unguresti.; de neiertat asa ceva. Deci noi romanii am asteptat si am tot asteptat sa vina hoardele fara casa, sa curate pamantul de buruieni si dupa ce acesta a devenit fertil am coborat sa-l revendicam.

  13. Rodica Răspunde

    Pentru mai multi …… romanasi , care posteaza; imi asum tot ce comentez , niciodata nu o fac in necunostinta de cauza , si mi se pare normal si corect sa fie diversitate de opinii si sa nu am aprecieri pozitive pe marginea tuturor lucrurilor sau faptelor comentate . Nu-mi ….. demonstrez patriotismul – de care nu mi-e rusine- asa simt , pur si simplu ! Ceea ce iarasi e normal si corect , sa simtim toti la fel , indiferent de limba pe care o vorbim ( sigur unii mai mult , altii mai putin ) atata timp cat traim aici ! Ei , in acest punct , incep …..micile(sau marile) divergente de opinii si gandire; catI romani de nationalitate maghiara nu blameaza tot ce este romanesc ? Cati unguri au curajul si demnitatea- daca-i intrebati ce sunt – sa spuna ca sunt romani , vorbitori de limba materna maghiara ? Cati unguri au cuvinte de lauda la adresa…. figurilor istorice romanesti( si nu numai) ? Dimpotriva , ei ne-nvata istoria corecta a genezei si formarii poporului roman , iar din neam de mamaligari , tarani si budos olah nu ne scot ! Cati unguri arboreaza tricolorul romanesc la 1 Decembrie ? Personal m-am saturat sa tot plec capul si sa tolerez tot felul de batjocuri la adresa romanilor . Toti avem defecte , slabiciuni si parti negative , dar parca toate ne sunt atribuite doar noua ! Si ca sa-nchei intr-o nota optimista , atat le mai spun carcotasilor ca le-a dat Dumnezeu vreme ….buna de sarbatorile astea gen partium , dupa sufletul si inima lor ! S-auzim de bine , dupa US Open , ca-mi focalizez acolo atentia in aceste zile ; Romania are 6 jucatori in turneu si e mult mai important ce se-ntampla acolo decat sa-mi bat capu cu x,y,z si -normal – Norocel ! Hai , pa la toti !

    • românaş Răspunde

      @Rodica,eu nu vreau să ştiu de cei care vorbesc rău de români.La ce mi-ar folosi?Nu ştiu în ce cercuri trăieşti dar eu nu mă confrun făţiş cu asemenea lucruri ceea ce nu înseamnă că nu există.Dar la ce foloseşte un război verbal şi virtual?.La nimic bun.Îndrăznesc,totuşi,să-ţi spun că a pretinde unui maghiar lucruri pe care nu le simte cum le simţim noi este absurd.Oare românii din Cernăuţi nu vorbesc pe ascuns că oraşul lor era cândva românesc.Ce părere ai avea despre ei dacă ar scoate drapelul ucrainean să sărbătorească ,,reîntregirea” Ucrainei?Ăstea sunt lucruri care trebuie lăsate în seama istoricilor.Dar dacă un ungur te calcă făţiş pe bătături nu te lăsa!Numai nu implica naţiunea că nu e corect.Cum vrei să fii privită ca ,,stăpână” în ,,ţara ta” dacă arunci suspiciuni şi frustrări de tot felul în seama maghiarilor?Toleranţa ne-a dat o ţară,nu intoleranţa.Să ţinem pumnii fetelor(şi lui Marius)la US Open!

  14. matroz Răspunde

    @Norik:mai nene nenorocel cum iti zice doamna Rodica:eu nu am incercat sa-ti spun ca esti prost si nici n-am gandit-o!Daca tu ai inteles asta ,atunci vorba latinului-ce era de demonstrat…Imi pare rau daca mintiuca ta este la nivelul genunchilor…sper ca nu a broastei!Ar insemna ca mi-am pierdut atata timp cu tine degeaba.Acum la postarea ta inteligenta,ce ar trebui sa spun: ca esti cretin,neam prost etc?De aia spuneam ca te ignor,cu exceptia unor postari mai normale,dar sunt din ce in ce mai rare!

    • Norick Răspunde

      @matroz :deja te cunosc prea bine – esti un tradator adevarat, poti fi chiar mandru de asta. Te rog sa nu mai prelungim, eu simpatizez doar cu oameni corecti cu caracter si coloana vertebrala. Tu din pacate nu prea ai din astea, care denota provenienta ta. Prinde- o de manuta pe Rodica ta si fiti fericiti in lumea voastra virtuala si bineinteles daca nu sunteti acelasi persoana (nu m-as mira ) .
      Un sfat pe viitor din partea mea, absolut prietenesc : daca o data ai scuipat pe jos, te rog sa nu-l lingi niciodata.. ? ? ?
      Spor la treaba in continuare.
      P. S. Sa traiasca Pompierii!!! ?

  15. y Răspunde

    @Norick, hagyjad szegényt békén. Okos enged szamár szenved.

    • matroz Răspunde

      @y:De ce te bagi in seama?Nu vorbeam de drumuri,pesta porcina,unde esti specialist etc.Il cunosti pe Dabija?In rest pensie mare si lunga de la statul roman,pe care-l iubesti netarmurit!Vorbim daca renunti la sovinism si nazism!Te las pe mana doamnei Rodica,te executa ca la Cotul Donului!Apropo,te astept la manifestarea prilejuita de actul prietenos al ungurilor din 30 august 1944!
      PS:sa nu suferi in continuare cu accente dramatice la ceea ce a spus “abc”,mie imi plac indienii vii!

      • y Răspunde

        Mic deștept ce ești, @abc tot eu sunt, de dragul artei Ți-am spus eu că m-ai lăudat? Iar pentru pensie eu am muncit nu ca alții. Știi tu la cine mă refer. De altfel de aia am comentat că eu am spus că ai evoluat din postura de jalnic în cea de prost nu @norick, dar văd că te lasă memoria. Sau te-a lovit vreun Alzheimer?

    • Norick Răspunde

      @y: naná, hogy tudom, csak idomítom még egy kicsit… ?

  16. matroz Răspunde

    @y ,nenorocel:apreciez comentariile voastre inteligente si demne de civilizatorii care va pretindeti ca sunteti !
    Micutule abc,daca ai sti sa citesti si sa intelegi romaneste ai vedea ca in ce-l priveste pe nenorocel am dreptate!Dar cum turma latra cine sa mai citeasca!
    PS:nenorocel sunt de acord ,sa traiasca pompierii!!!E prima intelepciune pe care o debitezi de multa vreme!Te pui bine cu ei,ai o problema cu focul?Ce te-a apucat dragostea fata de ei?

    • abc Răspunde

      Eu greu să recunoști că ai fost prins în offsaid. Ce să faci ești greu la cap. Mai bine fă galerie la machidoancă penru că nu prea îi merge în meciul cu Kanepi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.