Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Biblioteca Judeţeană Satu Mare s-ar putea muta în sinagogă

Biblioteca Judeţeană Satu Mare s-ar putea muta în sinagoga mare de pe str. Decebal, aflată la distanţă foarte mică de actualul sediu.

Potrivit surselor PortalSM, conducerea Comunităţii Evreieşti ar fi de acord cu acordarea clădiri către Consiliul Judeţean, cu condiţia să o restaureze. Se pare că au avut loc mai multe întâlniri pe această temă, şi urmează să fie făcut un anunţ oficial.

În momentul de faţă Consiliul Judeţean plăteşte către Federalcoop o chirie lunară de 14.000 de euro pentru sediul bibliotecii.

Se poartă discuţii pentru crearea unui centru cultural asemănător altor oraşe. Astfel, ar urma ca sinagoga să fie bibliotecă, iar unele clădiri nefolosite de la fostul liceu UNIO să fie reabilitate și să servească drept birouri sau spații de depozitare.

10 comentarii

  1. Adrian Răspunde

    Dar comunitatea evreiasca nu are nimic de zis? Adica o cladire spirituala, un spatiu sacru, sa se transforme intr-o biblioteca?

    Inteleg ca Satu Mare fiind o urbe mai degraba rurala n-are asemenea mustrari de constiinta, insa intr-un oras serios intelectualitatea ar lua atitudine impotriva unei asemenea propuneri. Biblioteca Judeteana are nevoie de un spatiu intr-o cladire noua, moderna, asa cum s-a facut la Baia Mare.

    • abc Răspunde

      La câți evrei au mai rămas și ăia sunt majoritatea foarte bătrâni ….! Ei zic mersi că cineva se ocupă de clădire că nu mai au puterea s-o întrețină. Plus că evreii nu se raportează la sinagogile lor cum fac creștinii de orice rit în afară bineînțeles de Templul lui Solomon. Sinagoga cea mare a fost vândută și demolată după al doilea război mondial. Acolo s-a construit sediul Poliției.
      Dar ideea a fi de fapt alta. Nu cred că poți muta biblioteca județeană într-o clădire veche și cu igrasie, eventual dacă ești incompetent sau dacă vrei să scapi de cărți. În afară de faptul că este unde este clădirea existentă nu se pretează la așa ceva. Mult mai bine ar fi să se mute Biblioteca în clădirea Academiei comerciale din Grădina Romei. Banii vorbesc și cum primăria și CJ nu stă prea bine la acest aspect …., așteptăm și vorbim de mutarea bibliotecii. Ca și de podul 3 peste Someș.

  2. Mihai Răspunde

    Biblioteca trebuie sa fie in centru. Eu as muta-o in Mall-ul osanului (de vanzare)

    • abc Răspunde

      Altă idee bună. Oricum vorbim, vorbim dar ar trebui deja făcut ceva pentru că se plătește o chirie enormă la locația actuală a bibliotecii. Avem unde să punem banii ăia cu aiurea în chirie la Federalcoop! 12-14000 euro/lună !!!

  3. Rodica Răspunde

    Asta e respectul pentru cultura ! Sa muti tu biblioteca in sinagoga ce mai are un pic si se surpa , plina de umezeala , fara lumina si fara conditii pentru depozitarea cartilor , zau ca numai la mintile astea…. luminate din orasul nostru am mai auzit ! In anul Centenarului , sa-ti bati joc in halul asta de emblema culturii , imi pare cea mai grosolana nesimtire din partea autoritatilor locale ! Da n-ati gasit alte spatii , de exemplu la Casa de cultura a sindicatelor (sau cum s-o mai fi numind locatia aceea pentru spectacole ) unde exista spatiu suficient pentru amenajarea civilizata a unei biblioteci ? Si cum vine asta ca anumite spatii de depozitare vor fi mutate la fostul liceu Unio ? Adica vrem o carte , da n-o gasim la bibliotca , stati ca trecem strada si v-o aducem sau mai bine mergeti voi , o gasiti in cladirea x raftul y ! Bine ca nu v-ati gandit sa le mutati la gara , fratilor , in niste vagoane abandonate ( ca nu mi-e rusine nici cu gara ) ! Sigur cel ce-a ghicit chestia asta n-a citit multe carti la viata lui ! Revenind la Federalcoop ( ca si Consumcoop) sunt doua …..antichitati ( gen magazinele satesti de pe vremuri)care nu-si justifica nici intr-un fel banii pe care-i primesc de la…. autoritatile locale ; aproape toate aceste magazine (care au mai ramas) sunt pe pierdere , arata ca dupa razboi -spatii mari , invechite ,fara prea multe utilitati de ma mir ca au avize de functionare unele , nu au nici un profit ! Ar fi interesant de aflat cam cati bani a dat la bugetul local federalcoop-ul in ultimii ani ! Reveniti-va si gasiti o locatie ca lumnea -daca pentru actuala n-aveti bani – ca ajungeti de rasul curcilor ! Uitati-va putin prin vecini(Baia Mare – Bibliot.Jud.P.Dulfu) si invatati ceva !

    • Cucu Răspunde

      In casa de “cultura”? Pai acolo ii plin de carciumi.

      Ii bine in sinagoga, poate poate le iese pasenta cu ceva bani din Murica de la evrei ca astia doar cu banii trimiti de la tara mama si ce au mai bagat hypermaketurile au facut ceva, in rest frectie la piciorul de lem cu pavajele lui Tarr.

  4. profesor Răspunde

    Nu e necesar să ai mari cunoștințe de arhitectură sau pregătire ”culturală” ca să vezi că Sinagoga e o clădire plină de umezeală care nu ar face altceva decât să distrugă cărțile, dar și sănătatea cititorilor sau a bibliotecarilor. Câți bani se vor da pe cârpirea unor clădiri vechi, sigur ar ajunge pentru o bibliotecă nou. Dar la Satu Mare nu se poate….Sau sunt două clădiri ale fostului Romtelecom, zone centrale, sau clădirea Academiei Comerciale, nu e chiar în centru dar e un spațiu nou, o zonă verde, sau există internatul fostului liceu sportiv, care este gol de ani de zile, probabil e al inspectoratului școlar dar decât să se transforme într-o ruină…

  5. Ionică Răspunde

    Mall-ul din centru, de ce nu îl cumpără Consiliul ? că s-ar plătii rata la bancă cu chiria care o dă la Federalcoop

  6. ciprian Răspunde

    Rugati-i pe astia de la Nepi sa va tranteasca urgent o cladire… sau pe Victoras a lui Orban sa bage el niste forinti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.