Ultima actualizare: azi, 09:17

Locale

FOTO. Neîngrijit și uitat. Flori și coroane uscate, aruncate în fața bustului lui Avram Iancu

Bustul lui Avram Iancu din municipiul Satu Mare zace între coroane și flori distruse și aruncate. Bustului Crăișorului Munților din centrul nou al Sătmarului nu are nici pe departe măreţia de care ar trebui să se bucure un monument de o asemenea importanţă.

Monumentul stă stingher în centrul Sătmarului, neîngrijit şi uitat. Îi ţin companie doar câteva coroane uscate și flori ofilite.

Mai mulți sătmăreni fac un apel către autoritățile locale să îi redea bustului, dacă nu strălucirea, măcar respectul binemeritat.

 

49 comentarii

  1. escape Răspunde

    Acum unde esti Zimbrule, mare iubitor de neam……..

  2. mihai Răspunde

    Acum unde-i soborul de preoti, sa mai dea si ei cu matura ?

  3. stiu Răspunde

    Buna sper in ziua da azi sa se faca curat de catre serviciu intretinere domeniu public. Impozitul este platit in avans.O zi buna pentru majoritar si minoritari.

  4. adi Răspunde

    Pana ce a scris pe statuia ungurului putea sa faca aici curat. Daca se tine mare Roman . Sau este Roman numai cand e de jignit pe altii

  5. abc Răspunde

    Este o regulă nescrisă pe la noi că cel care depune coroana face și curat. Acum de unde vin mâzgălitorii de statui preplătiți nu știu care este obiceiul. Altfel în situația dată și având în vedere că este anul Centenarului exista riscul ca să spună careva că s-au furat coroanele sau ce știu eu ce. Unii sunt foarte inventivi.

    • Rodica Răspunde

      Si-atunci serviciul de administrare al domeniului public dupa ce reguli scrise sau nescrise functioneaza ? Interesant ca la statuia recent dezvelita a nu stiu carui ungur ( nu-i retin numele , fiindca nu-mi spune nimic deosebit) nu se intampla asa ceva ; stiu , vor sari cativa sa-mi spuna ca au fost voluntari care au curatit acolo florile uscate , ca spiritul civic maghiar e diferit fata de al romanilor(am formulat frumos) , sau mai stiu eu ce gogomanie ! Realitatea e alta si clara – pe onor( trebuia sa scriu oror) oficialitatile satmarene le intereseaza doar …banii romanesti , in rest nimic ce tine de traditie , cultura, istorie si civilizatie romaneasca ! N-o tot dati l-antors ca va contrazic faptele si realitatea !Asa se pregateste conducerea orasului nostru pentru sarbatorirea Centenarului ! Si tu dupa care regula nescrisa la noi ( la cine sau la care noi)ai ghicit-o pe asta cu cel care depune coroana face curat ? Sa-si ia fiecare in spate coroana uscata si sa defileze cu ea pana la primul container? Da atunci cei de la domeniul public de ce mai sunt platiti , de ce mai functioneaza ? Iar in ce priveste inventivitatea , i-ai batut pe toti !

      • abc Răspunde

        Să înțeleg din comentariul tău inflamat nu știu din ce cauză că nu ești sătmăreancă get-beget și te simți vizată? Gesundheit, să-ți fie de bine!

        • Norick Răspunde

          @abc : nu este inflamata, doar rautacioasa, dar asta pana la sange…
          Si daca pana amu nu ti-a picat fisa, nu este nici satmareanca… ? ? ?
          Lasa-l in pace, este in zadar orice instruire.. ? ?
          Behozták faluról szekérrel… ? ? ?

          • y

            I se spune ”Sârmă !”. Eu cred că a venit de puțin mai departe, peste heghi cum spune românește ea.

        • Rodica Răspunde

          Daca comentariul meu este inflamat , ai grija , nu umbla cu focul pe langa el ! Cand nu stii ceva , documenteaza-te ; coroanele si florile au fost depuse in 10 septembrie a.c.( anul curent pentru …incepatori) , asa ca nu-mi explic prin ce fenomen au aratat asa in ziua urmatoare ; ce binevoitor le-a rasturnat , fiindca nu-mi amintesc sa fi fost vreo tornada sau vijelie in oras in astea doua zile ! Pe 10 septembrie s-au comemorat 146 de ani de la moartea lui Avram Iancu si asociatia care-i poarta numele a depus acele coroane , alaturi de elevi ai scolii cu acealsi nume ; nesemnificativ pentru ignoranti , desigur , dar atunci nu-nteleg unde este toleranta pe care o tot cereti de la unii , cand altii nu dau dovada de ea ! Cu asta am clarificat si rautatile pana la sange (citat ) – de parca poti fi rau cu jumatatae de masura ! Si a treia chestiune- cultura si inteligenta unei persoane nu tin de locul nasterii ( sau obarsiei cum zic taranii ) ; pentru linistea unora ,sunt satmareanca nascuta si crescuta aici , asa ca va …..citesc bine pe unii !

          • y

            Foarte bine! Pe mine nu este necesar să mă citești, oricum sunt o materie grea. Dar pune și tu întrebarea atunci – Cum mama mă-sii au fost răsturnate coroanele de pe o zi la alta hăpt în șentru. Dacă acolo e așa atunci nu mai putem avea nici o pretenție de la p@liția locală! Iar calitatea coroanelor care s-au ofilit de pe o zi pe alta nu cred că e vina primarului iudemerist. Ori ba?
            În limita bunului simț aș vrea să-ți pun o întrebare apropo de conviețuire și toleranță. Cum se poate că anul ăsta comemorăm tot felul de lucruri pe lângă Centenar (pe bună dreptate) dar în media românească nici pomeneală de aniversarea a 575 de ani de la nașterea lui Matei Corvin? A fost cineva și el. Parcă era român. Păcat că a fost regele Ungariei care a pus cu botul pe labe și pe austrieci și a ocupat vremelnic inclusiv Viena.

          • Norick

            Bine , ai dreptate Rocinante. Si Tarna Mare apartine de SM…. :-)))

      • y Răspunde

        La ADP e big boss unul susținut de ALDE! Faptul că cine-i primarul e altă treabă pentru că ăsta e cam demult acolo pe post indiferent de alegeri, e imun ca să zic așa. Sau probabil toți edilii sunt mulțumiți de cum arată domeniul public în oraș ?!?! Eu zic că nu ar trebui amestecate treburile acolo unde nu e cazul și nici r@h@tul răscolit. Dacă te deranjează cum arată în zona statuii pune mânuța și fă curat. Dovedește simțul tău civic indiferent de etnie nu numai din spatele tastaturii! Aaaa, era să uit, fă și selfie că mai nou e la modă și nu te cred altfel oamenii.

  6. Om Răspunde

    Rodica, comentariul este pertinent pentru ca faptele vorbesc. Multa ipocrizie pentru ca, daca nu ar fi, ar fi corecti si nu ar face discriminare.

  7. Rodica Răspunde

    Pai , sa-ti raspund , tot in limita bunului simt , tot cu o intrebare; cu ce s-a facut remarcat Matei Corvin(mai corect Matia , prenume catolic din partea mamei Elisabeta Szilagy) in istoria Romaniei , in afara de faptul ca a fost fiul lui Iancu(Ioan) de Hunedoara ? Da , la centenarul Ungariei , n-au decat sa-l pomeneasca si sa-l proslaveasca ca au de ce ungurii ; ce a facut efectiv pentru poporul roman sa-l mentionam mai mult decat este cazul ? Pana la 18 ani , cand a fost incoronat ca rege al ungurilor cu sprijinul mamei sale , cu ce s-a putut remarca in istoria Romaniei (Transilvaniei , pe atunci ) ? Te-ai gasit sa ma chestionezi de Mathias kiraly -cum le place ungurilor s-o spuna ! Ca bine ziceai – parca a fost roman ( da nu e asa de sigur) !
    Si sa-ti raspund si la a doua chestiune – da ma deranjeaza bataia de joc si persiflarea la care suntem supusi noi , ca romani ; deunazi a sarit ca arsa protipendada satmarului ca cineva a profanat -vezi doamne – statuia ungureasca in culorile tricolorului ; atunci si primarul s-a ….scarpinat , ca trebuie sa puna capat unor asemenea apucaturi ! Ei bine , cand e vorba de Avram Iancu , nu mai vede , nu mai aude ungurimea orasului nimic – desi daca se uita de pe geamul primariei putea sa vada cum stau lucrurile ! A propos , tu ti-ai facut poza stergand statuia ungureasca ? Vezi ca a ramas coltul din stanga , jos , necuratat!

    • y Răspunde

      Iar te inflamezi. Nu mi-am făcut poza cu statuia pentru că nu am curățat-o. Drept vorbind eu nu prea sunt de acord nici cu amplasarea acolo, asta e politică pentru băieții mari. Eu nu puneam nimic acolo, sunt după mine destule în zonă. Și chiar nu înțeleg unde este bătaia de joc menționată de tine. Toleranța și buna vecinătate înseamnă printre altele că eu te las în pace dar și tu mă lași în pace. Nu îți impun ceva doar îți cer să respecți opțiunea altuia. Dacă erai într-adevăr născută și crescută în oraș înțelegeai asta, dar cum demonstrezi cu fiecare postare că ai probleme în acest sens, vrei să-ți impui părerea ta majoritară, eu personal mă îndoiesc serios de veridicitatea afirmației tale. Eventual ești ceva pui de polițai sau ceva asemănător care a crescut pe aicea, dar DNA-ul din tine te trădează. Asta este, ce să faci. Sunteți destui din ăștia prin zonă.

      • Rodica Răspunde

        Hai sa cadem la pace , ca altfel n-ajungem nicaieri ! Si mai ales , fiindca observ ca , pe ici ,pe colo , imi dai dreptate , chiar daca indirect! Desi ,vad ca o tii una si buna cu originea mea , n-am de ce sa ma justific si sa-ti demonstrez contrariul , fiindca nu ma intereseaza ; poti sa crezi ce-ti convine tie sau celorlalti .Da , ia spune , cum vine chestia cu Tarna Mare comparata cu Turulung si Halmeu ? Ai uitat sa pomenesti de Cidreag. Porumbesti , Dobolt …. Vezi cum iti scapa porumbelul si te dai de gol? Pai sa-ti spun ceva – ai facut din nou greseala , remarcand faptul ca populatia majoritara in zona Halmeu (unguri) ar fi superioara celei din zona Tarna ( romani -sau oseni cum le place unora sa spuna ) . Eu nu-mi amintesc sa fi facut trimitere la ….romi , comparand originile voastre , desi puteam sa trag o simpla concluzie dupa cat de folosita este limba maghiara de catre acestia ! Si vezi ca n-am nici o legatura cu ….DNA-ul (poate cu ADN-ul) . Hai , pace si prosperitate la toti , ca asta conteaza !

  8. y Răspunde

    @Norick, știi foarte bine că Tarna Mare nu e Sătmar, nici măcar zona Turulung sau Halmeu. E Ugocea, se și vede încă diferența, numai că acum 100 de ani s-au trasat granițele județelor cum s-a putut și cu ce era disponibil. De aia ies aiurelile astea actuale cu Pir, Tășnad sau Bogdand, Hodod aparținând de Satu Mare pentru că niciodată n-au fost. Mai marele fost al polițailor sătmăreni zicea odată că naiba să ia o anumită zonă folclorică, că era mai bine dacă lăsam totul rușilor. Nu se pot ”dresa” și oricum ”funcționează” pe tărie, dacă le dai apă zic că i-ai otrăvit.

    • matroz Răspunde

      Ooof,ce m-am linistit!Tare-mi era teama sa nu fi pățit ceva @abc,y,norik etc.

      • y Răspunde

        Noroc cu tine. Ar fi cazul să revii la pseudonimul tău preferat ca acum. Dar acum deja chiar sunt curios care kretin a deranjat coroanele astea depuse acolo. Eu nu am fost, eu am cei 7 ani de acasă. Dar să nu observe nimeni că umblă cineva pe la bust și dă jos coroanele! În Centru Nou! Eu în locul primarului l-aș faulta la aparatul genital pe organul competent. Ăla care acum doi ani era ridicat în slăvi, ca o să vedeți voi ce va face. Vedem.

        • matroz Răspunde

          @y,abc…îți mai repet,nu postez sub alt nume.Nu ma confunda cu piticul @y.Chiar îți dau dreptate cu deranjul coroanelor!Credeam ca eu sunt capul răutăților cu naționalisme unele ne lalocul lor!De aceea am și încetat sa postez!Ma mai joc uneori cu mintea pudelului…Ce ar fi sa nu mai răspundeți nici voi la postări de acest fel????Ce zici??

          • y

            Eu sunt de acord, dar repet, nu eu am început și chiar dacă madam Rodica tot arunca cu invective eu nu cred că am răspuns cu aceeași monedă. Sau dacă da, îmi cefr scuze.

      • Norick Răspunde

        Doar atat marinare ? Esti ce in ce mai slab(a) … :-)))

        • matroz Răspunde

          @norik:și eu am observat!De când nu te mai bag in seama am timp de alte preocupări !Jalnic ,esti din ce mai jalnic ,ca mai mereu de când te știu !

          • Norick

            @matroz : eu stiu pe unu si mai jalnic. Se numeste marinar pe uscat. Si aerul este mai curat unde nu apare…. :-)))
            P.S. nu ai coloana si din cauza asta esti Stramb…. :-))))

        • Stupid People Răspunde

          Am o întrebare : Cât de stupid poți să fii?

    • Norick Răspunde

      @y : da, cunosc povestea cu Ugocsa – eu m-am referit strict din punct de vedere geografic. Dar ţie nu trebuie dat explicaţii suplimentare – îţi pică fisa imediat… :-))) Egy húron pendülünk.. 😉

      • y Răspunde

        Tudom én azt. Gondoltam hátha beléjük szuszakolok egy kis helytörténetet ha már ilyen büszkék arra hogy szatmáriak, de hiába , tömény bunkóságban szenvednek.

  9. daniel Răspunde

    ce sa mai zicem atunci de bustul lui cosbuc de langa liceul slavici care e acoperit de salcam.

    • y Răspunde

      Chestiile astea sunt ”descoperite” doar în preajma campaniilor electorale pentru că ajută pe fomiștii de politicieni să fie mai ”vizibili”. Din păcate. Și este valabil pentru toți, indiferent de etnie.

      • Stupid People Răspunde

        O observație din noaptea minții!
        De la purtătorul de tanga super doxat este o binecuvântare că ne-a luminat mințile noastre încete!

        • y Răspunde

          @Stupid People. Nu cred că eu sau altcineva era curios de părerea ta referitor la mine. În schimb pot remarca că ai un pseudonim pe măsura ta. Felicitări pentru alegere !

  10. matroz Răspunde

    @norik:mai nenorocel,continui sa trăiești intr-o gravă eroare!Mai lasă dracului băutura,tu nu vezi ca-ti produce halucinații?Iti spun si tie ce i-am spus lui @y:eu am încetat sa mai postez pe probleme de viețuire normala in satmar.Fa-o si tu daca mintea te duce!Tudom?

    • y Răspunde

      @matroz, corect se spune nu ”Tudom ?” ci ”Érted ?”, dar cred că s-a înțeles ideea. Mersi pentru efort.

    • Norick Răspunde

      @matroz : mai moloz , vezi ca a iesit taranul din tine. Du-te la o plimbare pe dig si citeste ceva de la Paulo Coelho – cu mintea ta stralucita …. :-)))

      • y Răspunde

        @Norick, eu cred că preferatul lui este Păcală. Sau baronul Münchhausen? Cine știe ? Poate revista-scandal Cancan. E mai ușor de înțeles, nu-ți consumi neuronii cu Gina Pistol sau Adi Minune.

        • matroz Răspunde

          @y:vezi tu cum se face omul de rusine?Incercam sa vorbesc cu micul pudel.Hop si tu sa-mi recomanzi lecturi obligatorii!Pai nu ti-e rusine de rușinea ta?Ai rămas doar la nivelul acesta?Ma întreb ,de ce ar mai purta cineva cu voi un dialog cât de cât normal?Ce ti-e si cu conlocuitorii de pe meleaguri sătmărene …..?

          • y

            @matroz. Nu cred că am purtat cu tine un dialog, așa cănu te băga unde nu-ți fierbe oala. Te crezi un mare telektual, dar din păcate pentru tine trebuie să-i dau dreptate lui @Norick că ești doar un mare bolovan. Tu te du și plimbă ursu’.

          • Norick

            Moloz, iarasi ai picat la examen. Degeaba iti spun sa-ti fie rusine, ca esti paralel cu expresia. ?
            Degeaba te freci si scuipi din stanga in dreapta, ca valorile tale au iesit la suprafata de nenumarate ori. Prinde-o de manuta pe Rocinante si bucurati-va de posibilitatile date de internet si lasa-ma in pace.
            O zi buna! ?

        • Norick Răspunde

          @y :szerintem ő a Sanyi az üvegtigrisből.. ? ?

  11. Alex Răspunde

    Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea fericită.(Avram Iancu)

  12. satmarean Răspunde

    Iată ce scrie pe pagina PRIMĂRIEI SATU MARE
    REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE ADMINISTRAȚIA DOMENIULUI PUBLIC
    CAPITOLUL I .
    DISPOZIŢII GENERALE.
    DENUMIREA, FORMA JURIDICĂ, SEDIUL, ORGANIZARE

    Art.5. Obiectul de activitate principal, acela de administrare şi gestionare a
    domeniului public al municipiului Satu Mare se realizeaza în baza mandatului
    acordat de Consiliul Local şi cuprinde:
    a) – Bunuri din domeniul public ale municipiului:
    – Terenuri reprezentând parcuri, zone verzi, locuri de joaca pentru copii,
    alei,etc.
    – Terenuri cu destinatie agricola ;
    -Terenuri situate in intravilanul localităţii;
    – Imobile şi spaţii cu diverse destinaţii;
    – alte bunuri pentru realizarea obiectului de activitate;
    Art.6. În activitatea de gestionare şi administrare a bunurilor, A.D.P. percepe
    taxe şi tarife aprobate prin hotărâri ale Consiliului Local.

    • Rodica Răspunde

      Corect , asta spune tot , pentru cei care cunosc legislatia , trebuie s-o aplice si sa fie respectata ! Pentru unii , exista doar art.6 !

      • y Răspunde

        Vezi @Rodica că imediat îți sare la beregată sitizenul relaxat ca să îți explice că ce greu e, că ei lucrează doar că sunt puțini. Bine, bine, înțeleg (de fapt nu înțeleg pentru că pentru asta sunt plătiți), dar totuși este în centru! Dacă aici se permite așa ceva ne mai mirăm de ce se întâmplă în zonele ”vesele”?

  13. alex Răspunde

    Frumos respectat marele neam…….dar cel al ungurilor care e curat,aranjat,scoate ochiul altuia,trebuie facut cu grafiti…..vai,vai……Judecăm pentru că ne e mai uşor să vedem paiul din ochiul altuia decât bârna din ochiul nostru

  14. Matroz Răspunde

    Încă mai bântuie pe aici cei doi golani decrepiti de cartier…

  15. y Răspunde

    Ia o pauză și vezi de treaba ta. Se vede că te plictisești. Sau refulează din tine zilele de abstinență când ai fost absent nemotivat pe portal?

  16. IOANA Răspunde

    PUNETI PE OVIDIU ZIMBRU LA TREABA ………..SA FACA CURETENIE !!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.