Ultima actualizare: azi, 11:07

Locale

Senatorul Turos Lóránd cere permanentizarea punctului de trecere a frontierei la Peleș

Senatorul UDMR județul Satu Mare prin interpelație adresată către prim ministrului Viorică Dăncilă cere permanentizarea punctului de trecere a frontierei la Peleș.

Înaintea instalării actualului guvern, la solicitarea senatorului, prim ministru Viorica Dăncilă a promis că va face demersurile necesare pentru permanentizarea punctului de trecere a frontierei la Peleș, care din păcate nu s-a efectuat la momentul actual.

„Trecerea frontierei spre spațiul Schengen din județul Satu Mare este un adevărat coșmar. Situația ceea mai gravă este la punctul de trecere Petea, unde timpul de aşteptare este ceea mai mare, dintre punctele de trecere spre Ungaria. Pe lângă faptul că aglomerația crează neplăceri celor care călătoresc ocazional, totodată este un adevărat coșmar pentru cei care fac naveta din localitățile de peste graniță, aflate in apropierea  municipiului Satu Mare. Este vorba de sute de familii, cetăţeni români, care au locul de muncă in România și a căror copii sunt școlarizați in România”, a declarat Turos Lóránd.

„Aglomeraţia creată este insuportabilă pentru locutorii din Petea, comuna Dorolț, circulația locală se derulează extrem de greu, fiind aproape imposibilă. Rezolvarea acestei situații ar putea fi permanentizarea punctului de trecere provizoriu Peleș, comuna Lazuri, care in momentul de față este deschis doar 8 ore pe săptămână. Permanentizarea acestui punct de trecere a frontierei ar decongestiona traficul transfrontalier din Petea”, a mai adăugat senatorul UDMR.

„Vă rog respectuos și totodată cât se poate de ferm, să vă țineți de promisiunea făcută și să faceți tot posibilul pentru a permanentiza acest punct de trecere a frontierei, care ar fi în beneficiul tuturor sătmărenilor și a celor care tranzitează această frontieră”, a încheiat interpelația senatorul Turos Lóránd.

24 comentarii

  1. avu Răspunde

    Acest senator ar trebui sa-i explice mai marelui Orban ca intrarea in genunchi a romanilor si maghiarilor in spatiul Schengen trebuie sa inceteze. De ce “mama dracului” doar la frontierele maghiare se face exces de zel? Intre Slovenia si Croatia se circula cu “mana-n cur”! Iar intre Ungaria si Croatia coada “de aici pana-n Budapesta”?
    Domnule senator aveti mingea la fileu sa trecem granita rapid fara “verificare ochimetrica”, a portbagajului, unde Ion are are tupit vreun musulman.
    Ca cetatean european imi cer dreptul la libera circulatie in adevaratul sens al cuvantului, nu stand 3 ore sa “dau o raita” la Tesco in orasul vecin!
    Sanatate

  2. avu Răspunde

    Voi transmite asta si parlamentarilor romani “nu l-a” (indica o directie). Directia ati exemplificat-o foarte bine. Din punctul meu de vedere blocajul este la maghiari. Din pacate am vazut rautate si reacredinta la comentariul Ong, aruncand rapid pisica. Intreb: doar romanii stau la cozile infernale?
    Sanatate

    • Norick Răspunde

      De cate ori ai trecut granita, sa tragi concluzia ta geniala??? ? ?
      Punctul meu de vedere eate, ca nici pana-n Dorolt n-ai fost.. ?
      Peace! ?

  3. avu Răspunde

    De data asta cocluzia a fost trasa mai sus. In loc sa vedeti unde este problema atacati. Sa fiti sanatosi. Comentariu incheiat.

    • Norick Răspunde

      Nu stiu de unde ai scos ca eu te-am atacat. Doar am raspuns la parerea ta personala – evident cu parerea mea personala. Atac nici pe departe nu a fost – tu esti prea sensibil si imediat te-ai suparat.

      • Stupid People Răspunde

        La tine e clar! Te-ai născut, ești și mori stupid

        • Norick Răspunde

          La mine te lingi bolovane ?? Scuze, doar amu mi-a picat fisa – cum scriu ceva imediat apari si tu ca hiena dupa leu . Ma bine sa mori tu asa destept cum esti – dar inainte de mine …. :-))))

          • Stupid People

            Ești stupid prin tot ce postezi!

          • Norick

            Pana cand tu esti cel mai destept cu postarile tale “stupide”.. Ha-ha-ha 🙂 Pune repede inapoi telefonu’ lu’ mami si uita-te mai bine la Minimax… :-)))

  4. Om Răspunde

    Trebuie controale ca lumea. Doar n-o sa lase sa treaca droguri ca vrea unul o raita la Tesco.

  5. avu Răspunde

    Deci suntem cei mai banditi din Europa? Aia care is in Schengen nu duc droguri? Da percehzitie sa.nu facem la.fiecare masina? Sunteti penibili.

    • abc Răspunde

      Dacă citești știrile, și presupun că citești, probabil că ai observat că în perioada asta de vară pe lângă nebunia de la graniță crește exponențial numărul accidentelor în oraș (acum deja e relativ calm, dar să bat în lemn). Și crește numărul mașinilor furate depistate în vamă care până acum au trecut ca prin brânză prin toată Europa. Nu comentez ce fac vameșii unguri că au și ei partea lor de vină, de multe ori se stă și ei nu lucrează, dar aici nu e vorba de droguri sau altceva. Este vorba de controlul documentelor Și sunt multe situații în care prietenii noștri căpșunari se trezesc la control să caute actele și stai după ei. Că nu au avut timp să le pregătească săracii. Dar problema cea mare este că infrastructura de la Petea nu a fost gândită pentru asemenea trafic, aici e buba mare. Ar trebui construit un Petea2 sau ceva de genul ăsta, varianta la Peleș ar fi o chestie dar la drumurile noastre nu prea ține decât parțial, oricum TIR-urile și autocarele nu prea pot tranzita acolo.

  6. Om Răspunde

    Daca se face bine o activitate nu inseamna ca … ,, suntem cei mai banditi din Europa”. Aveti o logica penibila.

  7. avu Răspunde

    Cei din Schengen nu fac nimic, noi suntem cei mai rai. Ce conceptie e asta? In vreo 2005 se vb. de buletin, libertate. Iar daca va place vama stati fratilor! In loc sa cerem sa le “desfiintam” adica ceva care suna a libera circulatie. Eu nu doresc construirea unei noi vami, desfiintarea lor. SCHENGEN!
    Ca vamesii si ce o fi o sa cam someze ii partea a doua.
    Domnul OM poate isi va cauta altceva. Suntem in UE DAR… Ma mai lasati cu ai nostri cei rai! Doar noi suntem rai?
    Poi atunci cereti reintroduceti pasapoartele! Cautati ca in 90 totul in masina, da.de maj pica ceva!
    Vad ca iubiti vama. Ce Petea 2? Petea 0 si la revedere!
    Domnule Om, care sunt principalele porti de intare a drogurilor in UE? Noi pe unde suntem?
    Si intreb… de ce vamesul croat si sloven sa mimeze “buletinul”? De ce la vama cu Croatia era coada?
    Va rog sa-mi raspundeti pertinent (nu cu exemple birocratice). Luminati-ma domnilor, din Amsterdam nu iese nimic, trag ai numai tutun american? Dar sudul Italiei? Dar toata Mediterna si Adriatica. Aici pe Romania este raiul mafiei!
    Fiti domnilor corecti! Ca pt 100 de angajati nu o sa stea o intreaga tara.

  8. avu Răspunde

    Domnule Norik as fi preferat sa va trimit un email ca sa nu poluez topicul. M -am iritat datorita afirmatiilor dumneavoastra. Daca nu vedeam cu ochii mei, nu scriam si nu-mi dadeam cu parerea. In plus fata de ce am afirmat mai sus, inclusiv in tit spatiul fostei Iugislavii (Muntenegru, Bosnia sau Sebia) treaba merge mai repede (la Sarbi sunt contra argumente). In 2008 sau 2009 cand mergeam la “o baie” prin vecini, aratam buletinul ca sofer si drum bun!
    De cand pitim arabi in portbagaj, stam 5 minute pe masina. Trec vama in scop turistic de cateva ori pe an, iar mie mi se pare ca blocajul e la partea maghiara. Este impresia mea.
    Aia care is mai destepti, de pe la Adriatica te dirijeaza ca politistul in intersectie… ti buletinele asa de forma in mana cu geamul jos.
    Iar daca acolo nu e trafic pe mare.
    Daca veti intelege argumentele mele (vedeti ca azi vecinul a luat galben de la UE), e ok, daca vedeti doar latura mai apropiata dumneavoastra e iarasi ok.
    Colcl: eu imi doresc desfiintarea Petea.
    Zi frumoasa.

    • Norick Răspunde

      @avu : sa nu folosim aici te rog Domnule si expresii literare sofisticate – nu de alta , dar este un topic “oarecare” unde fiecare isi da cu parere, suntem egali din orice punct de vedere – (sunt cazuri cand chiar ne injuram intre noi dar nu asta este scopul.)
      Cred, ca telul nostru este comun . vrem sa trecem granitele in Europa (si nu numai) fara cozi si timp de asteptare suplimentare – civilizat, ordonat, etc. Din pacate in momentul de fata aproape nimic bun nu avem la granite : se sta ore intregi, isi bat joc de noi vamesii , este mizerie , dezordine – intr-un cuvant este haos din punct de vedere logistic. Si cea mai mare problema, ca nu vrea nimeni schimbare – ma refer la politica actuala a celor 2 ţări . Mai baga cate un fumigen de genul de mai sus , ca se deschide o vama aici si una acolo , dar concret nu se intampla nimic.Imediat a trecut un an ,cu promisiunea de mai sus , dar nici macar o buda nu au primit vamesii din Peles : stau intr-o duba toata sambata si asculta zgomotul generatorului . Cica generator pe benzina in sec. XXI … Fara curent, fara apa, fara toaleta . Si spui , ca mingea e’ la unguri ?… Hai mai lasa , ca ambele parti au aceeasi vina , nu exista interese pentru usurarea circulatiei . Las’ ca-i bine asa , mai rau sa nu fie…. 🙂
      Toate cele bune ! ,-)
      P.S. data trecuta cand am calatorit pe acolo am stat din cauza vamesilor romani – au introdus toate datele in sistem – unguru’ nici buletinele nu mi-a luat… :-)))

  9. avu Răspunde

    Forma de politete inseamna civilizatie. Birjarii se injura poate si scuipa. Problema controalelor severe a fost ceruta de Ungaria. Rugamintea mea este sa fim obiectivi. Pelesul ca vama este o fumigena electorala. In timp ce ne incalzim (ca rezervele la fotbal pe margine) sa intram in Schengen, nu vad rostul pt alta vama.
    O zi buna domnule Norick.

    • Norick Răspunde

      Asa sa fie domnule @avu ! 😉 Civilizatia pe un forum deschis nu inseamna neaparat folosirea pronumei de politeţe pentru persoana a 2-a .- asta este parerea mea personala, dar daca credeti ca asa functioneaza mai bine comunicatia , sa fie… ,-) Pana la urma tot am avut dreptate , ca interesele noastre sunt comune.
      Din pacate spatiul Schengen pentru noi ramane doar un vis – dar sa nu uitam ca amu 10-20 de ani tot un vis a fost sa calatorim prin Europa “doar cu buletinul” … 🙂
      Seara placuta 🙂

  10. cetatean Răspunde

    VAMA a fost desființată în anul intrării României în UE. Deci e vorba de polițiști de frontieră. Probabil că ei respectă regulamentul și legile lor și de aceea verifică fiecare buletin. Dacă am intra în Schengen ar dispărea punctele de trecere a frontierei. Dar până atunci….un nou punct de frontieră ar trebui făcut cât mai aproape de traseul spre autostradă, pentru că acolo e cea mai mare circulație. Și tirurile tot spre autostradă circulă, nu spre Peleș.

    • abc Răspunde

      Exact cum ai spus. De aia am zis că ar trebui făcut un fel de Petea2. La unguri așa e la Hegyeshalom către Austria. Problema este traficul greu, tranzitul TIR-urilor.

  11. avu Răspunde

    Multumesc CETATEAN! Presupunerile mele se dovedesc a fi adevarate. Cineva cere aceste controale si sigur nu Junker! Ideea a fost de buletin… nu mama certificate, fiola, portbagaj. Am avut ocazia sa discut odata cu un maghiar pe aceasta tema lucrator in Petea si a spus asa ni se cere, de multe ori nici nu ne uitam in portbagaj, il deschizi sa se vada pe camera.
    Concluzie… rugam parlamentarii de Satu Mare, impreuna cu cei bihoreni si aradeni sa faca ceva atat la noi, cat si la mai marele Orban pt a trece in adevaratul cuvantului NUMAI CU BULETINUL! Daca politia are ceva suspect te trage apoi pe dreapta.
    O seara frumoasa domnilor!

    • abc Răspunde

      Cu singura specificare că și românii sunt totuși inventivi la cerut zapiscă. Împuternicirea la notar pentru copii sub 18 ani este invenție pur românească, nu există nicăieri în altă parte. Îi faci pașaport copilului minor și pas. Odată am arătat la ieșire și grănicerului ungur la care mi-a spus în ungurește că el ce să facă cu hârtia aia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.