Ultima actualizare: azi, 12:31

Locale

FOTO&LIVE. Paradă impresionantă la Satu Mare. Mii de persoane în centrul orașului

Evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri, pregătit de Asociația ,,Uniți pentru Satu Mare”, a debutat în această după-amiază, duminică, 23 septembrie, la ora 13.00, cu o paradă de zile mari. 

Marea paradă ce a deschis evenimentul ,,Satu Mare pentru Centenar” a debutat din fața Muzeului Județean și a adus în prim-plan portul popular din zona Sătmarului, ce a cuprins zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului. Parada a evocat și tradițiile minorităților naționale din județ reprezentate de maghiari, șvabi, ucraineni și romi, tinerii sătmăreni etalând astfel inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri.

Sătmărenii au putut admira o imagine cât se poate de elocventă a unei splendide diversități etnoculturale, expresie a unei trăiri superioare în care veșmântul grăiește de la sine despre cel care îl poartă.

 

Concerte și spectacole susținute de artiști de renume și focuri de artificii

Evenimentele dedicate Centenarului vor continua în Piața din Centrul Nou, unde va avea loc un adevărat maraton artistic care va începe la ora 14:00 cu un spectacol oferit de Corul bărăbătesc din Finteușu Mare, va continua cu reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Țării Oașului, Asociației „Codrenii”, Asociației „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naționale. Apoi, vor susține recitaluri renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, pentru ca în ultima parte a zilei să concerteze trupete Desperados și Direcția 5. Ziua se va încheia cu un grandios foc de artificii, de aproximativ 15 minute.

Sărbătoarea a fost organizată de ,,Uniți pentru Satu Mare”, o asociație apolitică și creștină, având la bază valorile tradiționale ale poporului român, respectul pentru familia tradițională și credința în Dumnezeu. ,,Recent a fost înființată, în temeiul prevederilor Ordonanței Guvernului României nr. 26/2000 privitoare la asociații și fundații, Asociația ,,Uniți pentru Satu Mare”, act de inițiativă civică și de voință comună a unor întreprinzători din mediul de afaceri privat ale municipiului și județului Satu Mare”, a declarat președintele Asociației, avocatul Dan Șuta.

31 comentarii

  1. Mae Răspunde

    Nici un coment ??? !!!Ceva foarte frumos oamenii de oameni romani adevărați !!!!! Da primarul nu a participat ia interzis Orban . Om fără valoare o marioneta pur și simplu punct .

    • Rodica Răspunde

      Stai linistit , apar imediat si comentariile ! Sigur ca primarul are interzis de la udmr via Orban , desi frumos si…. legal era sa participe , sa dea el exemplu de convietuire si toleranta ; mai ales ca era parada portului popular ( nu numai romanesc !) si pentru minoritati ! Da , ce sa-i faci , cand e vorba de toleranta si respect , se cere doar….. de-o parte ! Noi sa fim sanatosi , ca-n rest ……
      Si-acu , pregateste-te pentru comentarii !
      Traiasca Romania Mare ! (cu toti cetatenii ei , mai buni , mai putin buni ….).

    • M Răspunde

      Da tu ai fost mue sau mae

  2. centenar Răspunde

    Draga @Rodica, hai sa nu te tin mult cu primul comentariu de la Huni: precis ca stii f. bine, ca era un eveniment apolitic, organizat de o asociatie care nu are nicio legatura cu Primaria, deci Dl Primar nu avea nicio obligatie oficiala sa fie prezent. + stii f. bine, ca pentru noi, maghiari centenarul nu este sarbatoare, ptr noi este doliu…. deci trebuia sa fie fatarnic orice maghiar adevarat sa fie prezent larg zambitor la aceste evenimente. Cred ca ai suficienta inteligenta sa intelegi aceasta situatie, doar nah, trebuie sa iasa la suprafata opincarul mancator de mamaliga din tine :)))))))

    • Rodica Răspunde

      Pentru voi , ungurii ,(te-am citat) , stiu ca tot ce tine de ROMANIA si romanesc este negru si doliu , nu trebuie sa-mi reamintesti! Am mai spus-o cuiva , nimeni nu tine cu forta pe nimeni aici , dar atat timp cat traim in aceasta tara avem toti obligatia s-o respectam ! Organizatia (care n-are nici o legatura cu Primaria )a organizat parada portului popular (nu doar romanesc ! ) , deci puteau participa si ungurii (sau ….n-aveti port popular si n-aveti cu ce va mandri ?) . Sa-nteleg atunci ca toate evenimentele …culturale unguresti sunt politice ? Legat de fatarnicie , nu cred ca e bine sa pomenesti despre acest lucru – vezi ce face udmr-ul de ani buni incoace( a fost mereu la guvernare tocmai datorita acestei ….calitati)!
      Tare as vrea sa-ti vad fata de doliu , daca ai fi cetatean american , cum ai sarbatori 15 martie in SUA !
      In rest , toate cele bune de la un opincar mamaligar ( din nou ti-ai aratat buna crestere si respectul) ! Zicea aici un co-national de-al tau, ca daca vrei respect, ar trebui si sa-l oferi ! Probabil tu nu stii ce este si-l cauti inca !

  3. Satmareanu’ Răspunde

    La Partium au fost mai multi :-))))

    • Rodica Răspunde

      I-ai numarat , pe bune ? Cum , din doi in trei ? Iar …..infloreste orezu-n cineva !

      • Satmareanu' Răspunde

        Eu stau la etajul 3 intr-unul din blocurile din centrul nou alorasului, orice eveniment este eu sunt defata de vreau de nu vreau. Nu trebuie sa le numar, la concertele Partium platoul a fost neincapator.

        • Rodica Răspunde

          Si, care-i problema ta , de fapt ? Ce vrei sa insinuezi cu asta ?Sa-ti fie de bine daca stai acolo! Daca a fost neincapator platoul la partium de ce nu ai cazat cativa si la tine , sa faci loc pe platou ? Pe cine nu trebuie sa le numeri ? Persoanele sau oamenii ?

          • Satmareanu'

            Aici as vrea sa subliniez principalele trei trasaturi negative a poporului nostru ce se refera la neincrederea in oameni – acesta ne impiedica sa construim comunitati puternice, (chiar daca era vorba de unire – noi suntem neuniti) precum cinismul si scepticismul crescute, universalism si benevolenta scazute.

  4. Romanika Răspunde

    Sa ridice mana din cei prezenti in poze care are bunicii nascuti in Satmar. La unii nici parintii nu-s, asa ca …

    • Ion Răspunde

      Pai nu aveau voie romanii in orase… si care traiau in orasele din Transilvania li se transformau numele in nume maghiare… Romanii, desi erau populatia majoritara in Ardeal nu erau recunoscuti de binicii vostri ca natiune… Romanii erau, de fapt, mai multi decat ungurii, svabii, secuii si tiganii la un loc… In Brasov si Sibiu de exemplu, romanii nu aveau voie sa innopteze in orase pana in 1918… Si iti mai spun daca vrei

      • Romanika Răspunde

        Te-ai trezit cu fata la perna. Asta ce am scris nu esta valabil numai pentru orase. Vezi tu cum erau minoritatile in datele oficiale romanesti la Botiz sau Odoreu. Dupa aia sa vii tu cu innoptatul. Oricum, regulile alea erau ale sasilor, ei au impus si religie evanghelica obligatorie. Iar numele pur romanesti de Checiches, Chereches, Checedi, Feher, Oros, Varga si multe altele daca v-au deranjat de ce nu le-ati romanizat? Ati avut fix 100 de ani pentru asta.

  5. Carmen Răspunde

    99% import.Nu “Made in China”.

  6. ciprian Răspunde

    Trebuia sa apara si un rumegator de guma din stepa sa-si dea cu parerea… ii doresc ca 1 decembrie 1918 sa fie cea mai fericita zi pentru el…

  7. y Răspunde

    Stimată @Rodica, pentru mine toleranță este că eu te respect, tu mă respecți sau eu nu te provoc și nici tu nu mă provoci. Acum cinstit ești fericită? Eu nu.

  8. Garuboz Răspunde

    Daca nu esti fericit spanzurate iti dau funie si sapun pe gratis !

  9. Florin Răspunde

    Felicitări pt eveniment. Iar celor care tot rumegă istoria acestei zone le spun doar ca ar fi mai bine sa trăiască în prezent si sa isi vada de viețile lor. Nici unul nu ii mai bun ca celalalt. Iar celor care tot spera ca Transilvania va deveni pământ maghiar le spun doar ca va fi nevoie de un nou război pentru asta, lucru care nu se va întâmpla.

    • y Răspunde

      Sunt perfect de acord cu tine și să știi că marea majoritate a ungurilor din Ardeal nici nu vrea ce zici tu mai sus. Noi trebuie să trăim aici împreună cu bune și cu rele.

    • Ion Răspunde

      In definitiv asta conteaza: cand a venit Somesul mare a luat tot ce a prins, si roman si ungur… foame si frid de la Ceasca toti am mancat… romanii f.t unguroaice si romancele calaresc unguri… ce dracu ne manca sa ne spurcam unii pe altii? Traim aici impreuna, ne civilizam cum putem si nu ne e de nici un folos galceava. hai sa bem o palinca inainte ca sa nu spuna slanina ca o mancat-o un caine… Hai noroc!

  10. Rodica Răspunde

    Subscriu in totalitate !

  11. Roland Răspunde

    https://newsweek.ro/opinii/nu-asa-ne-o-fost-vorba-la-918

    Eu nu dau doi bani pe centenarul asta, realitatea o confirma, n-am treaba cu Vasluiul sau Teleorman, nu vreau nici sa fiu condus de ei.

    • Paul Răspunde

      Cine bea apă după Vierman, nu are treabă nici cu realitatea. Întreabă-ți idolul: dacă e așa mare ardelean, de ce a făcut facultatea în Oltenia?

      • Roland Răspunde

        In idea asta sa inteleg ca locatia studiilor il caracterizeaza pe absolvent? Adica seriful de Teleorman a fost o perioada presedinte al partidului stat in Satu Mare ( pe care l-a preluat de la Che Guevara de SM, mai aduci aminte de Valer Marian???), asta il discrediteaza in republica dimboviteana? Probabil fiindca in perioada acea se plimba in SM, adica candida pt. SM la nu ma stiu ce alegeri numitul Dan Diaconescu contra lui Liviu Dragnea, perioada USL.

        Astea sunt realitati, nu prea vei gasi multi pe aici sa moara de dragul Teleormanului sau al Vasluiului.

    • Rodica Răspunde

      Ce legatura are Centenarul , pe care tu (si altii ca tine , nu dau doi bani ) cu Vasluiul si Teleormanul ? In afara de faptul ca sunt parte integranta a Romaniei , aici era cu totul o alta discutie ; probabil iti numarai cei doi banuti si te-ai trezit sa faci conversatie ! Stai linistit , si tu cu ideile tale faci tot atatia bani , si nu-mi amintesc sa-ti fi cerut cineva parerea despre Centenar ! In rest , multi nu vor sa fie condusi de cei din zona amintita de tine , dar nu amesteca lucrurile !

      • Roland Răspunde

        Legature e evidenta, de aceea si centenarul, unirea celor trei + Banatul. Nu-mi convine aceasta unire, ergo nu dau doi bani pe centenar. Asta e opinia mea si am dreptul s-o exprim fara sa-mi acorzi tu vreun drept anume.

        Aberatiile cu cine numara sau face cat, cum si unde nu-s comentabile. La ce bun atacuri din astea intr-o discutie?

  12. y Răspunde

    @Roland, Sabin Gherman sau Lucian Boia sunt din păcate excepțiile care întăresc regula. Ei gândesc normal, logic și fără să le fie inundat creierul cu fel de fel de preconcepții. Cum mai apare unul de felul lor imediat sunt etichetați trădători. De fapt și ei au luat bine de tot pe coajă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.