Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

Exploatarea de gaz din Moftin, în impas. Polonezii acuză Transgaz!

Exploatarea de gaz din Moftin se află în impas. Polonezii de la Serinus Energy dau vina pe Transgaz pentru întârzierile la punerea în funcțiune a centralei de la Moftin, din cauza faptului că operatorul sistemului național de transport gaze naturale le-a refuzat accesul în sistem, invocând calitatea neconformă a gazelor.

Serinus a descopert rezerve de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

“Compania așteaptă din data de 21 august 2018 codurile de acces de la operatorul sistemului național de transport, Transgaz, pentru a începe producția comercială experimentală în timpul punerii în funcțiune a instalației de gazificare, după cum este dreptul legal al companiei. Transgaz a refuzat până acum intrarea gazelor companiei în circuit, spunând că acestea sunt de o calitate neconformă cu specificațiile rețelei, din cauza unor cantități minime de apă”, este argumentul Serinus.

Reprezentanţii companiei susţin că au finalizat centrala, aceasta poate fi pusă în funcțiune, însă se așteaptă instalarea unității de separare a aerului la temperaturi scăzute (LTS) și a celei de uscare a gazelor cu trietilengligol (TEG), însă firma contractată amână livrarea pieselor.

Serinus consideră însă că gazele sunt de calitate ridicată, având o concentrație de metan de peste 90%, și că ar trebui acceptate în sistemul național și în absența celor două unități.

“Transgaz susține că până și procentul foarte scăzut de apă (prezent), de maxim 0,21%, înseamnă că gazele nu pot fi injectate în sistem și că până la instalarea unităților nu pot fi efectuate vânzări de gaze. Compania consideră că gazul din puțurile Moftin se încadrează în specificațiile care ar permite Transgaz să accepte acest gaz fără nici un impact discernabil asupra integrității sistemului”, a mai arătat compania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.