Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Tu cui dai accept pe Facebook? Ce spune Poliția

Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Internetului, Poliția vine cu o serie de recomandări pentru a preveni pericolele care pândesc în mediul virtual. 

Internetul a devenit atât de accesibil și de răspândit în ultimii ani încât astăzi suntem puși în fața unei situații de neimaginat cu decenii în urmă: copii de vârste tot mai mici utilizează internetul, chiar înaintea învățării scrisului și cititului. Jocurile online, aplicațiile diverse, filmele, youtube-ul dar și rețelele social media sunt parte importantă din viața copiilor și adolescenților zilelor noastre.

Internetul ne oferă o bogăție informațională, de divertisment și de comunicare inegalabilă. A ține noile generații departe de ,,online” e aproape imposibil și poate și nesănătos, având în vedere evoluția întregii lumi.

Ceea ce este mult mai rezonabil decât interdicția de a utiliza internetul este să le oferim copiilor ,,armele” pentru a lupta cu pericolele internetului, mult prea adesea ignorate chiar și de cei mari dar și argumente suficiente pentru a le conștientiza importanța.

TU CUI DAI ACCEPT?

  • Este întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem cu toții. Prieteniile virtuale se dovedesc adesea ca fiind potențiale capcane. Ademenirea (grooming-ul) este o metodă răspândită în online, prin care pedofilii încearcă să capteze atenția copiilor și să le câștige încrederea. De aici și până la a le cere ,,chestii” dubioase, mai e doar un pas. Poze nud, informații foarte personale, filmări, toate pot fi obținute de la copii de către cei ce au abilități în acest sens.

Ce le spunem copiilor ?

  • În spatele unui profil frumos pot sta intenții rele. Oricine poate pretinde orice într-un profil online. Poza sau vârsta sunt informații ușor de falsificat pe internet.
  • A te împrieteni cu persoane necunoscute și a furniza date/informații personale, a te întâlni în viața reală cu persoane cunoscute doar pe net, toate te pot aduce în situația de a deveni victimă a celor care mint și caută să te ademenească pentru a profita de tine.
  • Dacă ai căzut în capcana unei false prietenii pe internet NU te lăsa manipulat, șantajat, convins să faci lucruri nefirești ori pe care nu le dorești.
  • DĂ BLOCK celor ce te agasează pe net, raportează situațiile dubioase, spune părinților sau unei persoane de încredere.

NU TE LĂSA INTIMIDAT!

Sursa – IPJ Satu Mare

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.