Ultima actualizare: azi, 21:31
Locale

Tu cui dai accept pe Facebook? Ce spune Poliția

Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Internetului, Poliția vine cu o serie de recomandări pentru a preveni pericolele care pândesc în mediul virtual. 

Internetul a devenit atât de accesibil și de răspândit în ultimii ani încât astăzi suntem puși în fața unei situații de neimaginat cu decenii în urmă: copii de vârste tot mai mici utilizează internetul, chiar înaintea învățării scrisului și cititului. Jocurile online, aplicațiile diverse, filmele, youtube-ul dar și rețelele social media sunt parte importantă din viața copiilor și adolescenților zilelor noastre.

Internetul ne oferă o bogăție informațională, de divertisment și de comunicare inegalabilă. A ține noile generații departe de ,,online” e aproape imposibil și poate și nesănătos, având în vedere evoluția întregii lumi.

Ceea ce este mult mai rezonabil decât interdicția de a utiliza internetul este să le oferim copiilor ,,armele” pentru a lupta cu pericolele internetului, mult prea adesea ignorate chiar și de cei mari dar și argumente suficiente pentru a le conștientiza importanța.

TU CUI DAI ACCEPT?

  • Este întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem cu toții. Prieteniile virtuale se dovedesc adesea ca fiind potențiale capcane. Ademenirea (grooming-ul) este o metodă răspândită în online, prin care pedofilii încearcă să capteze atenția copiilor și să le câștige încrederea. De aici și până la a le cere ,,chestii” dubioase, mai e doar un pas. Poze nud, informații foarte personale, filmări, toate pot fi obținute de la copii de către cei ce au abilități în acest sens.

Ce le spunem copiilor ?

  • În spatele unui profil frumos pot sta intenții rele. Oricine poate pretinde orice într-un profil online. Poza sau vârsta sunt informații ușor de falsificat pe internet.
  • A te împrieteni cu persoane necunoscute și a furniza date/informații personale, a te întâlni în viața reală cu persoane cunoscute doar pe net, toate te pot aduce în situația de a deveni victimă a celor care mint și caută să te ademenească pentru a profita de tine.
  • Dacă ai căzut în capcana unei false prietenii pe internet NU te lăsa manipulat, șantajat, convins să faci lucruri nefirești ori pe care nu le dorești.
  • DĂ BLOCK celor ce te agasează pe net, raportează situațiile dubioase, spune părinților sau unei persoane de încredere.

NU TE LĂSA INTIMIDAT!

Sursa – IPJ Satu Mare

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Inconștiență la volan. ,,Șoferi” fără permis și beți mangă, pe șoselele Sătmarului

În urma unei acțiuni desfășurate pe raza județului Satu Mare, polițiștii au depistat în trafic șoferi fără permise de conducere...

Închide