Ultima actualizare: azi, 18:04

Locale

FOTO. Episcopul romano-catolic de Satu Mare, în vizită la Papa Francisc

Între 5 şi 10 noiembrie, membrii Conferinţei Episcopilor Catolici din România au luat parte la vizita Ad limina apostolorum la Roma, în cadrul căreia s-au întâlnit cu Papa Francisc, respectiv au purtat convorbiri cu reprezentanţi ai diferitelor oficii din Curia. La întâlnirea cu Suveranul Pontif a participat și episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen Schönberger.

Vizita Ad limina oferă de fiecare dată ocazie ca episcopii să dea raport privind viaţa şi realitatea diecezelor, să adreseze întrebări directe, să-şi împărtăşească bucuriile sau greutăţile, să primească răspunsuri, dar la rândul lor şi ei să răspundă întrebărilor diferitelor dicasterii.

Înainte de vizita lor de la începutul lunii noiembrie, episcopii au trimis rapoartele, care au fost împărţite între diferitele dicasterii, dar un rezumat scurt despre viaţa fiecărei dieceze i-a fost înmânat şi Papei Francisc.

Cu Papa Francisc, episcopii s-au întâlnit în ziua de joi, când dimineaţa au celebrat Sfânta Liturghie împreună la casa Sfânta Marta, iar de la ora unsprezece și jumătate au avut parte de audienţă comună. Aici s-au putut adresa în mod direct Suveranului Pontif. Papa s-a arătat interesat de situaţia din România, era curios de problemele cu care se confruntă cetăţenii, nu doar catolicii din ţara noastră.

Episcopii şi-au exprimat dorinţa, ca la vizita papei în România, Sfântul Părinte să oficieze Sfinte Liturghii în cel puţin patru locuri: la Blaj, unde se aşteaptă că va beatifica pe cei şapte martiri greco-catolici, apoi la Şumuleu Ciuc, la Bacău şi la Radna. Dar s-a discutat între mai multe şi despre situaţia liceului catolic din Târgu Mureş, despre învăţământ şi despre retrocedări. Legat de emigrarea românilor, Papa a cerut episcopilor să-i atragă atenţia tinerilor asupra importanţei păstrării rădăcinilor, a tradiţiilor, acceptarea strămoşilor şi păstrarea vie a istoriei comunităţilor lor.

Legat de vizită, Episcopul Eugen Schönberger a subliniat faptul că Papa Francisc s-a adresat episcopilor pe tot timpul întâlnirii ca un tată adevărat, oferind atenţie şi dragoste părintească pentru fiecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.