Ultima actualizare: azi, 10:20

Locale

FOTOGALERIE. Comuna care ține pasul cu Occidentul. Va avea cinci monumente

Conducerea Primăriei Odoreu, în frunte cu primarul Dumitru Pop, alături de cei 15 consilieri locali, au convocat duminică, 25 noiembrie 2018, o Adunare Populară în cinstea Marii Uniri. Primarul Dumitru Pop le-a prezentat odorenilor cele cinci monumente care vor fi amplasate în centrul comunei.

Un monument istoric este o operă de sculptură sau de construcție arhitectonică de proporții mari sau de o deosebită valoare, destinată să perpetueze amintirea unui eveniment sau a unei personalități remarcabile. In comuna Odoreu se construiesc 5 astfel de monumente care sa completeze frumosul peisaj rural, urban, al Odoreului. Ele vor fi ampalasate in mod strategic pentru putea fi sarbatorite in fiecare.

”În ultima perioadă, Odoreul s-a dezvoltat foarte mult. Prin investiții în infrastructură, prin modernizarea unor instituții și, binînțeles, prin creșterea nivelului de trai al întregii comunități. De aceea cred că merită și suntem la momentul cel mai potrivit în care identitatea noastră națională și locală să o lăsăm urmașilor noștri. Să lăsăm simboluri și mesaje, pe care noi, aparatul Primăriei, alături de cei 15 consilieri locali, ne-am străduit să le facem reprezentative pentru întreaga comunitate”, a declarat primarul Dumitru Pop.

Prezentarea Monumentelor:

I. EROII NEAMULUI – inaltimea totala va fi de de 3 metri. Monumentul va avea, in partea de sus, o acvila turnata din broz cu o inaltime de 0,70 cm si o latime de 1.80 metri. Acest monument va fi construit in mijlocul parcului din centrul comunei Odoreu, cu vedere de pe aleeile principale ale parcului, va avea 4 fete, fiecare fata va reprezenta un moment din istoria nationala si cea locala.

 – Prima fata, orientata catre trecerea de pietoni a drumului national, va reprezenta momentul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Acest moment va fi ilustrat pe o placuta din bronz pe care va fi turnata harta Romaniei Mari.

 – Cea de-a doua fata , orientata catre primarie va reprezenta OSTASUL ROMAN

 – Fata nr 3 cu vedere dinspre Caminul Cultural va fi IN MEMORIAM VICTIMELOR COMUNISMULUI

 – A patra fata , orienata catre aleea dinspre strada Grivitei, va reprezenta LUPTA IMPOTRIVA INUNDATIILOR DIN MAI 1970

La baza acestui monument se va afla și capsula timpului, cu fotografia de grup ce a fost făcută astăzi, precum și cu alte documente și fotografii. Capsula va fi deschisă peste 100 de ani, cu o cheie din bronz.

II. Al doilea monument, asezat la intrarea in parc dinspre Satu Mare, langa strada Grivitei este bustul lui Mihai Viteazul. Asezat pe un soclu din marmura cu o inaltime de  1,2 m . Monumentul va avea o inaltime totala de 2.2 metri.

III. Bustul Lui PETOFI SANDOR – 80 cm. Poetul național al poporului maghiar.

Va fi asezat pe un soclu de 1,2 metri, inaltimea totala a monumetului va fi de 2 m acesta va fi construit in fata restaurantului pizzerie, cu fata catre DN. Textul inscriptionat pe placa de marmura va fi bilingv.

IV. Bustul lui Mihai Eminescu – 0.80 cm

Poetul national, romanul absolut va avea un monument construit in fata postei cu o inaltime totala de 2 m din care 1.2m reprezinta soclul.

V. REGELE DECEBAL

Langa Primarie, cu fata catre postul de politie, cu o inaltime de 2.8 m va fi regale dacilor Decebal. Textul va fi scris intr-o carte de marmura asezata pe un soclu cu o inaltime de 60 cm in stanga regelui Decebal.

Un comentariu

  1. Pe bune Răspunde

    Pe bune ?Martinesti de cine apartine parca e bombardat cica european ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.