Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

Profanatorii mormintelor, doi minori. Declară că nu cred în Dumnezeu

Azi, 6 noiembrie a.c., în urma unor activități informativ-operative specifice desfășurate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Satu Mare au fost identificate persoanele bănuite, că în noaptea de 2/3 noiembrie a.c., ar fi profanat aproximativ 50 de morminte, din municipiul Satu Mare.

Astfel, în cursul zilei de azi, 6 noiembrie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Satu Mare, au identificat doi minori, de 16, respectiv 17 ani din județul Sau Mare, bănuiți că în noaptea de 2/3 noiembrie a.c., au pătruns în cimitirul din municipiul Satu Mare unde au distrus 51 de pietre funerare.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de profanare de morminte în care se efectuează în continuare cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a comis fapta, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

După ce au fost prinși de polițiștii sătmăreni, cei doi au declarat că au recurs la profanarea mormintelor pentru că nu cred în Dumnezeu.

Reamintim că zeci de morminte din cimitirul de la Burdea au fost profanate la sfârșitul săptămânii trecute, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Profanatorii au răsturnat pietrele funerare, le-au călcat în picioare și le-au vopsit cu spray de culoare verde.

Reacția Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare în legătură cu vandalizarea mormintelor:

În urma cercetărilor s-au constatat următoarele: persoane necunoscute au doborât în total 51 de pietre mortuare. În urma vandalizării, două capace de morminte au suferit deteriorări majore. 70% dintre pietrele mortuale au suferit deteriorări mai mici și pot fi lipite la loc. 30% dintre acestea însă trebuiesc schimbate.

Sursa – IPJ Satu Mare

20 comentarii

  1. Cetățeanul turmentat Răspunde

    Nu e vina copiilor că n-au cei șapte ani de acasă, ci e vina părinților că nu i-au învățat respectul, bunul simț și normele de comportament în societate.
    Părinții ar trebui să plătească, nu copiii!

    • y Răspunde

      Un om întreg la minte nu face așa ceva. Și speciile aparținând regnului animal își cinstesc morții, nu numai primatele. Dacă la vârsta asta așa gândesc înseamnă că ei nu conștientizează ce au făcut, nu au nici un pic de simț al moralității. Nu merită nici oxigenul pe care îl consumă. Aici nu mai e vorba de reeducare, ei s-au luat doar după “minunatele” exemple pe care le primesc zilnic din societate. Asta-i crudul adevăr și ca ei sunt mulți. Trebuie puși să repare cu mânuța lor stricăciunile. Nu se admite nici măcar plata contravalorii.
      Ce bine era dacă Bertici numai acum pleca spre Siberia! Îi lua cu el și îi uita undeva pe drum între lacul Baikal și podișul Pamir. Aveau prădătorii ce mânca câteva zile.

  2. pricoliciu Răspunde

    Deci sa socotim nitel: o piatra de marmura inscriptionata, cu montaj cu tot, costa cam 1000-15000 lei. suma asta X 50 =… se cam aduna ceva, parintii o sa cam vanda din casa ca sa plateasca… daca nu chiar casa o sa o vanda…

    • Vajk Răspunde

      Ce vina au părinții, în afara ca iau educat prost, de ce sa plătească ei pt vina lor? dacă sunt vai și amar de capul lor lipsa de educație se datorează mare parte sărăciei, sa plătească tinerii sa fie introduși într-un centru de corecție.

  3. Dr.Mengele Răspunde

    Pot sa raman cu ei o jumatate de ora, undeva, intr-un spatiu inchis, izolat fonic! In viata lor nici nu ar mai trece pe langa vreu cimitir la mai putin de 500m distanta! Animale nenorocite! Este inadmisibil asa ceva! Nu mai exista scoli de corectie, cu prelungirea pedepsei, dupa majorat, in puscarie? Intreb si eu…

  4. jesus christ superstar Răspunde

    ciuciu! cu atat o sa ramana pagubitii!puneti-va popii care va usuca de bani sa puna camere si paznic!si mai ales nu mai dati alcool minorilor!restul e can can cu ce o sa le faceti unu si altu ,cum e cu credinta in dumnezeu ,educatia,etc…

  5. Toma Necredinciosu Răspunde

    Ciudat mi se pare cum au reusit doua persoane ( minori ? ) sa profaneze peste 50 de morminte . Eu zic sa mai cautati !

  6. Nimeni Răspunde

    Deci, daca ei nu cred in Dumnezeu atunci ei pot distruge mormintele unor cetateni care au chetuit o suma frumusica, poate chiar au facut sacrificii mari, pentru cei dragi care nu mai sunt. Uitati cu ce scuza vin. Nici macar nu inteleg bine lumea aceasta si nu numai ca judeca dar si recurg la fapte reprobabile impotriva altora. Habar n-au de ce este sl lor si de ce este al altora adica sunt niste legume care se plimba printre noi. Intr-un mod las au atacat pietrele puse peste cei care nu mai sunt si s-au ascuns crezand ca nu vor mai fi descoperiti. Si cica sa nu le aplici pedepse corporale? Candva se folosea biciul pe spinare si zau ca macar un sfert de lovitura nu le-ar strica.

  7. Teo Răspunde

    Nu mai jigni animalele, animalele nu profaneaza morminte. Oamenii o fac. Oamenii si progeniturile lor de cacat.

    • y Răspunde

      @Teo, nu știu dacă aceste două specimene intră la categoria umanoizi. Eu personal am dubii mari.

  8. Norick Răspunde

    “…și le-au vopsit cu spray de culoare verde.”
    Ieri ati scris : ” vopseaua galbenă a apărut pe morminte și pietre mortuale în urma procesului de cercetare a urmelor. ”
    Acuma pe bune intreb : nu stie stanga ce face dreapta ??? Cine minte ??? :-)))

    • y Răspunde

      @Norick, pentru ziariștii lui pește e grea meseria chiar dacă ar trebui să facă copy-paste. Este experiență proprie, când lucram și aveam treabă cu ei nu reușeau să transmită corect informația chiar dacă le dădeam mură-n gură comunicat de presă. Valabil și pentru Friss și pentru Informația. A fost când practic eu am scris articolul.
      De neked most lefordítom. Kislibazöld színű nyomrögzítő spray volt, a rendőrségtől. De hát aki még a meleg vizet sem ismeri….. Csoda hogy elfogták őket.

      • Norick Răspunde

        @y : nem akartam én nevén nevezni a dolgokat , de megtetted Te helyettem is. Köszi… :-)))

  9. cetatean Răspunde

    Ca nu crezi in Dzeu e treaba ta ,dar sa distrugi un mormant e o chestie de educatie,de lipsa de respect fata de oamenii cu care convietuiesti ,e o durere mare pentru apartinator sa-i deranjezi probabil cea mai iubita fiinta ce-a avut-o !Parintii nu au nici o vina va dati seama ca nu sunt deacord cu fapta copiilor,poate sunt la munca afara ca in tara e jale si copii raman needucati !Asta-i Romania !!!

    • Norick Răspunde

      Poate ca nu au nici o vina parintii -cum spui – , dar pana la 18 ani ei isi asuma consecintele . Place nu place asta-i ” regula” .

  10. ciprian Răspunde

    Ar trebui batuti pana o sa creada in D-zeu…bataia este cea mai buna educatie

    • cetatean Răspunde

      Bataia nu e buna pentru nimic, nici macar dresajul nu se face cu bataie ,de copii trebuie sa te ocupi de mici fara intrerupere pana-s majori daca vrei sa fii mandru de ei sa le explici ce-i bine si ce-i rau sa-i iubesti sa le arati ca ii iubesti sa le apreciezi realizarile si sai sprijini cand au nevoie etc Credinta trebuie sa fie alegerea lor, inchizitia sa terminat demult :))

  11. Demsey Răspunde

    Dat cu ciocanul peste toate degetele lor pana sa i se rupă toate tendoanele si oasele făcute praf si o bataie buna , cristosu mami lor

  12. mipudeco Răspunde

    Am inteles ca s-a gasit repede o scuza: alcoolul! Nu cred ca cineva care consuma alcool poate avea o asemenea forta. Pagubele fiind foarte mari, raufacatorii să repare pe cheltuiala lor ceea ce au stricat cu intentie vadita. Cum? Nu stiu! La 16-17 ani TREBUIE sa raspunzi de faptele tale. Povestea ca sunt MINORI nu trebuie bagata in seama. Cu legi ingaduitoare nu vom avea liniste nici in oras, nici in tara.

    Nu parintii i-au invatat sa faca asa ceva: nimeni nu mai are voie sa le faca observatie copiilor, sa ii intrebe de ce intarzie la scoala, de ce lipsesc sau daca au invatat. Aceasta politica permisiva (versus scoala „comunista”) are niste urmari grave. Lipsa de educatie si disciplina deriva din felul in care este ea privita intr-o tara. Consecintele se regasesc in exemplul cel de mai sus din articol.

    • y Răspunde

      Alcoolul ca și scuză nu ține, de fapt este circumstanță agravantă mai ales că sunt și minori deci teoretic nu au voie să consume alcool. Și eu sunt de părere că trebuie să răspundă penal și ar trebui să refacă cu mânuțele lor gingașe absolut tot ce au stricat. După aia mai vedem ce facem cu ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.