Doar Bucureștiul și alte nouă județe din țară depășesc pragul de 50% – independență financiară, față de banii care sunt transmiși de la centru prin alocări bugetare. Județul Sibiu se află printre județele care reușesc să aibă peste 50% din buget provenit din venituri proprii, se arată într-o analiză realizată de analizeeconomice.ro. De partea cealaltă, Satu Mare se află printre județele care nu pot să se descurce cu venituri proprii.
Administraţiile locale din Capitală au gradul cel mai mare de independenţă financiară, 80% reprezintă veniturile proprii, iar primăria generală înregistra un procent de 97%. Într-un clasament oficial, urmează Ilfov, cu o pondere a veniturilor proprii în veniturile totale de 72%, Braşov – 61%, Cluj – 60%, Sibiu, Timiş şi Constanţa – 57%, Arad – 53%, Prahova şi Mureş – 50%. Practic, vorbim de judeţele dezvoltate din punct de vedere economic.
Urmează un grup de 11 judeţe cu o pondere a veniturilor proprii în veniturile totale cuprinsă între 40 şi 46%, apoi grosul judeţelor care nu au cum să se descurce cu veniturile proprii: Satu Mare, Gorj, Dâmboviţa, Harghita, Călăraşi, Buzău, Bistriţa Năsăud, Maramureş, dar şi Caraş-Severin cu un procent de 35%. Pe ultimele locuri, Vaslui – 25%, Mehedinţi şi Teleorman – 29%, Neamţ, Olt – 31%, Giurgiu, Botoşani – 325 şi Vrancea – 33%, se arată în studiu.
Anul trecut, administraţiile locale (consilii judeţene şi primării) au avut cheltuieli în valoare de 61,13 miliarde de lei, în timp ce veniturile acestora s-au cifrat la 62,78 miliarde de lei. Din totalul veniturilor, 30,58 de miliarde de lei (49%) reprezintă venituri proprii. Două treimi din ele reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.
Sursa – turnulsfatului.ro