Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Petardele și artificiile, ,,jucării” cu pericol ridicat. Avertismentul Poliției

Artificii, steluţe, petarde – toate ne dau de veste că suntem la un eveniment important sau că e o zi de sărbătoare, însă, cu toate acestea, polițiștii sătmăreni trag un puternic semnal de alarmă.

,,Trebuie să fim conştienţi, însă, că acestea sunt în fapt materiale pirotehnice şi au un regim special de comercializare şi utilizare. Apropierea Sărbătorilor de iarnă face ca acestea să fie foarte dorite pe piaţă, ajungând adeseori să fie comercializate şi folosite de către persoane care nu au dreptul să o facă”, spun oamenii legii.

Ce trebuie să ştii despre materialele pirotehnice?

 

  • Pot fi de divertisment sau de scenă, cele de divertisment fiind, de asemenea, de mai multe tipuri. Chiar şi cele mai puţin periculoase articole pirotehnice de divertisment (cele din categoria F1) pot fi vândute doar celor care au împlinit 16 ani, iar celelalte doar persoanelor care au împlinit 18 ani.
  • Unele materiale pirotehnice pot fi utilizate doar de specialişti pirotehnicieni întrucât prezintă un pericol ridicat dacă sunt folosite necorespunzător.
  • Trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele pe care le prezintă în timpul păstrării, manipulării sau folosirii lor.
  • Persoanele fizice pot deţine şi folosi articole pirotehnice din categoria 1 /F1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.

 

Este interzisă folosirea materialelor pirotehnice în următoarele situaţii:

 

  • între orele 24.00 – 06.00.cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor care au aprobare în acest sens de la autorităţile locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 – 100 m de construcţiile de locuinţe;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de instalaţiile de gaze, de locurile de depozitare şi comercializare a combustibilului lichid sau solid;
  • în locurile în care există riscul producerii alunecărilor de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

 Orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune!

 Utilizează cu precauţie materialele pirotehnice, numai în condiţiile şi perioadele  permise  de lege! Nu-ţi asuma riscuri mari doar de dragul distracţiei!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.