Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Undă verde pentru Schengen. Vama Petea, aproape de desființare

Parlamentul European a dat undă verde României pentru Schengen. Parlamentarii recomandă primirea imediată României și Bulgariei în spaţiul Schengen, fără legătură cu raportul MCV. Practic, eurodeputaţii au aprobat raportul supus la vot cu 514 voturi „pentru”, 107 „împotrivă” şi 38 de abţineri.

După votul de astăzi, marți, 11 decembrie, din Parlamentul European urmează decizia finală a Consiliului Uniunii Europene. Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi-a exprimat speranţa, săptămâna trecută, la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ceilalţi membri ai Guvernului, că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii, subliniind că „mai sunt eforturi de făcut”.

Bulgaria va face parte din spaţiul Schengen din 2019, pentru început doar cu frontierele aeriene, anunţa la sfârşitul lui noiembrie publicaţia bulgară 24 Chasa.

37 comentarii

  1. sm Răspunde

    Era și cazul! Oricum ungurii tot vor inventa ceva ca să-i țină pe români la coadă ore în șir!

    • M Răspunde

      ez trec destul de des frontiera, dar de fiecare data romanul tine randul, scaneaza buletinele si freaca menta. asa ca inventeaza alta minciuna in care ungurii sunt cei rai!

      • Driver Răspunde

        Corect zis.
        Nu am nimic cu romanii dar ei freaca menta.
        In rest ALUPIGUS ptr toti pulitai de frontiera egal mancatori de bani publici pe degeaba. Jigodii !!
        O data va veni vremea cand nu va mai fi nevoie de aceste gunoaie de oameni.
        Abea astept!!
        Rusine sa va fie gunoaielor de puliatai de border !!

  2. Joci Răspunde

    Jurnalistii lu’ peste.
    Rezoluția este non-legislativă și RECOMANDA Consiliului UE să ia o decizie promptă și pozitivă pentru a permite accesul celor două state la spațiul de liberă circulație.

  3. Una Răspunde

    Sa se desființeze odată ca numai cozi si nervi, absolut inutil !!!

  4. Calin Răspunde

    Sunt absolut inutile, doar ciubucuri ceea ce fac lucrătorii din punctele de trecere a frontierelor Petea, Halmeu, etc. !!!

  5. avu Răspunde

    Pana deschidem sampania mai este. Se intra prima data aerian, apoi maritim si mai la coada terestru.
    Daca Junker ne vrea, problema e cam rezolvata. Terestru un termen realist e 20 20 sau 2021.

  6. ei, da Răspunde

    strict o recomandare. Decizia va fi luata de Cosnisliu. Acest vot in PE a fost dat de fiecare data din 2011 incoace. Ma indoiesc foarte foarte tare ca de data asta rezultatul final va fi diferit

  7. avu Răspunde

    Junker un mare moralist, a recunoscut Unirea de la 1918, plus a recunoscut ca Vestul a gresit lasandu-ne la mana rusilor. Eu zic ca jocurile sunt cam facute.

  8. AdrianD. Răspunde

    Sa-si tina schengenul lor acolo, eu unul parca nici nu mai vreau,aproape nici un folos, doar creste infractionalitatea. Singurul lucru util ar fi pt camioane,nu ar mai sta la coada cu orele, dar ungurii tot vor inventa ceva sa puna bete in roate.Si garantat, preturule de transport si asa cam naspa, vor mai scadea in continuare, deci nimic bun la orizont.Piliticienii din Romania, daca ar avea singe in instalatie, le-ar spune in fata,Mars cu schengenul vostru, schaise

  9. puiu Răspunde

    Da, așa este nu vom avea absolut nimic de câștigat noi românii cu Schengen, mai bine fără.

    • Norick Răspunde

      Sigur , o data ce ati scapat de vize nu mai vreti Schengen. Dar UE vreti ? Nu de alta , dar fara aderarea cred ca nici pana-n Dorolt n-ati fi ajunsi… :-))))

      • y Răspunde

        Norik,nene…Eu am fost pana in Lazuri!Se pune?

        • Norick Răspunde

          Bine măi marinar pe uscat.. ? ? ?

        • y Răspunde

          Iară umblă hoții după porecle. Caută-ți alt nume derbedeule, măi! N-am chef de ceartă, răsfoiește abecedarul, vezi că ai acolo destule litere. Dacă nu, poți să treci la alfabetul tău matern, cel klingonian.

  10. avu Răspunde

    Cei care critica Schengenul pronsbil sunt pierzatorii de vreme pe la ghisee. Halmeu,Albita, Moravita…

  11. Garuboz Răspunde

    Ajunjeai tu in ASIA la strabunii .

    • Norick Răspunde

      Las ‘ ca am ajuns si asa la ma-ta. Numa’ nu te-o inghitit… ? ? ?

      • abc Răspunde

        Ce taranoi ungur!!!!

        • y Răspunde

          Și ce dobitoc care caută să mă provoace acest abece fals.

          • Norick

            Ghici oare cine-i??? ? ? ?
            A sok nemzeti hős… ? ?

          • Nae

            Legat de reactia ta Norick, ”Ai putea lua intregul bun simt al oamenilor si sa-l pui in palma mainii tale si tot ai mai avea loc pentru penisul tau.” (Anne Carson)

        • Nae Răspunde

          Titratule, stii ce inseamna a fi taran ?

          • Norick

            @Nae : ce uşor este să dai în cineva…;-) Dar şi mai interesant , când primeşti înapoi -doar atunci îţi pică rău… 🙂
            “Tu dăruieşti infinitul, eu nu ştiu să-l primesc, iartă-mă. Îmi întinzi un măr şi eu mi-am lăsat dinţii pe noptieră” – H. Oliveira

          • y

            @Norick, ez is csak egy képernyőhuszár.

          • Norick

            @y : nem bírják , ha visszanyal a fagyi – azonnal betörik a fejük… imádom őket :-)))

  12. Rodica Răspunde

    Lupul moralist ne intreaba daca vrem UE ? Binefacerile UE le simtim din plin cu totii , ne-au primit in uniune (vorba vine ne-au primit , ca tot aici eram , dar ne-au …prostit cu aderarea si alte chestii ca sa aiba piata de desfacere si mana de lucru ieftina , sa aiba cui da imprumuturi , fiindca declinul acesta pe care-l simtim noi acum , ei l-au …verificat cam acu 10 ani , dar au gasit solutia salvatoare cu fraieri ca noi si bulgarii ) , iar acum ne impun conditii si ne marginalizeaza ! Din cauza acestui …. mare bine , e curentul acesta exit -UE (britanicii l-au semnat , se mai gandesc si altii ) . Un lucru e clar , ne-au …admis in UE nu de dragi ce le eram , ci pentru ce puteau beneficia de pe urma noastra ! Si in final , revin la partea introductiva , noi ( ca popor ) n-am venit in Europa de prin Asia , sau alte locuri , am fost aici , n-am avut nevoie de …..viza cuiva pentru a ne aseza pe acest pamant ; poporul roman s-a format in spatiul carpato-danubiano-pontic si-a tot ramas aici , nu pe niste …. movilite din Mongolia !

    • coica Răspunde

      Când te-ai referit la movilițe mă gândesc că te-ai gândit la muntele de kkt din spatele cășii. Da, ai ghicit. Mă refeream la buda uscată.
      Na, acum urmează o prelegere isterică din care vom afla că buda englezească este de fapt invenție dacică, pardon daco-romană.

      • Rodica Răspunde

        In ce mediu te-ai format si traiesti , tot asa gandesti si vorbesti . Nu poti avea pretentii de Oxford cand n-ai trecut de Cuca Macaii ! Asa ca ti-ai raspuns singur, din locul care-ti este atat de familiar .

        • coica Răspunde

          Am încercat doar să cobor la nivelul tău ca să pricepi și tu. Să nu cumva să-ți consumi neuronii ăia puțini ce ți-au mai rămas. Văd că ai priceput. Bravo, acum poți să te duci la culcare! Eu doar am scris ce tu gândești în suflețelul tău dar nu vrei sau nu ai curajul să și spui.

  13. Nae Răspunde

    @ Rodica !!!
    “Nu te certa niciodata cu un prost, ca te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta !”

    • coica Răspunde

      Tu știi, doar ești expert doctor honoris causa în domeniu. Doar ți-ai terminat studiile de profil cu magna cum laudae. Fii puțin mai îngăduitor. E Postul Crăciunului. Nu că ar fi important pentru tine, tu aștepți pe Moș Gerilă.

    • y Răspunde

      @Nae, nu vreau eu să mă bag în discuție (am eu lucruri mult mai utile de făcut), doar atâta vreau să spun, de fapt să te întreb, că oare știi ce se spune despre cei care vorbesc în citate?

    • Rodica Răspunde

      Tocmai din acest motiv nu i-am mai raspuns , sa nu cobor la nivelul lui ; insa nici n-am putut tolera limbajul ….urat mirositor pe care l-a folosit . Consider ca poti exprima opinii si fara sa folosesti cuvinte sau expresii suburbane , DEX-ul are o multitudine de oferte ! Oricum , sfatul tau e cat se poate de adevarat! Multumesc .

  14. coica Răspunde

    @Rodica, limbajul tău nu este nici de departe așa elevat cum crezi tu. Dar te las să trăiești în impresia asta. Exact asta este problema ta și a încă unui comentator de aici, că te crezi posesorul adevărului suprem și în această ipostază îți permiți niște lucruri și niște afirmații, faci ca la grădi cu unii. O dată tot vei primi bobârnacul cuvenit. Nu de la mine, să nu mă înțelegi greșit. Cu cât mai târziu cu atât mai rău.

  15. Dan Dediu Răspunde

    Mai, nu fiti rai!
    Rodica e bine intentionata. Ca nu o ajuta limbajul, ca caca, ca maca… Adevarat.
    Dar ne ajuta pe noi, ea se baga in discutie si noi putem comenta pe ceva concret. Ca noi, puturosii, nu ne apucam de un subiect pe care ne e lene sa-l ducem pana devine perimat. In schimb, ne pricepem sa-l comentam punctual. Corect? Coreeect.
    Ba, niciunul dintre noi nu suntem eclectici, ca daca am fi ne-am ocupa de altceva decat sa ne bagam in seama pe portalsm.ro. Asa ca noi, nici Rodica nu-i eclectica. Amu hai sa-i dam in cap.
    Si, ca sa vorbim serios, portalsm.ro e un loc in care putem sa scriem si noi, astia care cred ca se pricep sa scrie cat de cat.
    Si, iar serios vorbind, unii redactori de la portalsm.ro nu se pricep nici cat noi sa scrie. Dar macar nu ne taie comentariile.
    Asa ca Rodica nu-i mai prejos ca noi, mai. Ia’n vedeti cam cate tampenii ati scris voi pe portalsm.
    Si din nou, Rodica ne ajuta pe aia mai rasariti de pe portal sa facem comentarii. Sa trag cu ochiul?

    Rodica, n-ar strica sa fii mai inspirata in comentarii. Mai tare pe pozitie. Pana atunci, nu te lasa, grumpy old men o sa aiba intotdeauna ce comenta.

  16. Rodica Răspunde

    Pe bune , nu ma ajuta limbajul ? Partial ai dreptate – daca te referi la cel de mahala ! Cuca Măcăii – localitate in judetul Arges- poate n-ai inteles fiindca am scris fara diacritice inainte – (celebra pe vremuri printre studentii care terminau o facultate si doreau toti o repartitie la oras , cat mai aproape de casa ; dar cum nu toti erau norocosi , se faceau glume pe seama lor c-au ajuns in localitatea mai sus pomenita ) . Zile bune si frumoase sa ai !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.