Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

MApN: Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează cu rata medie anuală a inflaţiei

Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează cu rata medie anuală a inflaţiei, respectiv 1,3%, de la 1 ianuarie 2019, anunţă ministrul sătmărean al Apărării Gabriel Leş, într-o postare pe Facebook.

,,Ministerul Apărării Naționale vă aduce la cunoștință că începând cu data de 01.01.2019, cuantumul pensiilor militare de stat se indexsează cu rata medie anuală a inflației, respectiv 1,3%.

Menționăm că la data de 01.01.2019 indicatorul definitiv cunoscut al ratei medii anuale a inflației a fost de 1,3% și reprezintă Rata medie a prețurilor de consum în anul 2017 față de anul 2016, calculată pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC).

Conform prevederilor art.59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, modificată prin OUG nr. 14/2018: “Pensiile militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică”.

 

37 comentarii

  1. satmarean Răspunde

    Indexare în 2019 de 1,3% a pensiilor militare ar fi trebuit acordată încă din 2018, când indexarea cuvenită în baza L. nr. 223/2015 ar fi fost de 9.62%, dacă guvernul PSD/ALDE nu ar fi emis OUG 59/2017 (Art. VII), prin care guvernul a tăiat la militari (nu și la cetățenii civili), componenta cea mai consistentă a indexării și care este majorarea pensiei și cu 50% din creșterea salariului mediu brut. Și nu doar cu rata simbolică a inflației. Pentru că așa prevedea L. nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, înainte să fie ciuruită cu OUG nr. 59/2017: indexare cu rata inflației PLUS 50% din majorarea salariului mediu brut! Ba mai mult, legat de simbolica indexare de 1,3%, guvernul PSD/ALDE a mai emis o ordonanță respectiv, OUG 96/2018 (Art. VIII) prin care și-a creat o rezervă de timp privind acordarea indexărilor la militari, prelungind perioada până la 31 decembrie 2019. În fine, în decembrie 2018 același guvern PSD/ALDE s-a mai atins încă o data de pensiile militare, prin Art. 84 din OUG nr. 114/2018. Aici faza este astfel: de acea indexare de 1,3% lungită a fi acordată oricum până spre decembrie 2019, nu vor mai beneficia decât anumiți militari în rezervă/retragere, extrem de puțini după cum rezultă din textul ordonanței.

    • stramb Răspunde

      @satmarean:bravo!Trebuie explicat pana se pricepe ca in toata debandada asta, rezervistii militari sunt discriminati!Si nu pentru ca o spunem noi,ci pentru ca se inalca legea!

      • Dreptate Răspunde

        Tu esti Dnul..fost comandant la psi.
        Nu tie rusine ragaitule ce esti, ai cerut de la soldati bani.
        DUMNEZEul e sus gunoiule.
        Tu si cu celelalte gunoaie..

        • Marius Răspunde

          Dle Dreptate nu ai ales un pseudonim potrivit la modul in care te exprimi,cel mai potrivit pt tine era “rahat cu ochi” ,nu asa se exprima un punct de vedere esti un frustrat care nu ai realizat nimic in viata de ce nu te-ai facut dumnezeu sa judeci pe oameni ,mie sila ca astfel de oameni traiesc alaruri de noi.

          • stramb

            @Marius:multumesc pentru ca-mi luati apararea!In spatele anonimatului se pot spune multe!Daca DREPTATE are si cat de cat putina onoare il astept oricand la o discutie ,insotit si de altu si altu…!Inca mai sunt o persoana vizibila !Pana atunci ramane inca un mincinos ce polueaza forumul!

    • Altu Răspunde

      Ba,dar nu vă e rușine, după anii munciți și ăia traduși în frecat menta in unitate,mai vrei pensie? Alții au muncit 40 de ani să îți plătească salariul și tu comentezi. Rușine de 10 ori rușine. Tatăl meu a muncit 40 de ani și a luat 1000 de lei pensie și după 2 ani a murit . El a ieșit la pensie la 63 nu la 40 ca voi,luav-ar dracu de nesimțiti că nu vă satură Dumnezeu . Dar pământul o să vă sature.

      • Dreptate Răspunde

        Dreptate foarte mare ai Altu.
        Astea NU au rusine.
        Acolo am facut armata.
        O nesimtire de numa numa.
        Efectiv iti cereau si bani.
        Dar o sa le sature odata pamantul, bine ai zis Tu.
        Jigodiile ce sunt.

      • Iacov Răspunde

        1.Militarii in marea lor majoritate,au pensiile mai mici decat cele decat cele ale cadrelor didactice,medicilor,inginerilor.
        2.Unii civili au lucrat 40 de ani,dar au avut vacante,weekend,sarbatori.Socotindu-se 6(inainte de 89)sau 5 zile lucratoare pe saptamana,40 de ani se pot atinge la cei 63 de ani pe care ni-l dati exemplu.
        3.Militarii lucreaza 7 zile/saptamana(cu exceptia concediului legal de odihna),intrucat in armata zilele de sambata si duminica sunt zile lucratoare si nu se sta acasa sub nici o forma.Socotindu-se zilele muncite,e absolut normal ca unul care lucreaza zilnic sa atinga 40 de ani vechime,mai repede decat cel ce lucreaza numai 5 zile lucratoare pe saptamana.Chestie de aritmetica elementara.!Daca ar lucra si militarii pana la 63 de ani,ar avea o vechime de peste 40 de ani si o pensie mult mai mare!Guvernantii nu vor asta.Asa ca i-au plafonat pe militari la maximum 40 de ani vechime!Ia ganditi-va.E corect ca unul cu 40 de ani vechime,dar cu vacante si week end liber,sa aiba pensia mai mare decat cea a unui jandarm,care a muncit 7 zile din 7/saptamana ptr a-i proteja pe oamenii muncii ce se”gratareau”la iarba verde sau prin cluburi in week-end?
        Jandarmul “freca menta”dupa mintea unora,si de mult ce freca menta,mai si murea de mana unui infractor.V-ar conveni sa lucrati obligatoriu sambata si duminica,sa aveti o vechime mai mare la 63 de ani decat cea a civililor,dar sa aveti o pensie mai mica sau egala cu cei ce lucreaza doar 5 zile pe saptamana?Din cauza acestei legi si propagande strambe,care loveste in militari prezentandu-i ca “frecatori de menta”si”speciali cu pensii uriase”(2100 lei pensie colonel si 1100 pensie plutonier e mare!?)-pleaca multi din armata(de bine ce le e).Iar tinerii nu mai vor sa lucreze in armata.De ce nu vor ?Pentru ca se munceste mult,din greu,fara zile libere,si salariile,pensiile sunt mici fata de valoarea muncii.Mai bine se angajeaza in IT unde salariul e mai mare decat a unui general,si nu sunt responsabilitati statale,nici stress.Ba mai merg si in cluburi in week end.
        4.Adevaratii speciali cu pensii nesimtite de peste 10000 lei sunt judecatorii si procurorii,nu militarii.Marsavia este ca,s-au prezentat pensiille catorva procurori drept pensii militare.In realitate,acestea ar trebui sa fie platite de catre ministerul justitiei unde au fost si calculate,dar au fost trimise la ministerul apararii gata calculate spre a fi platite,pe motiv ca sunt procurori militari.Deci figureaza la ministerul apararii si se folosesc drept praf in ochii oamenilor,si exemplu spre a-i invrajbi impotriva militarilor.Sunt 10%din totalul pensiilor militare.Restul de 80%sunt intre 700 lei si 6000,majoritatea fiind intre 1000 si 1500 lei.Sunt mari?F.bine.Deja e un deficit de personal in armata.Tinerii vin cu puhoiul la incadrare,incantati de salariile si pensiile”uriase”pe care cred ca le vor avea(auzite din massmedia),dar fac stanga inprejur cand afla adevarul crud.
        5.In caz de razboi sa lupte procurorii,judecatorii si toti cei ce au pensia mai mare de 2500 lei,adica profesorii,inginerii,programatorii,aviatorii,doctorii.Nu vor mai fi militari ptr ca nu se prea mai angajeaza,iar pensionarii rosi de boli si saracie nu vor mai putea sa fie in stare sa lupte sau vor fi morti de mult.
        6.Marirea de 1,3% la o pensie inghetata de 2100 lei(colonel)inseamna fix 27,3 lei adica 2127,3 lei,adica o marire URIASA ptr.un”freacator de menta”.Vi se pare mult?Profesorilor li s-a marit cu cel putin 300 lei,astfel incat un profesor(am in familie acest caz)cu 3500 pensie in 2017,are acum 3800 pensie!
        Asta e realitatea.O manipulare mass media impotriva militarilor,la care pun botul toti cei ce nu au in familie militari si inghit toate minciunile guvernantilor,nemestecate!
        Sa va vedem la razboi!Atunci îi veti aprecia?!?
        Cu respect!
        Ps.Sunt salariat IT, frate de pensionar militar si prieten al unui pensionar profesor.

        • Altu Răspunde

          Lasă cu vrăjeala că nu ține,au și alții cunoștințe în armata și știu adevărul. Știu pe unii care doar fac pază în unitate,e drept 24 de ore dar au liber 3 zile, și în alea 24 de ore au timp de odihnă,somn deci nu se omoară. Și o data pe an fac 2 săptămâni de aplicații. Salariul pt un militar simplu între 2500- 3000 net cu sporuri incluse. Și alții lucrează în weekend nu numai militarii. In caz de război sunt buni doar de scut la ce osânză au. Deci după părerea mea militarii nu își merită banii. Cine merita sunt pompierii că ăia își riscă viața.

          • Un altul

            Nu e nicio vrajeala. Se pare ca esti dezinformat.

          • PB

            Corect : pompierii isi merita banii .
            Specific ca nu sunt pompier si nu am pe nimeni in familie cu meseria asta .

        • Muresan Răspunde

          Asa este, domnule Iacov! Confirm afirmatiile dumneavoastra.

        • corector Răspunde

          Măi nene,spui la minciuni grămadă!Spui şi lucruri adevărate cum ar fi cele privind pensiile procurorilor.Dar nu-mi spune că un profesor are 3800 pensie.Poate profesor unicersitar…

  2. Sătmărean Răspunde

    E o bătaie de joc, domnule Leș! E o postare umilitoare, marca PSD! Se observă că nu înțelegeți deloc ceea ce se întâmplă cu pensiile militarilor. Se pare că v-ați lăsat influiențat de exagerările doamnei Olguța, pe când era la Ministerul Muncii! Nici măcar indexarea nu se face la fel ca și pensiilor civile. De ce pentru cei circa 10% cu pensii mari, ne umiliți pe ceilalți, pe cei aflați la limita de subzistență?!De ce nu respectați angajamentele luate la negocierile pentru aderare la NATO? Dacă nu sunteți capabil să vă faceți datoria și față de pensionarii militari, dați-vă demisia, domnule ministru!

  3. Johny Cash Răspunde

    În “revolta asta revoltătoare” să spui sătmărene și cât este pensia militarilor comparativ cu ceilalți.

  4. Gelu Răspunde

    Eu îți dau ție această indexare, ce ști tu care ai lucrat la APIA despre armată, despre privațiunile vieții de militar, despre neajunsurile armatei?

  5. Ion Răspunde

    Chiar vă bateti joc politrucilor de oamenii care au servit patria o viață.Marea indexare 1.3%.Legea pensiilor militare ați făcut-o preș sub picioarele voastre de politicieni.

  6. Iulian Răspunde

    O rusine de comunicare domnule ministru. Ati postat-o intentionat pentru a ne umili sau/si v-ati facut pres partidului din care faceti parte si care v-a propus in aceasta functie. Bataie de joc pentru care o sa dati socoteala mai devreme sau mai tarziu. Functiile ca si partidele sunt vremelnice, d-le ministru, poporul este etern si va hotara candva si pentru clasa voastra de politruci nesabuiti Rusine!!

  7. Bor Răspunde

    Asta are in cv cum a ajuns la racsa si hop top la apia…si iarasi la apia….scamatoriile….

  8. s.m. Răspunde

    Ce este dur la acest personaj este ca o data a mai fost daca bine stiu ministru, dupa care l-au dat afara iar acuma cum nu au gasit pe nimeni mai priceput l-au pus inapoi tot acolo de unde a fost fugarit. Nu am facut armata, dar cred ca daca ai fi avut caracter de ministru si om cu bun simt si onoare pe care ar trebui sa aiba un ministru, nu ai fi acceptat aceasta funtie prea importanta pentru Romania. Si asta este valabil pentru toti din guvernul romaniei.

  9. Dan Răspunde

    1.3%. Atât să luați la alegerile următoare!

  10. satmarean Răspunde

    Nu știu cum de nu le este rușine să facă un asemenea anunț în condițiile în care nu se respecta legea de actualizare a pensiilor militare de serviciu odată cu creșterea soldelor militarilor în activitate!

  11. Tudor Răspunde

    Raspunsul la aceasta “superindexare”, îl vom da la alegerile europarlamentare, prezidențiale, urmate la anul de cele locale si parlamentare.Cu același procentaj îi vom vota si noi pe acești guvernanti.

  12. Dinu Răspunde

    O sfidare și o bătaie de joc la adresa Armatei Române, această indexare..

  13. Pesimistu Răspunde

    În 2017 când ne-au majorat pensiile militare cu 15%,ne-au scăzut, de fapt, cu 10%.Nu știu ce urmează în această lună, când le indexează cu 1,3%, cu cât le scad?!

  14. obiectiv Răspunde

    Cred că militarii sunt îndreptăţiţi la pensii mai mari decât un civil.Dar nu cred că un colonel are ,,doar” 2100 lei fie şi din informaţia din presă că colonelul Strâmb s-ar fi pensionat cu 4000 de lei acum vreo 10 ani.O fi avut şi funcţie câţiva ani dar de la 2100 la 4000(precis a crescut de atunci,să-i folosească sănătos) e o cale lungă.Chiar dacă militarii mai lucrează sâmbăta şi duminica asta nu înseamnă că lucrează 7 zile pe săptămână non-stop.Este o diferenţă între militarii cu misiuni în teatrele de operaţiuni şi cei care rămân în unităţi disipate pentru a oficia manifestaţii de ziua naţionaţă şi ziua armatei.Aceştia din urmă depun un efort mai mare decât un muncitor de la Drexi care lucrează trei schimburi ani de-a rândul(tot un fel de armată)?

    • Altu Răspunde

      De ce e normal ca un militar să aibă pensie mai mare că un civil. Nu civilul prin munca sa îi plătește salariul? Militarii în afară de mătreață ce produc? Eu ca civil pot trai fără militari,dar ei fără civili mor de foame. Pe langa salarii câte privilegii mai au,noi civilii doar dreptul de a munci să le facem burta mare. Adevărul supără ,nu?

      • obiectiv Răspunde

        Cred că militarii au drept la pensie specială pt. că ,în principiu, depun o muncă deosebită care le primejduieşte viaţa.Dar asta li se întâmplă şi minerilor,şoferilor…. Dacă ar fi ,,pe cinstite” ar trebui diferenţiat şi în cadrul armatei potrivit riscului din fişa postului.Una e să fii secretară într-un birou sau conţopist cu grade tot în birou şi alta este să-ţi rişti viaţa ,,face to face” în teatrele de operaţiuni.Cine să facă această diferenţiere?Nimeni n-are acest interes.Cei care împart,parte-şi fac.Şi apoi,pe bune,le dai un salariu peste mediu,le acorzi odată reducere de vârstă la pensionare,le dai pensie specială…CE DUMNEZEU MAI VOR? Nu vreau să fiu rău dar dacă,totuşi,dl. col Strâmb a intrat în discuţie,poate îşi divulgă pensia şi ne explică ce anume a făcut pt. această pensie şi ce anume îl nemulţumeşte.Un inginer ,,mediu” are 1300 lei pensie iar un colonel ,,mediu” o fi având 3000 lei.Reveniţi-vă domnilor nemulţumiţi.

        • stramb Răspunde

          @:obiectivule anonim:daca ai citit postarea mea,ai fi inteles despre ce este vorba!Dar in spatele anonimatului poti posta toate rautatile din lume !Imi pare rau ca valoarea pensiei mele este subiect in aceste zile,dar ,inca odata nu despre asta era vorba ,ci despre respectarea legii!Ce am facut pentru pensie?Poate putina informare si decenta v-ar duce la o cunoastere!In rest sa auzim de bine!

          • obiectiv

            @strâmb…Domnule colonel,răutăţile mele sunt îndreptate împotriva dezinformărilor afişate de unii şi alţii.S-a întâmplat să vă consider potrivit în a depune mărturie pt. că este indubitabil că presa va divulgat pensia(s-o folosiţi sănătos!).Atâta vreme cât ţineţi partea celor care susţin că sunt colonei cu ,,doar”2100 lei(să am eu pensia asta când voi ieşi la pensie aş fi fericit!) nu văd de ce n-aţi fi martor cu propria pensie dacă e chiar atât de mică.Merită gestul pt. a face dreptate.În rest,recitindu-mi comentariul,constat că ţin partea pensiilor speciale a militarilor dar am exprimat considerente care mi se par de bun simţ.De anonimat ce să zic?Noi anonimii comentăm vrute şi nevrute iar afişarea numelui adevărat ne-ar aduce un discomfort în societate poate ne-ar periclita securitatea.Dv puteţi să vă daţi numele în clar pt. că nu aveţi răutăţi.Noi avem,de frustraţi ce suntem.Sănătate şi viaţă lungă să aveţi!

          • obiectiv

            Privitor la încălcările de lege,dacă ele există,trebuiau să intre în atenţia celor care reprezintă această categorie socială.Aici vreţi să rezolvaţi aceste probleme?Dacă aveţi dreptate nu ezitaţi de a apela la justiţie.

  15. Rodica Răspunde

    Bravo , inteligentilor ! Din ce manual ati luat INDEXSAREA ? Pe cine sa felicit – pe cei de la portal sm sau pe cei de la minister care au dat comunicatul ? Sau poate pe Les , l-o fi scris cu manuta ? Nici nu mai are rost sa comentez problema de fond ….., cea in care exista categorii de…. privilegiati , la care noi ,……. prostimea( asa suntem considerati ) n-o sa ajungem in veci , vom contribui doar la bunastarea unora !

  16. y Răspunde

    Degeaba ne lamentăm, nu pensia militarilor este mare ci a restului este penibil, revoltător de mică. Dar totuși eu nu înțeleg logica calculului. Adică un fost tablagiu, deci nu ofițer, recent pensionat de la frontieră să aibă 900 RON pensie!? Știm cu toții ce făceau ei înainte de 89 dar și după cât ținea traficul de marfă spre și dinspre Ungaria. Ca să vorbim de merite.

    • stramb Răspunde

      @y:cine mai crede ca cei ce lucrau inainte de 89,ies acum la pensie?In rest chiar aveti dreptate:pensiile la majoritatea militarilor nu sunt mari!E jenanta pensia celor din sistemul civil,unele au crescut semnificativ in ultimii anii.Daca vreti dreapta masura atunci comparati-le pe acestea militare si partial civile cu magistrati de toate categoriile,curte de conturi,aviatie etc!Culmea e ca toti se indreapta spre militari…O minima documentare ar arata o realitate pe care in graba de-a condamna,refuzam s-o vedem!Nimeni nu a cerut pensii majorate la militari!Eu cel putin am cerut doar respectarea legii in domeniu…In rest ii invit pe ”barbatii” care au facut armata doar aici pe seit,la o discutie colocviala cu militarii !

  17. Bibicu Răspunde

    @y 900 da…dar de euro..ca și subofițer..restul se apropie de 2100 cum a zis antevorbitorul…dar tot euro… mă întreb dacă am fi trecut printr un război când ar fi considerat că merită? Că pe timp de pace văd…

  18. stramb Răspunde

    @obiectiv:ma vad nevoit sa repet:nu cuantumul pensiei mele ma nemultumeste!V-o pot spune cand doriti in particular.Nici nu cred ca ar interesa pe altcineva !Vorbeam despre legalitate privind modul de indexare al pensiilor si de aici discriminarea despre care vorbeam si pe care domnul ministru o cunoaste foarte bine!
    !/Pensiile militare nu sunt speciale!
    2/Nu am sustinut ca sunt pensii ale gradului de colonel de 2100 de lei,nu prea cred ca ar fi desi la diferenta mare intre anii de iesire la pensie,pot fi cazuri!Repet nu am vazut si va asigur ca stiu ce vorbesc!
    3/Nu cred ca am periclitat pana acum securitatea nimanui,nici a anonimilor!!!Eram convins ca atat cat am fost activ am fost generator de securitate!Dar e parerea D-voastra!Va asigur ca am ramas acelasi ,cu respect fata de oameni!
    4/Nu am niciun motiv sa-mi fie jena nici de cariera militara si nici de cuantumul pensiei pe care statul mi-a oferit-o!
    Ganduri bune pentru D-voastra!

    • obiectiv Răspunde

      1.Sincer,noi civilii,numim ,,pensie specială” pensia care nu e pe principiul contributivităţii.
      2.Nu Dv.,Iacov
      3.Vorbesc în general.Oricum nu-i o chestie chiar de laudă să vadă lumea cu ce mă ocup.:)
      4.Am amestecat spusele ,,sătmăreanului” cu ale lui Iacov.De fapt Dv. l-aţi aprobat pe ,,sătmărean” care spune că ce bine ar fi fost dacă se dădea cu o lege care a fost anulată de o ordonanţă etc.etc.Adică nişte lamentări că legalitatea arată altfel decât cea care a fost şi care ne-ar fi picat mai bine.
      Ştiţi de ce nu vorbeşte lumea?De pensia pe care o va avea cel care lucrează pe salariul minim,adică circa 600 de lei.Aceşti oameni vor trăi în sărăcia lor aşa cum au făcut-o toată viaţa.Copiii lor au rămas cu educaţie precară şi vor fi umiliţii de mâine ai societăţii.Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.