Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Concluziile chestionarului: Sătmărenii apreciază activitatea Primăriei

Primăria Municipiului Satu Mare a continuat  în 2019 demersul început acum doi ani pentru a afla cum apreciază locuitorii municipiului Satu Mare activitatea Primăriei, precum și care sunt direcțiile de dezvoltare prioritare ale orașului. Principalul scop al chestionarului a fost acela de a îmbunătăţi constant relaţia cu cetățenii și pentru o evaluare cât mai obiectivă a serviciilor publice. 

În acest an, aproximativ 65% dintre persoanele participante sunt persoane cu studii superioare (universitate, masterat, doctorat), în vreme ce 29% dintre acestea au absolvit liceul sau o şcoală profesională. Cetățenii municipiului Satu Mare au avut posibilitatea să își exprime opiniile în perioada 8-20 ianuarie 2019.

Principalele concluzii rezultate în urma aplicării chestionarului au fost următoarele:

  1. Mersul lucrurilor în oraș se află pe un trend pozitiv!

Ne bucurăm de o percepţie pozitivă a locuitorilor asupra realizărilor administraţiei publice locale, în condiţiile în care, în anul 2018, 95% dintre respondenţi apreciază direcția de dezvoltare și deciziile luate, comparativ cu anul trecut, când aprecierile erau la nivelul de 75%.  De asemenea, în 2018, 17,7 % dintre sătmăreni au declarat că orașul se dezvoltă, în timp ce, în 2019, procentul de sătmăreni care consideră acest lucru a crescut cu 40%.

  • 95% dintre respondenţi au apreciat că mersul lucrurilor în oraş în anul 2018 este unul pozitiv
  • 40% dintre respondenţi consideră că „Satu Mare se dezvoltă!”
  • 54% observă unele îmbunătăţiri privind dezvoltarea municipiului.
  1. Satisfacţia cetăţenilor faţă de activitatea desfăşurată în anul 2018 de primărie este una ridicată.
  • 58% dintre respondenţi apreciază realizările din domeniul infrastructurii rutiere (reabilitarea străzilor şi trotuarelor),
  • 61% dintre respondenţi sunt satisfăcuţi de calitatea iluminatului public,
  • 72% dintre respondenţi au considerat că evenimentele culturale locale sunt valoroase şi atractive pentru locuitorii oraşului.
  • 41% dintre cei care au participat la studiu consideră că activităţile din ndomeniul ordinii şi siguranţei publice sunt pe măsura aşteptărilor
  • 49% dintre respondenți apreciază calitatea spaţiilor verzi din municipiu.
  1. Cele mai importante realizări ale administraţiei publice locale în anul 2018

Spre deosebire de anii trecuți, cetățenii municipiului au apreciat în mare măsură măsurile punctuale și concrete luate în privința închiderii imobilului de pe str. Horea 6 și curățarea zonei care prezenta multe probleme privind igiena publică, reabilitarea blocului de locuințe, respectiv deschiderea în incinta Centrului Comercial “Someşul” a unui Birou Unic pentru rezolvarea unor chestiuni administrative ale cetăţenilor, precum și serviciile. De asemenea, cetățenii apreciază activitatea Direcției de Evidență a Persoanelor, a Direcției de Impozite și Taxe Locale , precum și a Biroului de Relații cu Publicul.

  • 93% dintre participanţii la studiu consideră atragerea a 27 milioane de euro din fonduri europene cea mai importantă realizare a administrației
  • 91 % consideră că modernizarea străzilor şi a trotuarelor a fost o realizare importantă
  • 91% extinderea iluminatului public cu LED
  • 91 % reabilitarea şi dotarea şcolilor şi grădiniţelor
  • 86% instalarea de noi camere video pentru supravegherea ordinii publice
  1. Principalele probleme identificate:

Cetățeni consideră că principalele probeleme vizează în mare partea infrastructura rutieră, fluidizarea și decongestionarea traficului, salubritatea și transportul public. Domeniile în care trebuie intensificate eforturile de dezvoltare:

  • salubritatea cu un grad de satisfacţie de 26%
  • transportul public cu un grad de satisfacție de 34%
  • asistenţa socială cu un grad de satisfacție de 35%

Respondenţii au amintit şi de nevoia de a dezvolta mobilitatea urbană: construirea unei pasarele pietonale, piste de biciclete, spaţii verzi, centura ocolitoare, toate în corelare cu dezvoltarea unui oraş ecologic.

În al doilea rând au fost amintite chestiunile de ordine şi siguranţă publică unde trebuie aduse îmbunătățiri, mai ales în zonele frecventate de persoanele care apelează la mila publică, persoanele fără adăpost, persoanele cu un comportament agresiv, de consumatorii de substanţe.

Răspunsurile și concluziile rezultate în urma chestionarului au fost analizate de conducerea Primăriei, urmând să ia măsuri de îmbunătățire a serviciilor oferite cetățenilor. De asemenea, rezultatele confirmă faptul că eforturile depuse sunt apreciate, iar ritmul de dezvoltare al orașului trebuie să continue!

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Satu Mare

 

 

8 comentarii

  1. pop Răspunde

    ce minciuni populiste

  2. x-ulescu Răspunde

    deszapezirea a fost sub toata critica !!! acuma o sa se laude ca zapada sa topit fara sa mai cheltuie primaria banii

  3. a Răspunde

    Site platit de primar. Curge lapte si miere. :))

  4. M Răspunde

    fugiti la Coica desteptilor.

  5. laurentiu Răspunde

    Daca va place orasul merita sa traiti in el cu un primar care-si face asa zisele investitii cu firma de casa TARR. Superrrrrrrrr 🙂

    • Rodica Răspunde

      Pai astea sunt singurele …. investitii notabile in oras , serviciile ce le presteaza firmele lui Tarr ! Ei , dar o sa-mi raspunda cineva , ca doar ei sunt capabili si participa ( dar si castiga) la licitatii ! Si ca ma roade invidia , de aceea vorbesc asa . Raspunsuri tipic pentru cei care n-au argumente sa demonstreze contrariul ! Si-apoi cum sa se-ncurce primarul cu vreo firma romaneasca , care nu-i face jocurile ? Nici pana-n ziua de azi n-a raspuns de ce a dat dispozitie sa fie schimbat grafiti-ul de pe gardul mall-ului ; de ce s-au arucat 20,000 de euro pe un gard mazgalit cu frunze de filodendron , ca doar astea ne reprezinta ! Bine ca l-au sictirit baietii si i-au lasat o ureche si-un breton cu ochi pe gardul si-asa neterminat ! Cam asa da socoteala primarul la modul cum cheltuie banul public , ca doar e pe mosia lui ! Isi comanda si asta sondaje ca psd-ul , unde el centreaza , el paseasa , el apara , dar tot el da si golul ! Si tot el striga din tribune ura !

  6. Sathmarer Staatsbürger Răspunde

    #Rodica ce legatura are gardul unei firme din domeniul privat cu investitia banilor publici? De cand apartine Shopping City primariei? Cati bani a investit municipiul/judetul in acest centru comercial?

  7. Lyly Răspunde

    Sa vedem daca si in cat timp va executa Primaria pasarela peste Somes de la Nepi, mal stang-mal drept???
    Proiectul este platit de NEPI sa vedem executia la ce parametri de timp si cost???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.