Ultima actualizare: azi, 18:51

Locale

Controale DSVSA, după depistarea bacteriei Listeria în file de somon

După ce anumite produse de file de somon au fost retrase de pe piață în urma contaminării cu Listeria, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare a anunțat demararea unor controale.

,,Ca urmare a unor incidente alimentare din ultima perioadă, generate de prezența bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus realizarea de către D.S.V.S.A.- urile din țară a unor controale tematice în acest sens”, anunță reprezentanții DSVSA.

Ce este Listerioza:

Listerioza este o infecție provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice. De regulă, boala trece de la sine, însă poate prezenta un risc crescut pentru persoanele însărcinate sau pentru cele cu un sistem imunitar slăbit.

Recomandări pentru toate persoanele:

  • Prepararea termică corespunzătoare a produselor alimentare din carne de vita, porc, pui, pește.
  • spălarea atentă și temeinică a vegetalelor înainte de a fi consumate.
  • păstrarea produselor din carne într-un loc separat fața de cel in care sunt depozitate legumele sau alimentele preparate.
  • evitarea consumului de lapte crud (nesterilizat) si evitarea consumului de alimente fabricate din lapte crud.
  • spălarea minuțioasa a mâinilor si tacâmurilor din lemn, după fiecare manipulare a alimentelor preparate.

Recomandări suplimentare pentru persoanele cu risc crescut de îmbolnavire

(pentru persoanele imunocompromise, persoanele bolnave cronic, femeile gravide):

  • evitarea consumului de brânzeturi moi (exemplu, branzeturile feta); nu este necesara evitarea consumului de brânzeturi tari, a brânzei topite, a brânzei de țară sau a iaurtului.
  • toate alimentele rămase după servirea mesei, precum si alimentele gata preparate (hot dogs), trebuie reâncălzite până la fierbere înainte de a fi consumate.
  • femeile gravide si persoanele imunocompromise vor evita consumul de alimente gata preparate din raioanele magazinelor sau vor alege reincalzirea temeinica a acestora înainte de consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.