Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Elev sătmărean către Ministrul Educației: Mi-ați furat o săptămână de fericire și libertate!

Un elev din Satu Mare a reacționat în urma anunțului făcut marți de Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, în care a precizat că elevii claselor a VII – a vor susţine Simularea Evaluării Naţionale în perioada 11 – 13 martie 2019, adică în mai puţin de o lună, și că vacanța intersemestrială va dispărea.

Elevul de clasa a VII-a din municipiul Satu Mare a scris o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, în care a mărturisit că aceste schimbări sunt stresante pentru copii. Ulterior, scrioarea a fost postată pe Facebook, unde acesta a primit numai cuvinte de laudă și apreciere.

În speranța că scrisoarea va ajunge acolo unde este adresată, redăm și noi ideile scrise de elevul sătmărean:

„Stimată Doamnă Ministru,

Mă numesc Erhard, sunt elev în clasa a VII – a în Satu Mare. Am aflat că ați modificat din nou structura anului școlar 2019-2020. Pentru mine și colegii mei este stresant că tot modificați treburile și nu vă gândiți la noi copiii care umblăm la școală.

Cel mai mult mă deranjează că ați scurtat vacanța de vară fără ca să întrebații elevii și părinții acestora dacă sunt de acord. Eu simt că mi-ați furat o săptămână de fericire și libertate. În acest moment eu simt că ați făcut o mare nedreptate tuturor copiilor care merg la școală.

Eu sper că scrisoarea mea va ajunge la dumneavoastră și nu veți mai schimba structura anului școlar.

Cu respect,

Erhard Enciu

20.02.2019

Satu Mare”

23 comentarii

  1. Ardelean Răspunde

    Structura anului scolar 2019-2020 a fost modificata pentru prima data. Doi la mana, in felul acesta ti-a dat sansa sa inveti ceva in plus. Daca nu profiti de ea, vei avea vreme sa te bucuri de relaxare si fericire o luna intreaga, pana intea “socialu”, pe card. La reauzire ( ca ma si intrebam deja cand apare iar numele asta in online),

  2. Profu Răspunde

    Invata mai mucos de copil. Am impresia ca tu numai la vacanta te gandesti.

    • y Răspunde

      Tu care ai 18 ore pe săptămână și ești adult dai lecții unui copil care are 34 de ore pe săptămână în clasa a X-a? Deci nu lălăie 2-3 ore la serviciu din totalul de 8, alea 34 sunt cap-coadă făcute și trebuie să fii atent să te concentrezi tot timpul.
      Cei care comentați în defavoarea copilului cu scrisoarea ia faceți un efort minim și faceți o căutarea foarte ușoară pe net despre Castelul lui Erhard. Ar trebui să vă fie rușihe. Statul ne vrea zombi, policalificați, de fapt poli-semi-doctori, dar care nu gândesc ci repetă ca robotul ce predă profu. Doamne ferește să fii în stare să folosești creierul! Este periculos. Și ne mai mirăm că avem (încă) mii de de copii cu 10 pe linie, unii au și 10 pe linie la Capacitate sau Bac, dar cum dau piept cu viața instantaneu dispar.
      De la Revoluție se vorbește de reforma învățământului dar încă nu avem cadre de predare interdisciplinare, nu se formează așa ceva. De material didactic nici nu mai vorbesc. De când cu pesedeul iară este una bucată Editură Didactică și Pedagogică ca pe vremea împușcatului decedat din cauza intoxicației involuntare provocate cu plumb.
      Săracul copil în cauză este autist, nu e vina lui și statul atâta face cu acești copii că îi bagă la un loc cu cei cu dizabilități nu îi acceptă în școli normale. În loc să îl ajute să își găsească rostul în viață îi separă de restul copiilor de mici. Nu este destul că acest copil este marginalizat și trăiește în ideea că este altfel decât ceilalți. Dar nu-i bai, probabil la un moment dat sfoara răbdării părinților se rupe și părinții vor fi obligați să-l ducă la vreo școală în străinătate. Probabil ne vom trezi după aceea și ne vom minuna că ce somitate s-a făcut într-un domeniu sau altul. Cinstit, cât din materia predată la școală ai mai folosit după aceea? Îți spun eu, maximum 60%.
      PS. Din păcare știu ce spun, am un copil cu probleme asemănătoare.
      PS. Cum se poate atunci ca în Finlanda care ne dă clasă la toți copii au 2-3-4 ore maxim de predare și ăla interactiv nu ca la noi cu metode ca pe vremea lui Bismarck?

      • Da? Răspunde

        18 ore lucreaza pe saptamana? Nici macar 4 ore pe zi?

        • y Răspunde

          Da. Dar este vorba de ore predate în clasă, asta se cheamă catedră. Bine, ei mai pregătesc orele și multe-multe hârțogării inutile în care practic te înneci. Intelectual este foarte obositor dar ei de ce cred atunci că acești copii sunt veritabili supermani?
          Și aici noi vorbim de copii care pe lângă 7-8 ore de atenție intensă mai au teme de făcut minim 2-3 ore, programe extra și dacă printr-o minune mai au talent la ceva nu știu când dorm pentru că de distracție nici nu poate fi vorba decât dacă fură timp de undeva. Vorbesc de cei care vor să învețe.
          Adevărul este că sistemul de învățământ este anchilizat, fosilizat, pietrificat și mai marii dascăli decidenți au uitat cum e să fii copil. Ei văd cifre și statistici de preferat din alea care susțin ideile lor preconcepute, din epoca jurasică.
          Chestia asta cu încheierea semestrului la sfârșitul anului calendaristic era o mai veche doleanță a profesorilor pentru că îi încurcau acele câteva săptămâni de după anul nou și săptămâna intersemestrială. Pe nimeni nu a interesat ce vor copiii.

  3. Dascalu atunci Răspunde

    Pe langa ca elevii sunt bombardati cu tot feluri de informatii inutile, guvernu mai scurteaza si din vacante. Copii nu vor mai avea timp sa se gandeasca la ei sau la ce vor sa faca cand devin mari. Guvernu vrea generatii proaspete spalate la minte , care sa lucreze mecanic ca pe vremea lu` Ceasca.

  4. Altu Răspunde

    Greșit băiete,guvernul ăsta îți fură dreptul la o viață normală. Deci pierzi mai mult decât o săptămână de vacanță.

  5. Xpert Răspunde

    cred ca i s-a furat o saptămână de stat în fata calculatorului, tabletei sau playstation

    • Helga Kisz Răspunde

      Atât ai inteles tu ? As fi curios ce vârstă ai si câtă matematică superioară iti mai amintesti . Sunt copii care isi petrec timpul asa cum il descrii tu , se numeste relaxare . Sa mori tu ca nu abia astepti weekend-ul sau concediul ? Nu este vina lor ca s-a ajuns de la “pititea” , “lapte gros ” la tehnologie absolut necesara ptr a te invarti in societate . Pana si la scoala li se cere sa fie asi in ale tehnologiei . Chair nu ma mai intereseaza daca copilul meu nu o sa stie mate sau chimie sau biologie de top . Daca o sa fie bun doar in domeniul ales , care poate fi arta si care ii poate asigura un trai , eu voi fi multumit . Important este sa ii invatam sa se descurce singuri in viata nu sa fie tocilari legati de fusta ma-sii pana la 25 de ani

      • Bravo Răspunde

        Sa mori tu ca arta in romania iti asigura un trai? Sa vopsesti unghii si sa tencuiesti fataul la babe nu ii arta, asa ca sa nu mori tu proasta.

        Am auzit ca la Drexi pe banda merge treaba si cu diploma de la Arte. Daca ii lingau are sigur un post de sef ut.

    • Vajk Răspunde

      @expert. :faci parte dintre cei care își educa copiii cu bătaia, nenorocitule.

  6. Ardelean Răspunde

    Nu putea trimite scrisoarea intr-un plic timbrat, fara sa se mai dea in spectacol pe net? Ca pana la urma, asta e singura dilema.

  7. Dascalu atunci Răspunde

    Xpert face ce vrea un copil. Eu am 40 si mi-au trebuit 15 ani sa imi dau seama in ce lume traim. Voi astia care sunteti impotriva elevilor, ati trait in chinuri si acuma vreti ca si copii vostrii sa sufere cum ati suferit voi. De aia nu va iubeste nimeni si sunteti slugi la patroni si stat. Nu valorati nici negru sub unghie. Eu am termiunat la Eminescu, am 2 facultati. Voi ati uitat zilele in care v-ati trezit degeaba, sau sa va streseze psihic profesorii. sa scrieti pana vi se rupe mana? Sa iesiti din scoala ceea ce sunteti: sclavii societatii. Ma uit la voi si rad de voi ca le dati lectii la copii sa mearga la socoala si sa fie fraieri ca asa ati fost si voi. Ati uitat ce v-ati promis in fiecare zi . Nu mai sunteti oameni , sunteti roboti si va meritati soarta de sclavi “scoliti” si spalati la minte. Copii , un sfat: nu la scoala o sa invatati ce e viata si ce vreti de la ea. Dupa scoala! Dar asta doar daca nu o sa fiti sclavii statului si a patronilor libidinosi din Romania . Faceti ce vreti si daca nu va place ceva, nu faceti! Asa inveti .PUNCT!
    Iara voi mucosi fustrati care vrei ca si copii vostri sa sufere priviti acest material:
    https://www.youtube.com/watch?v=rKS_HhdSJ_4&fbclid=IwAR0_d5fPrbncgRrXjDT8vW9UheJfb90hHA0RO5pXs3cQk10ZoL7qsKGE9Gk

  8. x-ulescu Răspunde

    dupa cum a scris ,cred ca sa consumat prea mult si are nevoie de cel putin o saptamana de vacanta sa-si revina. Nu-i bai patronii au nevoie de muncitori prosti sa-i poata pacali cum vor ei

  9. unu Răspunde

    atata vacante cate aveti voi cine naiba a avut – atatea conditii , acum nici educatie nu vreti sa faceti , apropo tu cum vorbesti un numele elevilor ???

  10. Gheorghe Răspunde

    Se face atata caz de acesasta scrisoare pe care a scris-o un copil.Este gandul lui,este parerea lui si ar trebui sa o respectam chear daca unii nu sunt de acord cu ea.Ne jignim,credem ca numai noi avem dreptate si ca numai opiniile noastre sunt cele mai bune.Bravo lui daca a facut asta.Sunt oameni mari care nu sunt capabili sa-si sustina opinia in fata cuiva sau in fata sefului si tac ,,ca porcu in cucuruz””.Eu il respect pentru ca a avut curajul sa spuna ce gandeste chear daca asta nu este pe placul multora.Baiatule BRAVO,esti curajos si daca oamenii mari ar avea numai jumatate din curajul tau Romania nu ar fi condusa de niste,, neica nimeni”incapabili sa vorbeasca limba romana!!!Din comentariile scrise la acest subiect se pot trage multe concluzii despre societatea romaneasca.Am vazut in viata mea oameni care nu au fost capabili si nici nu au vrut sa faca nici cele 10 clase(pe vremea regretatului impuscat),au abandonat scoala,ei nefiind interesati de scoala.Credeti ca acesti oameni sunt sau au ajuns niste ratati?Nicidecum!!Au muncit (muncesc si azi)CINSTIT,au familii,locuiesc in case(fiecare casa are peste 150 m2 ,in satmar)facute de mana lor,pe teren cumparat pe banii castigati CINSTIT din munca lor,au familii frumoase cu copii care-i iubesc si care nu sunt interesati ca tata are doar 10 clase.Masinile pe care le conduc sunt peste medie,nu sunt masini de fite dar sunt masini bune.Daca stai de vorba cu ei despre viata despre domeniul in care muncesc sau despre alte lucruri actuale nu vei putea sa zici ca au doar 8 clase.In domeniul in care muncesc ei sunt foarte buni.Viata si destinul oamenilor nu este asa cum credem si gandim noi,suntem prea limitati pentru a putea cuprinde asta.Cunosc o persoana care la fel are doar 8 clase si este patron de vulcanizare in satmar.Credeti ca pe el il doare undeva ca nu are decat 8 clase?Sau copiii lui sunt complexati ca tatal lor nu are facultate sau liceu?Nicidecum!!!
    La noi a aparut ideea ca vezi Doamne daca nu esti super scolit inseamna ca esti prost!!Suntem dezbinati si ne place sa ne impunem ideile noastre ca noi suntem atotcunoscatori iar ideile altora nu sunt bune de nimic ,suntem buricul pamantului,asta este o dovada de mandrie personala excesiva.Va rog sa urmariti acest video si sa vedeti cine sunt adevaratii nostri dusmani impotriva carora ar trebui sa luptam cu TOTII!!!!!Sa auzim de bine!!
    https://recorder.ro/video-dumnezeul-achizitiilor/?fbclid=IwAR2Lz_b685h-lvhP4vnEYNQJ-lACcqangMIVknC1JQGptz8k79kPqF3X9nM

  11. x-ulescu Răspunde

    Adevaru ca sunt materii care doar asigura locul de munca a unora , nu sunt de nici un folos
    De exemplu ,( putin la alt nivel ) ,la Politehnica se studiaza filizofie si educatie fizica , in loc sa se faca materii de specialitate pentru acest profil.

  12. Aggsgs Răspunde

    Vacanta de vara din Romania este cea mai lunga vacanta pentru elevi din toată Europa.

  13. Mama Răspunde

    Nimeni nu stie ce este in sufletul unui copil care invata si are note bune nu 7 ore sa 6 la scoala ci si dupa masa pana seara tarziu ,ce stiti voi? Eu acum vin de la psiholog cu fetita de nota 10 cls saptea ,atacuri de panica si migrene este normal mai oameni buni?

  14. cizmaru Răspunde

    Aggsgs nui adevarat cu vacanta am nepoti in stainatate si au vacanta mai muta ca nepotu de acii iar de invatat cei din tara sint surmenati de materiile predate in strainatate invata in clasa a 8 a cea ce invata in tara in clasa a 4

  15. puiu Răspunde

    nu mai fiti naivi, continutul scrisorii i-a fost dictat de unul din părinți sau bunici care se ocupă de el caz să-și facă temele, exprimarea din continutul e prea avansat pentru un copil de varsta sa, e clar că e punctul de vedere al acestora întrucât minorul nu re timp s se uite la stiri!!!!!!

  16. Nicoleta Răspunde

    Apreciez foarte mult scrisoarea acestui copil. Și eu am copii și văd ce fac în fiecare ziîn, nu mai au timp sa practice un sport (ne miram ca ajung obezi), sau dacă îl practica stau și învață până noaptea târziu. Iar aceștor imbecili din guvern nici ca le pasa, ei știu doar ca e prea lunga vacanta (vacantele ). Nu îi stimuleaza cu absolut nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.