Ultima actualizare: azi, 10:14

Locale

FOTO. Sătmăreni prezenți la aniversarea lui Grigore Leșe de la Ateneul Român

Grigore Leșe, unul dintre cei mai apreciați artiști români, a fost sărbătorit la Ateneul Român, la împlinirea vârstei de 65 de ani, în spectacolul-eveniment intitulat „Căutarea tonului”, care a avut loc pe 19 februarie.

Alături de sutele de spectatori din țară și străinătate, și județul Satu Mare a fost reprezentat de o delegație sătmăreană, formată din: Robert Laszlo – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Ovidiu Duma- primarul orașului Ardud, Vasile Pop Negreșteanu- artist plastic, Vlad Jurchiș – taragotist, Cornel Pop- părintele paroh al localității Soconzel, și Simina Pop – profesoară la Școala Gimnazială Socond.

Episcopia Maramureșului și Sătmarului a fost reprezentată de către: Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul, Arhiereu vicar și Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic.

Cu prilejul acestui concert extraordinar, Preasfințitul Părinte IUSTIN i-a conferit marelui artist, Grigore Leșe, fiu al Țării Lăpușului, cea mai înaltă distincție a Eparhiei pentru mireni și anume, Crucea Voievodală Maramureșeană, iar Vasile Pop Negreșteanu, Robert Laszlo și Ovidiu Duma i-au oferit în semn de înaltă apreciere un tablou cu portretul interpretului, realizat de cunoscutul artist negreștean.

La finalul spectacolului maestrul Grigore Leșe, a mulțumit unor prieteni apropiați pentru prezența lor la spectacolul aniversar, printre care a amintit și de „prietenii din Satu Mare și Ardud”, spunând că a realizat la începutul acestui an un spectacol formidabil la Satu Mare.

Spectacolul a adus în atenție simbioza perfectă a muzicii tradiționale românești cu cea clasică și contemporană, în care sunetul de aur al lui Ion Bogdan Ștefănescu s-a contopit cu vocea fără seamăn a lui Grigore Leșe.

Concepută ca un omagiu adus instrumentelor de suflat, inedita asociere a fost prezentată în premieră la București, într-un concert unic, gândit de doi muzicieni de calibru: Grigore Leșe și Ion Bogdan Ștefănescu (prim-flautist al Filarmonicii „George Enescu”, profesor de flaut la Universitatea Națională de Muzică din București).

Programul a cuprins muzică tradițională românească, interpretată vocal și instrumental de Grigore Leșe, și lucrări de Johann Sebastian Bach, Marin Marais, Georg Philipp Telemann, Doina Rotaru, Dan Voiculescu, Ion Bogdan Ștefănescu și Ștefan Diaconu, interpretate de Ionuț Ștefănescu la celebrul său flaut, confecționat din aur, alături de prima orchestră de flaute din România, “Flaut Power”, compusă din muzicienii 1Daria Tofănescu, Carina Geanina Boanță, Salomeea Lois Bodea, Iulia Lupaș, Lorena Palade, Carla-Maria Stoleru, Elena Teodora Greciuc, Borsazi David, Vincențiu Mantu, Teodora Iliescu, Anca Cristescu, Vlad Rațiu, Ștefan Diaconu și Mihai Vaida.

Sursa: CJCPCT Satu Mare

8 comentarii

  1. Dedeman Răspunde

    Pai cum sa nu fie prezenti! Dupa ce l-au umplut de bani cand a fost la Satu Mare, ce ne miram 🙂 Gunoaie Aldiste

  2. Kaufland Răspunde

    Care-i aldist ?

  3. Cetatean Răspunde

    Pe banii statului?

  4. cetatean Răspunde

    Ce artist e Grigore ? Eu l-am vazut la Targu Lapus la o tentativa de spectacol se comporta ca un cocalar si fff arogant ,ma scarbit de nu mai vreau sa-l vad nici la targ :)))

  5. cetatean Răspunde

    https://www.youtube.com/watch?v=MtNG-lidCMY Asta e Grigore un circar cocalar .

  6. Gramatica Răspunde

    @cetatean- gramatica bat-o vina :)) pe banii statului, cat ai stat degeaba la scoala, ar fi trebuit sa inveti cum se scrie corect romaneste. “ma scarbit…“ – o lectie gratuita, pt tine- “m-a scarbit“ e varianta corecta. Dar analfabetii, agramatii ca tine, n-au de unde sa stie- Da, ai dreptate, esti un adevarat cocalar! 😉

    • cetatean Răspunde

      Corectorule esti un prieten de nadejde ,daca n-ai fi tu si mucegaiul cine ar mai manca pita ?La mintea ta mai pun 5 lei si-mi iau o creta bulangiule !

  7. ciprian Răspunde

    Dovedeste lipsa de profesionalism si lipsa de respect pentru public…un gurist de nunta ce se crede artist, e platit bine pentru mitocania de care da dovada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.