Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

Licitaţia pentru cel de-al treilea pod, anulată. Primarul arată spre Guvern

Licitația pentru construirea celui de-al treilea pod, din zona ştrandului a fost anulată. Primarul Kereskenyi Gabor a declarat că deşi s-au interesat mai multe firme serioase pentru această lucrare, nimeni nu s-a înscris, din cauza faptului că partea documentaţiei care prevede costurile cu muncitorii nu mai este actuală, ca urmare a modificărilor salariilor făcute de Guvern. Practic, proiectul a fost întocmit în anul 2017 pe baza salariilor de atunci, iar între timp Guvernul a majorat foarte mult salariul minim în domeniul construcţiilor. Firmele au solicitat clarificări suplimentare dar tot nu au putut întocmi documentaţia.  

“Din păcate, se pare că avem primele rezultate a lipsei totale de predictibilitate în ce priveşte măsurile Guvernului. Mă refer la măsurile în ce priveşte salarizarea, respectiv impozitele, măsurile fiscale. Devizele care fac parte din indicatorii tehnico economici au fost aprobate şi făcute în prima parte a anului 2017, de atunci s-a făcut două majorări ale salariului minim pe economie, respectiv de la 1 ianuarie 2019 este un salariu minim în domeniul contrucţiilor. Totodată s-a majorat brusc şi costul materialelor în construcţii, a combustibilului, ceea ce face că nu pot să depună ofertă serioasă la ora actuală aceste firme. Deşi au fost firme foarte serioase care au solicitat clarificări, s-au înregistrat pe SEAP, dar la urma unei nimeni n-a depus nicio ofertă, drept pentru care am anulat procedura şi am solicitat de la proiectant să recalculeze devizele conform noilor prevederi”, a spus primarul Kereskenyi.

El a cerut proiectantului refacerea devizelor pentru relansarea licitaţiei pentru cel de-al treilea pod.

“În domeniul construcţiilor este lipsă acută a forţei de muncă. Dacă o firmă serioasă reuşeşte totuşi să aibă personal, de la muncitori calificaţi, necalificaţi, ingineri, trebuie să ştie la o astfel de investiţie, multianuală, la ce să se aştepte. Ca să depui acum, în februarie 2019, o ofertă bazată pe calcule salariale făcute în 2017 este imposibil pentru că te pune să minţi de la început”, a mai spus primarul.

Proiectul celui de-al treilea podul are o valoare de peste 90 de milioane de euro.

20 comentarii

  1. Intrebare Răspunde

    Si cei de la primarie la ce se uita? Cai verzi pe pereti.
    Trebuia sa ceri recalcularea de la proiectant inainte sa il pui pe SEAP. Adica in Noiembrie. Bineinteles ca voi nu gresiti.

  2. Kali Gyula Răspunde

    Nu cred ca avem in Romania firme de constructii poduri care sa se inhame la astfel de proiect,si care sa se incadreze in termene !! Cu 90 de milioane de euro chinezii,specialisti in astfel de lucrari, il dau gata in doi ani !!

    • aaaaaa Răspunde

      da inainte de 89 cine a construit podurile,cartierul in care stai…..Pakistanezii nu firme de aici ……acum de nu pica ceva de nu se inbogatesc doi,trei din primarie nu se face frate interesul e sa stam pe loc…

  3. y Răspunde

    Mai ții minte @matroz când am zis că podul ăsta se poate numi Fata Morgana? Dar totuși cei de la Primărie de la Investiții ce fac? Știu că nu prea pot mișca că e treabă de Guvern dar bătăița ei vor lua, adică scandalul ei vor încasa. Ceva corespondență, pistonare, futut la creier. Nach dem Bucharest pe ăia îi doar-n bască. E pod sau nu e, tot una este pentru CNAIR. Cine știe cine va fi la guvernare peste câteva luni, cine răspunde? Pică trupa veselă începem din nou jocul. Eu estimez că vom avea podul 3 cam peste 10 ani. Estimare pozitivă.

    • matroz Răspunde

      @y:imi pare rau ca s-au adeverit previziunile noastre!La prostia celor din primarie si ingamfarea primarului nici nu ne puteam astepta la altceva!Iti amintesti ce firme mari veneau la licitatie in imaginatia primarului?

      • irelevant Răspunde

        dar la faptul ca NU ai cum sa modifici devizul general la proiectul depus in 2017 numai in anumite conditii si dupa o anumita procedura v-ati gandit ?! Exista reglementari cu privire la organizarea desfasurarii procedurii licitatiei, achizitie etc. Nu poti doar sa sari in sus si sa modifici devizul pe bunul tau plac/cand doresti. Exista legi care, fie ele bune sau rele, trebuie respectate. Altfel esti neeligibil si nu mai primesti nimic. Organele de control care monitorizeaza proiectele si investitiile se uita ca beneficiarul proiectului sa respecte legea si sa se conformeze cu normele…pe ei ii doare in cot de problemele cu care se confrunta acesta…muncesc in domeniul proiectelor si nu o spun doar de dragul de a da apa la moara. Cu cat suma este mai mare, cu atat proiectul este mai complicat… PROBLEMA ESTE SISTEMUL SI LEGISLATIA ACTUALA, nu neaparat primaria. Desigur, cei din primarie puteau sa previzioneze mai repede acest aspect…oricum, multa bafta pentru acest proiect. Orasul are mare nevoie de el.

        • y Răspunde

          Sunt de acord cu tine @irelevant. De fapt primarul a uitat să spună că OUG -ul care stabilește niște salarii minime în construcții și toate celelalte modificări au dat peste cap toate licitațiile. Dar eu nu înțeleg ce a trebuit așteptat chiar un an între semnarea contractului și licitația. Așa în veci nu vom avea pod la modul cum se schimbă legislația.
          PS. Organele de control abia așteaptă să calce careva pe bec să aibă și ei un brekingnius. E foarte greu așa.

  4. a Răspunde

    Eu speram in desemnarea unui constructor cu contestatii cu tot in 2021. Dar imi e clar ca nu va fi.

  5. 6 6 Răspunde

    Astea muiate mereu in suc propriu nu mai au unde sa ceara, umbla ca si gainile bete, stapanu’ mort de beat nu le mai da malai, HAOS, asteapta sa vada catre care curte vor trage.

  6. a Răspunde

    Irelevant… inteb .. voi astia din Primarie, nu stiati nimic de schimbarile legislative. Nu va scuzati, problema este ca nicio forma nu se va inscrie deoarece e constienta ca Guvernul nu va da banii!!! Si nu se leaga la cap. Singura solutie este accesarea unui credit si il terminati in 3 ani.
    Daca se adevereste ce zic eu ar cam trebui sa va faceti bagajele, nu numai din Primarie.
    Sa nu credeti ca pe urmatorul nu-l vom pistona.

  7. a Răspunde

    ..firma nu se va inscrie. .

  8. 007 Răspunde

    Acest al treilea pod e un perpetuu mobile cu care unii s-au nascut si au murit cu povestea lui, ca un vis, cu un final fatal, intr-un un oras banal si chiar nefestival.Mereu si mereu cu aceiasi si aceleasi scandaluri etnice,mai mult sau mai putin vocale, dar epocale, intretinute de bastinasi cu capul oval, pal, ireal si nenatural,care in loc sa-si uneasca fortele pentru a pune presiune pe alesi la realizarea podului, se complac in a explica cum ca ,AI NOSTRII sunt MAI GROZAVI ! Dar rezultatul PRACTIC ,il vedem si simtim fiecare dintre noi ,CAT DE MINIM ESTE…dar cat de SCUMP !
    Dar unde am mai auzit eu chestia asta cu podul si de la cine ?Aaaaaaa ,parca de la unul Silaghi cand se ruga sa-l votati europarlamentar, in urma cu cati-va ani buni,nu-i asa ?!Tineti-va bine,am auzit ca dl..Silaghi vrea din nou la europarlamentare…
    Stati cuminti baieti,va garantez ca acest pod va fi cel mai rapid edificiu construit din lume.
    ,,Constructia” lui va incepe INAINTE de VOTARI si se va termina in secunda doi, dupa votari,ca de …prosti cu nemiluita in urbea noastra,INDIFERENT DE LIMBA VORBITA !
    S-au gresesc ?!

    • y Răspunde

      Jamesbond, se scrie corect “sau”. Și nu greșești cu ce spui. Noi suntem importanți exclusiv în ziua votului în restul zilelor contează doar glasul dollarului și trillul monedei unice europene.
      Să vezi tu ce se vor mai inflama spiritele când se va adeveri ce am auzit și se va afla ce spune radioșanț despre viitorul Florisalului! Depășește cu muuult și chestia cu podul. Numai și numai banul contează și asta indiferent de partid sau opțiune politică. O să ajung să iau de fiecare dată Emetiral și Colebil când citesc știrile.

  9. 007 Răspunde

    -Oare asa o fi y …?,, S-au”se scrie cu cratima inaintea unui verb, ia vezi aici,,https://ortograme.ro/50-de-exemple-cu-ortogramele-saus-au/
    In rest e OK, vorba lui Bertolt Brecht( dramaturg, poet și regizor german,)„Inteligenţa nu înseamnă să nu faci greşeli, ci să vezi repede cum poţi să le îndrepţi.”

    • y Răspunde

      Eu zic că este greșit dar nu contează. Am văzut eu aici “măcelari” și mari grozavi.

    • cârcotaş Răspunde

      @007,greşeala ca greşeala…toţi greşim dar explicaţia e MORTALĂ!Mersi pt. că m-ai făcut să râd. Pt. tine un ex.:,,Investitorii s-au retras sau greşesc?”

  10. Rodica Răspunde

    Atunci când SAU se poate inlocui cu ORI , nu se scrie despartit ! Ia vezi daca functioneaza ? A , era sa uit – tot intr-o postare de-a ta , 007 , era scris ar trebui cu doi i la final ( poti vedea verbele compuse ) . Din nou esti intr- o eroare , da nu-i bai , daca inveti repede cum s-o indrepti ! In rest , visati frumos la proiecte indraznete si asteptati realizarea lor !

    • Norick Răspunde

      Aiiaiaiai doamna profesoara de la Barta Ati ti-a dat lectie @007 . Ai grij’ , ca este mai rea decat o lipitoare de la Noroieni…:-)
      P.S ca de obicei se opreste la o virgula si nu la esenta…. 🙂 🙂

  11. goga Răspunde

    Acuma chiar ne legam de niste chichite marunte, daca se va face sau nu un pod, mare lucru, important ar fi pentru noi ca edilii sa construiasca acea stema a municipiului pe care o vedem in proiectul podului si sa o atarne de o sfoara pe malul Somesului.

    • y Răspunde

      Și ultimul locuitor al orașului să stingă lumina și să închidă ușa după el, nu? În momentul de față cam asta este situația.
      Domn încă primar trebuie să știe că insuccesul cu podul 3 va atârna mai greu la vot decât mallul și giratoriile fără număr. Pentru că restul realizărilor este la faza 0, la stadiul SF (studiu de fezabilitate dar de fapt science fiction). Proiectele nu bat cu situația din teren în mai multe cazuri (podul 3, centura etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.