Ultima actualizare: azi, 09:16

Locale

Revolta expropriaților de la Centură. Magyar Lóránd: Până când se amână plata despăgubirilor?

Deputatul sătmărean Magyar Lóránd s-a adresat în scris Ministerului Transporturilor cu privire la acordarea despăgubirilor pentru terenurile expropriate pe șoseaua de ocolire a municipiului Satu Mare.

A fost o veste îmbucurătoare pentru municipiul Satu Mare demararea construirii variantei de ocolire a municipiului Satu Mare, scutind astfel centrul municipiului de traficul de tranzit. În urma investiției de interes public, finanțată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), au fost expropriate 950.645 mp de teren intravilan și extravilan. Cele 436 de persoane fizice și juridice vizate de această procedură și-au pierdut astfel bunurile, despăgubirile nefiind achitate nici până în prezent. S-au făcut promisiuni, în repetate rânduri, cu privire la virarea banilor, însă fără nicun rezultat. Potrivit motivului invocat de CNAIR, despăgubirile întârzie deoarece nu a fost realizată licitația pentru documentațiile cadastrale.

„Este de înțeles nerăbdarea foștilor proprietari, deoarece mulți dintre aceștia au pierdut terenuri agricole pentru care nu au primit încă niciun ban în vederea achiziționării unor noi terenuri spre a-și putea continua activitatea”, a declarat Magyar Lóránd, deputat parlamentar.

Legat de această problemă, deputatul sătmărean s-a adresat în scris, pe data de 6 februarie, ministrului Rovana Plumb. În scrisoarea formulată a solicitat răspuns la întrebările: când va fi organizată licitația  pentru documentațiile cadastrale, respectiv când vor fi despăgubiți foștii proprietari. Ministerul este obligat să formuleze răspunsul în termen de 30 de zile.

Șoseaua de ocolire a municipiului Satu Mar va avea o lungime de aproximativ 20 de kilometri, din care 5,2 kilometri cu două benzi, iar 13,94 kilometri cu patru benzi. Drumul pornește din apropierea aeroportului sătmărean, trece prin Balta Blondă, Sătmărel, intersectează drumul care leagă Satu Mare de Oradea, apoi continuă pe ruta Lazuri, strada Gorunului, până în apropierea intrării în localitatea Botiz. Vor fi construite pe rută în total, patru poduri și șase pasaje, printre care se numără și podul de pe râul Someș care va lega strada Careiului de Hotelul Dana. Realizarea centurii implică o investiție de peste 400 de milioane de lei și urmează să fie predată în anul 2020.

7 comentarii

  1. a Răspunde

    Ii raspund eu domnului… pana cand UDMR va vota necondionat PSD.. Restul vine de la sine.

  2. y Răspunde

    Știe și el. Dar dă bine pe sticlă. Dacă verifici lista o să constați că sunt acolo unele NUME. De exemplu Tarr. Eu nu știu cum Dumnezeu dar oriunde te întorci dai de ei.

  3. a Răspunde

    Eu am mai zis-o. Prin primarul Satu Mare, UDMR se lauda ca face pod… unde? Nu se stie! Ca nu avea un sfanț! Ala de la centura… ghinion… 2018 da cu minus la fonduri… ala de la Strand? Mumu! In veci nu o sa fie finantare catre un oras cu voturi strict etnice. Sa nu inteleaga careva ca love un oica, ca il bag in ma-sa. Ma intereseaza EU, strict eu cum conduc si merg cu masina. Plus ceva dezvoltare de oras, asta e partea a doua.
    Concluzie. Pod centura… realizabil 2022..
    Strand .. la sfantu asteapta! O demisie de capi UDMR astept. Maine daca se poate. Poate vin alti Istvani si Gabori priceputi in politica cu Bucurestiul. Ca NO! De acolo vin leii! Euro dupa ce intram si economic! Forinti in veci!
    Asa ca domn primar si presedinte de CJ in mod normal demisiile de onoare. Principalul element care aves nevoie de finantare s-a taiat.
    PS: vot civic. Nu etnic.

  4. Ardelean Răspunde

    Cam cum va face podul legatura dintre Careiului si hotel Dana? Ca Dana…e pe Careiului. Sau un picior al podului va fi in fruntea statuii lui Stramb din fata de la Dana2?

  5. a Răspunde

    Eu am luat-o inainte fara sa anunt, cand toti din casa am rsmas ca la maxilo-faciala, ca plm nu facem pod la Strand. De ce? Nu ajumg banii.
    Ma mai lasati domni primari? Catre casa cu voi, ca orasul asteaota altceva. Nu oica! Da de se ridica unul priceput, ca voi sunteti prastie.

  6. a Răspunde

    Ardelean, ungurean, svabean… intreb oare? De clica asta nationalista si aialalta coici ista scapam? Intreb.. Daca nu… ne retragem si ne doare in basca.
    Asta de la Primarie, habar nu are pe ce lume traieste si sper sa ne lase. No da stai, ca nu il vrem nici pe ala cu cabinetele si nici pe ala cu tigarile, mare avocat!
    Ala de CJ nu se stie ce face, ca de 1 milion de E investiti in ceva, MACAR, nu am auzit sa se laude.
    Bine ca punem botul la investitii private, mall. Mancam picant 50 minute Paulesti – Vetis sau Botiz sau Odoreu. Fain. Craterele din oras au dimensiuni Selenare. Pod incepe cu P si se termina cu a, sau F – s.
    Plecati domnilor nu distrugeti complet orasul si promitem ca vom uita incompeyents voastra!

  7. Pop Popovici Răspunde

    Astia vor sa boicoteze chiar si centura…pai, a lucrat cineca inainte terenul ??? Nu, pt ca erau lenesi, apoi sa nu aiba pretentii financiare! Sa se bucure ca or avea dru. De cu asfalt ! Pretentii de hollywood.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.