Ultima actualizare: azi, 13:03
Locale

,,Caravana cu Medici” a trecut prin Satu Mare. Consultații gratuite pentru sute de copii din satul Stâna

Sute de localnici (copii și femei) din satul Stâna, comuna Socond, județul Satu Mare, au fost consultaţi gratuit de o echipă formată din zeci de medici primari și rezidenți din Cluj, în cadrul ,,Caravanei cu medici”, proiect al cărui scop este acordarea de consulturi medicale de specialitate localnicilor cu o situație financiară deficitară. În weekendul care tocmai a trecut, mai exact sâmbătă, 16 martie, şcoala din centrul satului s-a transformat într-o adevărată clinică medicală.

A fost aglomeraţie sâmbătă dimineață la școala din Stâna, pentru că în sălile de clasă au fost amenajate mici cabinete medicale pentru consult gratuit. Caravana cu Medici și Asociația OvidiuRo au organizat Caravana Pediatrică și Sănătatea Femeii în satul Stâna, comuna Socond, din județul Satu Mare. Timp de o zi, 137 de copii și 87 de femei au beneficiat de consultații gratuite pentru specialitățile: pediatrie, radiologie, oftalmologie, stomatologie, ginecologie și oncologie.

,,Au venit medici specialiști, medici rezidenți, studenți în anii II, III, IV și V din Cluj, Sibiu, Timișoara, chiar din zona Moldovei, pentru a consulta gratuit zone defavorizate așa cum este și satul Stâna. Noi i-am primit cu inima deschisă, cu brațele deschise pentru că într-o astfel de comunitate, preponderent de romi, nu avem medic de familie și este un lucru foarte important să tragem un semnal de alarmă întrucât se pot întâmpla multe. Mulțumim ,,Caravanei cu Medici” pentru ceea ce fac pentru noi și îi așteptăm de fiecare dată când vor să se implice în astfel de proiecte”, a declarat directorul adjunct al Școlii Gimnaziale Stâna, Nicolae Cornea.

În total, 52 de medici specialiști, medici primari, rezidenți și studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca s-au voluntariat pentru această acțiune. Copiii au fost măsurați, cântăriți, au fost consultați clinic și, după caz, li s-au făcut ecografii abdominale. Toți au beneficiat de consult oftalmologic și stomatologic și au primit câte o periuță și o pastă de dinți. Femeile au beneficiat de examen ginecologic, de testare Babeș-Papanicolau, de ecografie mamară și ecografie morfologică fetală, după caz.

Cel mai important motiv ce a dus la apariția echipei ,,Caravana cu Medici” a fost dorința de a-i ajuta pe cei ce au cea mai mare nevoie de medici. Echipa de medici încearcă, încetul cu încetul, să paveze drumul spre o Românie mai sănătoasă și mai conștientă de necesitatea prevenției și a educației medicale.

,,Suntem aici cu o echipă de aproximativ 50 de persoane pentru Caravana de Pediatrie și Sănătatea Femeii. Vom consulta un număr de aproximativ 120 de pacienți pediatrici și 100 de femei. Avem diferite specialități, pediatrie, oftalmologie, stomatologie, ginecologie, iar doamnele beneficiază și de ecografie mamară. Toți cei care vor avea nevoie de investigații suplimentare în urma consultului pe care îl facem noi astăzi vor fi trimiși mai departe, poate în Satu Mare sau chiar în Cluj-Napoca, unde va fi posibil. Unii au probleme pe care nu le știu, dar nu neapărat din vina lor pentru că, cel mai probabil, nu au șansa să meargă la medic, iar noi încercăm să facem un fel de screening, iar apoi să le recomandăm ce să facă mai departe”, a declarat Andreea Ciornei-Hoffman, coordonatorul interimar al ,,Caravanei cu Medici”, Filiala Cluj.

În urma investigațiilor, la copii, cel mai des depistate au fost rinofaringitele și virozele respiratorii, parazitoze și deficite staturo-ponderale. La femei, rezultatele ecografiilor mamare au fost majoritatea în limite normale, urmând ca în perioada următoare să fie analizate și rezultatele examenului Babeș-Papanicolau (încă în lucru).

Despre Caravana cu Medici

Proiectul ,,Caravana cu Medici” a luat ființă în 2014, iar astăzi reunește trei filiale: București, Iași și Cluj-Napoca. Organizat din medici rezidenți și studenți la medicină, în ajutorul cărora vin medici specialiști și primari, acesta dorește să echilibreze balanța între accesul la servicii medicale în mediul rural față de cel urban prin realizarea unei rețele naționale care să le permită medicilor să acorde periodic îngrijiri medicale persoanelor aflata în zonele defavorizate și al accesului la servicii medicale de bază. Activitatea proiectului e centrată pe realizarea a trei tipuri de caravane: de sănătatea femeii, pediatrică și medicină internă.

Cea mai recentă filială a proiectului, Cluj-Napoca, s-a constituit în anul 2017, iar până în prezent a organizat un număr de șapte caravane în Ardeal, consultând peste 600 de pacienți din județele Cluj, Bihor, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. În urma activității desfășurate în ultimul an, filiala a fost desemnată cel mai bun proiect de sănătate la Gala Tineretului Clujean și Gala Națională a Voluntarilor 2018.

Despre Asociația OvidiuRo

Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești.

În prezent, ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a furniza materiale educaționale de calitate, pentru a forma cadrele didactice în scopul optimizării acestor resurse, precum și pentru crearea unor Centre de Educație Timpurie de Calitate în comunitățile defavorizate, cu scopul de a le oferi copiilor săraci acces la un vocabular divers și la lumea fascinantă a cărților. De asemenea, componenta de educație pentru sănătate a fost anual prezentă în proiectele OvidiuRo, încă din anul 2012.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.