Ultima actualizare: azi, 20:43

Locale

Controale după puiul vopsit din supermarketuri. Cum a reacționat compania

Autoritățile au intervenit în cazul puiului de găină vopsit, de vânzare în supermarketuri. Societatea băcăuană Agricola a prezentat astăzi raportul celor două controale efectuate de OPC si ANSVSA în acest caz. 

O româncă a postat pe Facebook o fotografie ce a ajuns virală, după ce aceasta a precizat că în fotografie se poate vedea cum se vopsesc puii de găină din supermarketuri. Aceasta a cumpărat un pui ce, potrivit producătorilor, este crescut în mod natural, însă după două ore în saramură, vopseaua s-a decolorat, conform spuselor femeii.

Societatea Agricola a prezentat raportul celor doua controale:

„Pentru că vă înțelegem perfect îngrijorarea față de produsele pe care le consumați și calitatea acestora, vă prezentăm astăzi rezultatele a două controale amănunțite care au avut loc luni, 25 martie, controale realizate de două instituții independente: Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Bacău și Comisariatul Judetean pentru Protecția Consumatorilor Bacau. După cum puteți vedea în notele de constatare de mai jos, cele două autorități atestă faptul că pentru culoarea produselor numite Pui Fericit si Puiul Fermierului sunt respectate toate reglementările existente, nefiind utilizată nicio formă artificială de colorare sau amplificare a culorii, nici exterior, prin stropire, nici intern, prin injectare sau hrană artificială. „

Autoritățile s-au sesizat în acest caz, dând următoarele verdicte:

Protecția Consumatorilor

„In raportul efectuat de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau, se arata ca atat Puiul Fericit cat si Puiul Fermierului este unul din rasa Hubbard care provine din fermele proprii Agricola.

In urma efectuarii controlului de catre DSVSA Bacau s-a constatat ca dupa scarificare nu se aplica tratamente sau actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor sacrifcati in unitate.

Stratul superficial de la suprafata tegumentului (epiderma) in contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumita temperature (la oparire de exemplu) sufera transformari.”

Direcția pentru Siguranța Alimentelor

„Puiul «Fericit» si puiul «Fermierului» este puiul de rasa Hubbard care provine din fermele proprii (fermele 3, 11, 12, 20) de La Brad si Ferma SC Avicola Serban SRL.

Puii sunt sacrificati in abatorul apartinand SC Agricola International SA, situat in localitatea Prajesti cu respectarea prevederilor Reg. 853/2004 si Reg. 854/2004 pe linia de abatorizare nefiind applicate tratamente sau actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor scrificati in unitate cu exceptia procedeelor de abatorizare, cu respectarea procedurilor de bune practici, de igiena si lucru referitoare la temperature de racier, depozitare, manipulare, transare, ambalare, etichetare, depozitare si livrare.”

Totul a început de la postarea de pe Facebook a româncei:

„Ma mananca degetele de nervi, nu pot sa nu scriu. Azi am ras isteric. De ce? Pentru ca unii umbla cu cioara vopsita sau… puiul vopsit, cum vreti sa spuneti. Si inca pe bani buni, pe banii prostilor ca mine.

Eu impacata ca mananc sanatos, ma duc si cumpar Puiul Fericit. Dau 40 lei pe el cu gandul ca na, scrie ca e crescut natural si ca : ”are chiar culoarea puiului de altadata, crescut ca la curte”. De dimineata pun o pulpa la saramura pentru 2 ore (o cana cu apa si 2 lingurite de sare, nimic altceva). Cand sa-l scot ca sa-l gatesc, surprizaaa! ?Puiul s-a decolorat. Nu mai este “galben ca cel de curte” ci in pete ca dalmatianul.

Ei si ma intreb cum li se permite acestor impostori sa minta cu atata nonsalanta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.