Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Fermierii sătmăreni față în față cu necesitatea asocierii într-o cooperativă

Fermierii sătmăreni au oportunitatea de a primi consiliere atât în înființarea unei forme asociative în sectorul agricol cât și în elaborarea unui plan de afaceri bine structurat în folosul cooperativei nou înființate.

Peste 50 de fermieri din județul Satu Mare au participat, marți, 12 martie 2019, la Centrul Cultural Turistic din Micula, la conferința județeană privind Necesitatea încurajării formelor asociative în agricultură pentru dezvoltarea locală, derulată în cadrul proiectului Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol, proiect cofinanţat din FEADR prin PNDR 2014-2020.

Conferința a oferit prilejul de a face o trecere în revistă a situației actuale a formelor asociative în sectorul agricol din județul Satu Mare și a fost moderată de experții de la Egis România S.A, respectiv Adina Dabu – manager proiect pentru regiunea de Nord-Vest, Toga Ștefan – consilier pentru județele Satu Mare și Bihor, Hosu Alin Ștefan – consilier pentru județele Cluj și Sălaj, respectiv  Florin Avram – consilier pentru județele Maramureș și Bistrița Năsăud.

În urma dialogului purtat cu fermierii s-au identificat numeroase probleme sau nevoi. ”Fermierii nu pot fi competitivi în raport cu marfa adusă din străinătate”, a spus un fermier prezent la întâlnire. ”Pentru fermierul român altcineva stabilește prețul”, a mai fost o altă părere venită din partea fermierilor.

Principalele nevoi identificate ale producătorilor agricoli sătmăreni au făcut referire la dotarea fermei cu utilaje și tehnologii noi, piața de desfacere,  precum și lipsa de procesare a produselor agricole, nevoi la care pot răspunde în mare măsură doar cooperativele agricole și grupurile de producători. Prin intermediul acestor forme asociative, producătorii agricoli locali dobândesc o forță mai mare la negociere, avantaj comercial pe piață, posibilitatea de a accesa mai ușor fonduri europene și, respectiv, beneficii fiscale în temeiul legii.

Sub 1% din fermierii români fac parte din forme asociative

La nivelul Uniunii Europene 34% din fermieri sunt înregistrați în forme asociative.

În Olanda, media de organizare este de 104%, iar în Franța media este de 75%. În schimb, în România există 3.756.000 ferme sub 8000 SO, care reprezintă 96,7% din totalul exploatațiilor agricole. Sub 1% din fermierii români fac parte din forme asociative. Aproximativ 1100 forme asociative sunt înregistrate la ONRC, 300 din acestea au depus bilanțul în ultimii  3 ani și 36 au o cifra de afaceri de peste 10.000 lei.

Agricultorii trebuie să gândească ca niște oameni de afaceri

Prin proiectul Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol, denumit pe scurt AGRICOOP, producătorii agricoli din România vor beneficia de sprijin pentru înființarea unei forme asociative, de consiliere tehnologică, fiscală și juridică, elaborarea planului de afaceri și monitorizarea acestuia timp de 12 luni în vederea evaluării stadiului privind funcționarea și elaborarea ajustărilor necesare, identificarea de soluții pentru o cât mai bună organizare a cooperativei și pentru creșterea vânzărilor prin crearea unui lanț scurt de producție-distribuție-vânzare, sprijin în redactarea și întocmirea documentației pentru accesarea de fonduri publice și europene.

Agricultorii trebuie să gândească ca niște oameni de afaceri”, a completat Adina Dabu, manager proiect.

Având în vedere specificul agricol al județului Satu Mare, principalele zone cu potențial pentru dezvoltarea de forme asociative în agricultură sunt: zona Careiului – cultură mare, legumicultură, apicultură; zona Tășnadului – pomicultură, viticultură, apicultură; zona Satu Mare – cultură mare, legumicultură, apicultură, din care se distinge zona Micula-Turulung-Halmeu-Porumbești  cu culturi de căpșuni ce dau aproximativ 80% din producția de căpșuni a României; zona Dobra-Beltiug – viticultură și zona Negrești-Oaș – pomicultură.

 

La nivelul județului Satu Mare, proiectul își propune promovarea serviciilor de consiliere către aproximativ 500 de fermieri în vederea înființării a 10 cooperative agricole în oricare din domeniile agricole de interes pentru județ: legumicultură, pomicultură, viticultură, apicultură și cultură mare.

În perioada 2018-2021, EGIS ROMÂNIA S.A., companie cu experiență în consilierea fermierilor, va implementa proiectul finanțat prin Măsura 2 – Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei.

Pentru detalii vizitați www.agricoop.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.