Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

LIVE&FOTO. Defilare cu husari! Mii de persoane au sărbătorit la Satu Mare Ziua Maghiarilor

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită, în această după-amiază, vineri, 15 martie, în municipiul Satu Mare. Organizația Județeană Satu Mare a UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari au pus la punct un amplu eveniment ce a debutat la ora 16.30, în centrul Sătmarului.

Mii de sătmăreni s-au adunat în această după-amiază în centrul municipiului Satu Mare. Evenimentul maghiarilor de pretutindeni a debutat în fața Ceasului Electric, acolo unde au avut loc depuneri de coroane la Placa Memorială Petőfi Sandor.

Imediat după momentul solemn de pe strada Horea, a început o procesiune impresionantă cu fanfară și husari în Piața Libertății, pe strada Ștefan cel Mare, până în Piața Eroii Revoluției, acolo unde mii de maghiari din Satu Mare s-au adunat în jurul statuii lui Petőfi Sándor.

Cu Piața plină ochi de sătmăreni, oficialități în frunte cu Kereskenyi Gabor și Pataki Csaba au transmis un mesaj de unitate și au vorbit despre însemnătatea zilei de 15 martie. Odată cu încheierea discursurilor, au avut loc depuneri de coroane la statuia lui Petőfi, după care oamenii au fost invitați să ia parte la un simpozion organizat la Teatrul de Nord.

30 comentarii

  1. Y_grec Răspunde

    Dragi români nu uitați !anul ăsta îi musai să sarbătorim și noi în 4 august , 100 de ani de când am pus opinca pe parlamentul unguresc din Budapesta .

    • c-block Răspunde

      Ce are una cu cealaltă? Și nu provoca. Dar ai uitat de pacea de la București?

  2. Fery Răspunde

    c – blokc . Erygi o fosombo.

  3. Y_grec Răspunde

    a;a cum se dau ei rotunzi , husari cu pene , ar trebui ca și noi în 4 august să facem un marș comemorativ spre budapesta , că doar i-am salvat de comuniștii lui bela kun acum o sută de ani .

  4. satmarean Răspunde

    Da, așa să fie, un marș spre Budapesta. Să vedem dacă o să se dea autorizație din partea primăriei din Budapesta!

  5. Fery Răspunde

    Y-grec. STIMA SI RESPECT.

  6. Y_grec Răspunde

    Din păcate foarte puțini dintre români ne cunoaștem istoria , în epoca comunistă și apoi pedeseristă a fost și este interzisă , știe cineva cine au fost generalii Mărdarescu, Olteanu , Dabija și Moșoiu ? eu cred că husarii îi mai țin înca minte după batăliile crunte pierdute acum 100 de ani

    • Opinca Răspunde

      Is curios cati mari patrioti ca tine ar muri cu drag si onoare pentru tara daca ar mai fi batalii….si cam la ce te ajuta istoria? ce rost are ce a fost …. important e viitorul nu trecutul, traim cu totul alte vremuri. Oricum in prezent marile puteri ne decid soarta asa ca n-are nici un rost agitatia pe tema asta.

  7. aaaaaa Răspunde

    gabore nu ti-e rusine stai drepti la steagul hungariei….

  8. Y_grec Răspunde

    eu nu mă cred mare patriot ca opincarul de dinainte , numai întrebam de niște chestii istorice dacă tot defilau unii viteji huszari , poate numele despre care am scris să le dea o idee vajnicilor ciontsilieri români pentru vre-o școală sau stradă .

  9. Avram Iancu Răspunde

    Traseul de defilare e bun. Se duc spre granița, slavă cerului că scăpăm de ei.

  10. Laci Răspunde

    UDMR câștiga voturi pe baza naționalismului promovat și cu aceasta ocazie. Nu e nimic nou… Ceea ce nu realizează unii este ca naționalismul nu tine de foame, nici de sete, nici de frig. Jo eszakat mindenkinek.

    • Rodica Răspunde

      Ma bucur ca cineva gandeste lucid si constientizeaza faptul ca nu creste nivelul de trai defilând cu drapelul Ungariei prin centru ! Sigur vor sari cativa sa-mi spuna ca nici defilând cu drapelul Romaniei nu se va intampla acest lucru ! Perfect de acord , insa cu o mentiune – de bun simt si respect era sa…. rataceasca printre steagurile lor si ale UE si un tricolor romanesc ! In rest , sa defileze , ca au tot dreptul !

      • y Răspunde

        @Rodica, în poza 1 și poza 5 ce se vede după tine? Steagul Ciadului? Sau al Andorrei?

        • Rodica Răspunde

          Vezi ca iar n-ai inteles? E grea romana pentru maghiarii de-aici. Nu era vorba doar despre manifestarile din Satu Mare; poate-mi spui c-au fost tot asa la Tg.Mures, Miercurea Ciuc sau Sfantu Gheorghe! Sau poate-mi spui c-a dus Tokes drapelul Romaniei la aceste manifestari! Sau poate-mi spui ca la manifestarile maghiare se intoneaza si imnul Romaniei alaturi de cel al Ungariei! Ca sa nu zic de saracul ala care ducea drapelul Romaniei, asezat acolo, mai la coada , sa nu bata la ochi! Da trebuie sa recunosc ca anul acesta cineva de la udmr a fost mai smecher putintel si ce-a zis ? Bagam si-un drapel romanesc si le-am astupat gura! Zi, pe bune, de drag de Romania s-a plimbat ala cu drapelul Romaniei ? Daca este asa, atunci jos palaria ! Dar tare mi-e teama ca raman tot cu ea pe cap ! Gata, am terminat subiectul ca s-a terminat si cu sarbatoarea asta ! Ne-auzim pe 1 Decembrie !

          • y

            @Rodica, eu zic că am dat dovadă de respect de 1 Decembrie, de Centenar. Tu în schimb ai picat examenul. Toleranță nu înseamnă numai că accepți ideea că sunt și alții în afară de tine care nu gândesc exact cum vrei tu. Înghiți sec și pas. Unii au alte priorități, nu neapărat vopsitul băncii în roșu-galben-albastru á la Funar. Eu înțeleg importanța zilei de 1 Decembrie. Același lucru aștept și de la tine referitor la 15 Martie. Chiar știi ce a fost în 15 Martie 1848 la Budapesta?

        • matroz Răspunde

          @y:La multi ani !Te credeam mai inteligent decat sa aduci ca argument drapelele arborate pe ulita si nenorocitul ala handicapat din coada coloanei!Nu asa veti castiga increderea romanilor in bunacredinta!Pacat,comentatorii unguri rateazea un bun prilej de manifestare a inteligentei!
          PS:apreciez faptul ca la indemnul meu mai vechi ,nu va coborati in mocirla comentariilor de pe site!

        • Jan Răspunde

          Ai dreptate @y, este drapelul romanesc.
          Dar parca este prea putin : un tricolor intr-o mare de drapele ale Ungariei, avind grija sa-l scoata in evidenta intr-un mod foarte profesionist tocmai pentru a inchide gura celor care ar comenta.
          Ca sa nu mai vorbim ca primarul, pe linga cocarda rosu alb si verde, avea obligatia legala de a purta esarfa tricolora.
          Dar sint doar simple observatii !

  11. românaş Răspunde

    Este un lucru normal ca fiecare etnie să-şi cinstească trecutul şi să sărbătorească ce au mai sfânt în istoria lor,în devenirea lor.Mă doare când văd comentarii de o răutate gratuită şi prostească.Exaltări naţionaliste şi xenofobe au oamenii needucaţi,neinformaţi,rudimentari.Mult respect celor care ştiu să-l ofere!

    • Rodica Răspunde

      Cum tot normal , daca nu obligatoriu , ar fi sa cinsteasca si trecutul sfant al pamantului pe care traiesc si sa respecte tara in care mananca o paine ! Asa neagra , cum e , dar o mananca , si trebuie respectata ! Si pe mine ma doare sa vad lipsa de respect a unora , cu fiecare eveniment istoric sarbatorit de romani ! Mai mult , observ ca steagul secuiesc si al UE sunt foarte importante , dar al tarii care-ti da pana si dreptul de-a o denigra n-are nici o valoare ! N-ar avea nimeni nici o treaba , daca din bun simt s-ar afisa si cu un drapel al Romaniei la toata defilarea lor! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca multi refuza sa vorbeasca romaneste , pe motiv ca nu stiu sau nu inteleg ! Asta pentru cei rudimentari , neinformati si needucati ! Si mai ales pentru a pune lucrurile in ordinea lor normala , nu cum au unii pretentii doar , fara obligatii ! Punct.

  12. de ce la noi in sm? Răspunde

    Cand o sa vedem si noi asemenea respect din ungariei de ziua romanilor? Ei isi bat joc de noi de 1 decembrie , pe primar il doare in cur sa organizeze ceva(in schimb face ceva fastuos de ziua ungurilor). Noroc cu organizatia codrenilor si osenilor ca au facut ceva anul trecut de ziua romanilor ( defilare,hore etc)

  13. tisasomes Răspunde

    nu ma deranjeaza ca minoritatile au sarbatorile lor,ce ma deranjeaza este lipsa de respect fata de tara in care traiesc si vor trai pana la adanci batraneti.Nu ma deranjeaza ca langa multiple steaguri ale Ungariei era doar un steag al Romaniei , ce ma deranjeaza este ca steagul tarii in traiesc este ultimul din coloana.Ce ma deranjeaza cel mai mult este educatia pe care o primesc tinerii maghiari.Oare parintii lor nu-si dau seama (nu vorbesc de scolile maghiare si organizatiile maghiare care le insufla tinerilor idei separatiste ,revansarde,iredentiste ,soviniste,dispretuitoare fata de alte culturi considerandu-l pe Victor Orban noul ideolog al rasei ariene) ca acesti copii vor trebui sa creasca ,sa locuiasca,sa traiasca ,sa munceasca alaturi de alti oameni care nu sunt maghiari.Oare ei vor fi fericiti cu educatia pe care o primesc astazi?

  14. Romanița Răspunde

    E frumos sa aniverseze revolutia din 1948, revolta lor impotriva imperiului Habsburgic. Poate ar trebui sa exerseze putina recunostinta fata de acel Imperiu , ca de nu erau Habsburgii majoritatea maghiarilor aveau semiluna pe steaguri si-si purtau cu ei covorasul ptr . a se inchina spre Mecca. Au uitat ca Habsburgii i-au salvat de sub stapânirea Otomana, si le-au construit orasele si cele mai impunatoare monumente cu care se lauda azi, si i-au civilizat.

  15. Y_grec Răspunde

    foarte bine punctată chestia cu steagurile , deocamdată domnii kereskeny , pataki , schonberger , etc , iau salariu în mână de la statul român , că poate iau și de la cel unguresc și asta-i adevărat . dar măcar pentru bănuții ăștia , poate puțini , nu au avut bun simțul să pună și niște steaguri a celora care le dau salar ?

    • românaş Răspunde

      @Y-grec,…,,celora care le dau salar”…..Insinuezi că nu muncesc pe banii primiţi?Numai noi românii o facem?Comentarii mai jignitoare decât acelea că ,,ungurii mănâncă pâine românească(altfel ar muri de foame)” şi că sunt ,,bozgori” nu există.Jignitoare pt. mine ca român cu bun simţ şi o oarecare cultură…

  16. dr storm Răspunde

    pana la urma ce sunt ei? niste bozgori! sa -i lasam in pace daca au ramas aici cu romanii in romania!

  17. Nae Răspunde

    Aveam si eu ceva de comentat insa dupa ce le-am citit pe ale voastre m-am razgandit, ca de nu mi-o trage ungurul o face romanul…..vai de noi…..

  18. Kűrtőskolak cu Parizer Răspunde

    Iarasi va certati ezen a szaron. Nincs jobb dolgotok decat sa stati aici si sa commentati faszságokat? 100 év után se nu puteti trai fara sa commentati valamit bármelyik ünnepről, sa fie 15. Március vagy 1.Decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.