Conducerea Electrolux a angajat 30 de bodyguarzi pentru a se apăra de grevişti. Liderul sindicatului Samus, Sorin Faur, a spus la protestul din această dimineaţă că prin astfel de manevre conducerea fabricii vrea să spargă greva. Reacţia vine după ce un lider sindical din ţară a spus, la protestul de miercuri, “Mergem şi ne batem cu ei”.
“Şi-au bagat 30 de bodyguarzi, stau acolo și îi apără. Nu îi bate nimeni! Eu intru în fabrică în fiecare zi și nu m-am bătut cu nimeni. Ei spun că liderii sindicali sunt foarte periculoşi. Păi intru în fiecare zi în fabrică şi mă întâlnesc cu ei. Pe cine am bătut eu, pe cine am înjurat eu vreodată? Vin cu astfel de chesii să bage zâzanie, cred că astfel o să reuşească să spartă greva?”, a spus Sorin Faur.
El consideră că şi scrisoarea muncitorilor care lucrează transmisă presei joi seara este scrisă de persoane din conducerea societăţii.
“Dacă sunt 60% în grevă, de ce fac 80 de aragazuri pe zi? Când în fiecare zi când eram noi în fabrică se făceau 2.100, ei fiind 60% de ce nu fac 1.300 de aragazuri pe zi?”, se întreabă Faur.
Vicepreşedintele Radu Matica le-a spus greviştilor că a primit fluturaşul de salariu pe luna trecută şi a descoperit că i s-a reţinut impozitul deşi nu a primit, prin urmare urmează să deschisă un proces fabricii.
“Ieri am făcut evidențele și am dat undă verde pentru deschiderea procesului pentru tichetele de masă”, a spus Matica.
Muncitorii au încheiat astăzi cea de-a cincea săptămână de grevă.
chinuiti degeaba omeni buni nu mai stati ca stati degeaba. mai bine in alt loc
in fabrica fac si plite nu doar aragaze. fac plite acum si or inchide productia de aragaze si or pune pe liber.
Nu-si permit sa inchida productia de aragaze…vorbesti in necunostinta de cauza
Nu toata odata si nu chiar acu. Doar incet, pe rand. Acu un produs, maine altu si tot asa. cred ca ia-ti ajutat sa se hotareasca sa inceapa. Si tot asa cate putin incetuc or sa disponibilzeze oameni. Nici Unio nu sa inchis intro zi.
Deja sunt penibili acesti lideri! Imi pare sincer rau de bietii oameni.
Am si eu cateva remarci: 1. Cei din tesa nu participa la greva din cauza ca nu se simt reprezentati de actualii lideri
2. E normal ca R&D sa aiba salarii mai mari, ca doar nu se produce acelasi tip de aragaz din 98 incoace! (si nici macar salariul brut nu ajunge la 6-7mii de lei, asa cum se speculeaza – poate la manageri)
3. TESA( ingineria, achizitiile, etc.) au si ei responsabilitatile lor, nu poti sa produci daca nu ai dispozitive gandite de ingineri si piese cumparate de cei de la achizitii.
4. Democratia se termina acolo unde incepe disconfortul pentru alt cetatean, deci, greva o sa fie respectata atata timp cat grevistii nu vor scanda impotriva celor care lucreaza.
5. Trebuie sa constientizati ca cei care muncesc nu sunt neaparat lingai, ei probabil ca sunt multumiti cu ceea ce li s-a oferit.
6. La angajatorul care are zilnic in ziar anunt ca angajeaza operatori in productie, un muncitor ia 2200,dar, cu sambete lucrate, la o alta companie, in automotive, operatorii iau 1200 lei, deci, e destul de bine la Elux.
7. Liderii au cerut doar crestere salariala, nu au cerut modificarea salariului brut conform legii, nu au cerut marirea tichetelor de vacanta, nu au cerut reducerea normelor, nu au cerut imbunatatirea conditiilor de lucru, o masa calda subventionata (cum este in italia). In momentul in care ceri putin primesti putin!
8. De ei de ce nu va luati? Cotizatiile pe luna se ridica la 2700 de euro(25lei de persoana*520 sindicalisti*4.7cursul euro)! cum se cheltuiesc acei bani? Din cate stiu, dau numai cate o floare la femei de 8 martie si tichete de 50 lei daca le dai lor cei 2%. Daca puneau banii deoparte intr-un an, acum aveau sa va dea aproape 400 lei/grevist.
9. Bugetele se stabilesc in luna august. De ce sindicatul a asteptat pana in decembrie ca sa inceapa negocierile?In decembrie deja bugetul e inghetat si sunt slabe sanse ca cineva sa mai ofere ceva! Daca in august mergea sindicatul la un dialog cu conducerea si ii prezenta propunerea de crestere salariala, poate avea sanse mai mari de reusita.E ca si cum tu ca om stii ca in fiecare luna platesti 100 leli curentul si la sfarsit de luna iti pui 1200lei deoparte ca sa platesti curentul pt anul viitor. Dar, la inceputul anului electrica iti majoreaza factura cu 70lei. cum sa platesti tu facturile daca tu ti-ai stabilit deja ca dai 1200 lei pe an pe toate facturile?(asa trebuie sa va ganditi)
10. E foarte periculos “spiritul de turma” aveti grija de cine va lasati infulentati! cautati si a doua sursa pentru fiecare stire/zvon!
Foarte bine punctat!
Dragi protestatari intrebarile pe care ar trebui sa vi le adresati din cand in cand sunt:
De ce nu va angajati in alta parte?
De ce obligati compania sa va dea salariile pe care doar voi considerati ca le meritati?
De ce mai stati sa suportati acest chin? Dar aceste conditii nedemne de lucru?
Intr-o piata libera, ca cea din 2019, voi stati sa cersiti la porti inchise 2 lei? Nu ar fi mai bine sa le demonstrati ca sunteti primiti in alta parte pe mai multi bani ?!
Este pacat ca va lasati manipulati de niste lideri care isi urmaresc propriile scopuri. De ce nu vi se dau inapoi cotizatiile pe care le-ati facut de-alungul anilor? Ce se intampla cu aceste cotizatii?
Este pacat ca puneti in fata rationamentului spiritul de turma!
Pacat!
Mai Georgescule …. si Calinescule…. de unde stii voi ca aia au facut bugetul in August. N-ati lucrat cumva la el (la buget)? Daca cumva nu stii, desi ma indoiesc, initiativa negocierii apartine patronului. Sapai nu te baga nici dracu in seama in august, cand tie iti expira contractul in decembrie. Sapai sa stii ca cotizatiile adunate de-alungul anilor … au fost papate tot de-a lungul anilor.
Mai, gunoaielor, spiritul de turma se manifesta si in turma voastra. Vedeti de ea!
Florine, nu am lucrat la buget si nici nu am legatura cu asa ceva.
Normal ca au fost papate cotizatiile, intrebarea corecta este: pe ce au fost papate?
Pentru cei ce se dau cas conocatori a tot pe aci sindicatu este vinzatoru fortei de munca si daca patronotu se opune cumparari fortei de munca vanduta de sindicat la pretul convenit cu cei ce vor presta acea munca atunci nui ramine decit sase mute in alta parte sa gaseasca forta de munca mai ieftina sau sasi incida afacerea acest lucru se intimpla in toata lumea nu numai la noi felicitari grevistilor iar spargatorilor de greva rusine tradatori nu stiu cum poate sa funtioneze o societate cind 45 la suta din muncitpri sin in greva daca a facut angajari in timpu grevei trebuie anutate organele statului sase ia masuri care pot merge pina la inchiderea societati si raspundere penala