Ultima actualizare: azi, 14:23
Locale

Expropriații de la Centură, lăsați cu ochii-n soare. Nici în prezent nu se știe când se vor achita despăgubirile

Pentru construirea șoselei de ocolire a municipiului Satu Mare a fost nevoie de exproprierea unor terenuri. Acest lucru s-a și întâmplat, construcția drumului decurge într-un ritm bun, însă proprietarii terenurilor expropriate nu și-au primit despăgubirile nici până în prezent. Astfel, nu și-au putut achiziționa noi terenuri în vederea continuării activităților agricole.

Deputatul sătmărean Magyar Lóránd, în scrisoarea adresată Ministerului Transporturilor, a încercat să grăbească plata sumelor, respectiv a solicitat stabilirea unei date limită pentru ca foștii proprietari să își poată planifica, pe viitor,  activitatea în funcție de achitarea despăgubirilor.

Zilele trecute a sosit răspunsul ministerului la întrebările adresate de deputatul sătmărean, însă acesta nu conține date concrete. Conform celor menționate în scrisoarea de răspuns, s-a comunicat faptul că au fost publicate, în repetate rânduri, anunțuri de participare pentru contractul de prestări servicii de cadastru, proceduri care au fost anulate prin nedepunerea vreunei oferte. Ultima procedură de atribuire a serviciilor mai sus menționate a fost anunțată pe data de 26 februarie, însă nu se menționează data finalizării, adică data la care se preconizează achitarea despăgubirilor.

Singurul detaliu concret oferit în scrisoarea de răspuns este faptul că plata sumelor reprezentând despăgubirile s-a realizat în anul 2017, prin consemnare la CEC Bank pe numele persoanelor îndreptățite pentru despăgubire. Este o cu totul altă întrebare: când vor ajunge persoanele în cauză în posesia sumelor stabilite?!

„În urma exproprierilor, un număr de 436 de proprietari, persoane fizice și juridice, au pierdut, în total, 950 hectare de teren. Mi se pare absolut firesc ca acești oameni să fie din ce în ce mai neliniștiți, deoarece nu și-au primit banii, respectiv nu își pot continua nici activitatea pe care o desfășuraseră pe aceste suprafețe. Din păcate, s-a dovedit din nou că este nevoie urgentă de schimbări în procesul procedurilor de achiziții publice din România, deoarece, cele aflate în vigoare cauzează, de multe ori, doar probleme, împiedicând finalizarea unor lucrări”, a declarat Magyar Lóránd.

3 comentarii

  1. Haules Baules Răspunde

    Nicio problema !!O sa fie pomeniti in biserica,vreme de 5 ani,duminica de dumnica,si gata !!Doar fac si ei un bine satmarenilor !

  2. Iosif Răspunde

    Din păcate din Lege numai partea referitoare la expropriere a fost respectată, iar cea referitoare la despăgubire nu…. Atunci practic se poate considera ca o nouă lege al naționalizării…?

  3. nuconteaza Răspunde

    Nu-i problema. Are guvernu bani ( nu are).. dar se vor despagubi exproprierile, dupa ce mai face ministrul finantelor inca un imprumut extern (sa mai vanda din tara/economia tarii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.