Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

FOTO. Evreii din Satu Mare condamnă actul antisemit de la Huși

Comunitatea Evreilor din Satu Mare condamnă actul anisemit de la Huși, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de președintele Comunității, Adrian Beșa.

Acesta precizează că sancționarea vinovaților nu rezolvă în esență pornirile antisemite și xenofobe.

„Comunitatea Evreilor Satu Mare, condamna actul antisemit de la Husi. Actele administrative si sanctionarea celor vinovati nu rezolva in esenta pornirile antisemite si xenofobe. De prea putine ori intalnim persoane care au capacitatea si dorinta de a modela noua generatie in sensul compasiunii fata de semeni, fie ei in viata sau nu.

Ura, rasismul, antisemitismul sunt tot mai des utilizate, in conditiile in care educatia si toleranta ar trebui sa ne preocupe in primul rand. Din pacate politicul acapareaza media si a luat locul educatiei.

Este foarte important sa reactionam la fiecare act de jignire si vandalism la adresa oricarui popor.

Azi s-a intamplat cu „NOI” maine se poate intampla cu „VOI”, a scris Adrian Beșa.

Cimitirul evreiesc din Huși a fost profanat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse, la mijlocul lunii trecute.

13 comentarii

  1. Gigel Răspunde

    Daca se intampla la ortodocsi, catolici sau protestanti era doar profanare de morminte, fara legatura cu religia mortilor. Daca e la un cimitir evreiesc atunci e clar act antisemit. Sunt ferm convins ca cei ce au distrus mormintele (lucru care de altfel e josnic) au facut drum pana in Husi sa profaneze un mormant al evreilor sa fie clara treaba ca sunt si antisemiti si nu doar simplii profanatori.

  2. Rodica Răspunde

    Care evrei ? Cei prezentati acu cateva zile, ce rememorau perioada deportarilor in niste vagoane ? Cu siguranta cei care au facut-o , n-au nici in clin , nici in maneca cu treaba asta . Da sigur , suna mai interesant , atunci când acuzi pe cineva de antisemitism ! Pacat ca nici unii , nici altii , nu cunosc lucrarile si viata unui evreu veritabil , autor al celebrului Jurnal al fericirii – Nicolae Steinhardt – care a preferat hainele monahale ale manastirii Rohia si care i-ar fi invatat pe multi cum stau lucrurile in realitate . De cei care au profanat mormintele de la cimitirul de langa pod , anul trecut , nu s-a aratat comunitatea evreilor deloc intrigata , ca era vorba despre morminte ortodoxe , reformate sau catolice ! Acele acte nu trebuiau dezaprobate , doar cele legate strict de unii ! Mare dreptate ai Gigel !

  3. dr storm Răspunde

    evreii si iar evreii! pai daca tot ne conduc din umbra hai sa le cedam tot orasul si sa ne inchinam doar lor.

  4. Anda Răspunde

    Va rog sa incercati un exercitiu de imaginatie: de azi pe maine familia sa va fie trimisa pe un drum fara intoarcere. E greu, nu?

    • Stef Răspunde

      @Anda
      E greu, e foarte greu. Ambii bunici au fos deportati in URSS la aceea vreme.
      URSS condus bineinteles de catre evreii rusi.
      E greu, nu?

  5. Gigel Răspunde

    @Anda Ce ai postat tu nu vad ce are cu stire si cu ce am comentat. Eu vorbeam efectiv de cum le place evreilor cu orice ocazie sa mentioneze holocaustul si antisemitismul, indiferent de e cazul sau nu.

  6. Gigel Răspunde

    Personal, eu cred ca daca evreii nu ar tot aduce in discutie holocaustul si cat de mult au suferit EI, nu ar mai exista atata antisemitist in lume. Nu sunt singurii care au suferit. Cati nu au murit in al 2 razboi mondial si perioada urmatoare?! Si aici ma refer la toate natiile. Atunci de ce evrei se victimizeaza atata?! Nu au fost doar evrei in lagare. Dar doar pe ei ii vezi ca inca se plang si treaba asta e ridicola. Orice actiune impotriva unui evreu e antisemitist, indiferent ca e vruta a fi antisemita sau nu actiunea.

    • a* Răspunde

      Vezi că ce ai spui mai sus contravine unor legi și în primul rând bunului simț. Fii sigur că dacă nu s-ar tot repeta omul, care de altfel este un animal foarte uituc ar repeta sub un fel sau altul grozăviile astea. Vezi și Ku Klux Klan, regimurile apartheid din Africa, schimburile drastice de populație dintre Grecia și Turcia, exterminarea armenilor de către otomani și ar mai fi multe altele.

      • Gigel Răspunde

        Corect cu exemplele date de tine, doar ca faptul ca aceste lucruri intra in istorie ar trebui sa fie deajuns. Eu sustin ca nu e cazul ca pentru ca unii au suferit la un moment dat in istorie, trebuie sa se induca un sentiment de mila generala pentru acestia (cu toate ca majoritate celor care au trecut prin momentele respective nu sunt in viata acum). Sau sa fie ridicati in slavi pentru acest lucru. Faptul ca suntem intr-o perioada istorica caracterizata prin “politically correct”, nu inseamna ca trebuie sa ne victimizam care mai decare, asteptand sa primim simpatie de la ceilalti. Daca ne plangem de mila, ca oameni nu vom progresa. Imaginati-va omul primitiv ofticat ca un oarecare animal de prada ia furat mancarea, sa se fii plans de acest lucru toata viata, fara sa priveasca spre viitor. E bine sa stii trecutul, dar viitorul este cel ce conteaza.
        Spuneai de legi. Ce legi? Iar legat de bun simt, nu imi dau seama ce vrei sa spui.

        • a* Răspunde

          Faptul că nu știi la legi mă refer și că nu înțelegi ce am mai spus spune multe. O zi bună îți doresc. Dă o căutare pe negarea holocaustului pe net pentru că asta ai făcut.

      • Rodica Răspunde

        Bine mai , dar noi , ca tara , n-avem alte probleme mai importante si mai grave cu care ne confruntam ( da stiu , cacofonia) , decat asa , periodic , da-i cu un holocaust , da-i cu deportari de evrei , da-i cu incalcarea drepturilor minoritatilor , etc…. Ce le place unora sa se victimizeze una-ntr-una , in loc sa punem umarul toti sa construim ce-avem de construit ! Asa din bun simt, cum ar zice unii , fiindca si altii au suferit , iar daca e ceva de povestit pe tema asta , ar putea spune si romanii multe !

  7. y Răspunde

    @Rodico, citesc cu înfrigurare comentariul tău. Ești cumva altceva decât Homo sapiens?

  8. Rodica Răspunde

    Ia-ți o vesta in spate sa nu tremuri de frig , deși termometrele arată altceva ……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.