Ultima actualizare: azi, 12:26

Locale

FOTO. Urcatu’ oilor la munte în Țara Oașului. Negreștenii își respectă tradițiile și le promovează

O mulțime de negreșteni, oșeni și invitații lor au participat marți, în a treia zi de Paște, la una dintre cele mai mari sărbători pastorale: Urcatu’ oilor la munte în Țara Oașului – Sâmbra oilor sau Alesul. Evenimentul aflat la a doua ediție a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, prin Casa Orășenească de Cultură, împreună cu crescătorul de oi Ștefan Berinde – inițiatorul manifestării.

Gazdele evenimentului au fost primarul Aurelia Fedorca, directorul Casei de Cultură Anca Volsik și crescătorul de oi Ștefan Berinde, printre invitați numărându-se ministrul Apărării Naționale – senatorul Gabriel Leș, deputatul Ioana Bran, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor – Florin Iura, prefectul Darius Filip, alături de primari din zonă, consilieri județeni și locali, directori de instituții, oameni de cultură.

Sărbătoarea a început de bună dimineaţă şi nu a fost sărit niciun pas din tradiţia pastorală. Începând cu ora 7.00 s-a făcut mulsul oilor în știmb, adică gazdele și socotarii şi-au muls oile unii altora pentru a nu exista nicio îndoială că au mai lăsat lapte în pulpa oilor și pentru a asigura corectitudinea mulsorii oficiale.

Între timp, oficialitățile și invitații au pornit în alai din centrul orașului Negrești-Oaș, pe jos și în căruțe, spre dealul Abrănești.

Aici, sărbătoarea a continuat cu mulsul oilor, măsurişul laptelui, folosindu-se unităţile de măsură specifice, şi toate însemnându-se pe răzvaş, apoi a urmat sfințirea păcurarilor și a oilor. Toate acestea în sunet de tulnic, cu performarea unor acte ritualice, pentru ca însâmbratul să fie de bun augur. După ce toate acestea au fost înfăptuite, a urmat masa tradiţională pe două rânduri, cu bucatele tradiționale aduse de sâmbrași, acompaniată de țâpurituri și de ceterași.

Punctul culminant al evenimentului l-a constituit sosirea delegației din Maramureș, cei alături de care negreștenii și oșenii au refăcut în 1 decembrie 2018 drumul Marii Uniri, și a delegației moților din Alba care i-au întâmpinat atunci în Cetatea Unirii.

,,Demonstrăm astăzi din nou nu doar că ne respectăm tradițiile, ci și că ne iubim țara. Portul și obiceiurile străvechi pe care le-am reeditat azi conturează identitatea acestei zone și a acestei națiuni. Suntem legați peste munți și văi, cei din Oaș, din Maramureș și din Alba, de aceeași credință și de aceeași dragoste de neam și de țară. Avem obligația de a păstra tradițiile noastre oșenești și ne propunem să conservăm, să promovăm și să perpetuăm tradițiile și meșteșugul născut pe meleagurile noastre”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Evenimentul s-a încheiat pe dealul Abrănești cu cântecele patriotice cântate de oșeni, maramureșeni și moți, în aplauzele invitaților prezenți.

 

28 comentarii

  1. Oșanu' Răspunde

    Autentică era fără paraziții pesedei!
    …..

  2. Oșanu' Răspunde

    Am plecat din țară din cauza voastră, ….

    • x-ulescu Răspunde

      Mai bine, asa furati de la straini ..va mai prinde cu masini furate in vama si nu puteti sa va dati mari…
      pentru voi afacerile inseamna sa dai tepe altora. asa ca poti sa stai acolo

  3. Oșanu' Răspunde

    Când am venit să ne cerem dreptate, ne-ați dat gaze în bot și pulane pe spate, borâților!

    • x-ulescu Răspunde

      si in franta tot asa ati fi patit ..dar acolo au mai mult curaj jandarmii…

  4. --- Răspunde

    Bis Osanu’

  5. Adnan Răspunde

    Oseni (sau ardeleni) care voteaza/sustin PSD-ul nu sunt oseni adevarati. Sa plece afara din Ardeal, la ei in Teleorman, de unde sunt modelati mental.

  6. Driver Răspunde

    Sunt ungur, cu multi prieteni, cunostinte din zona.
    Dracul sa va ia odata psd, dar NU va ia, ca nici in iad NU e nevoie de voi.

  7. Osanu. Răspunde

    …..

  8. Carmen Răspunde

    Caleasca in care se plimba primarita a fost adus din Ungaria,pe trailer.In Oas oamenii umblau cu caruta.Poate vroia sa se simta citeva minute sotie de Grof?

  9. Bombom Răspunde

    ….

  10. x-ulescu Răspunde

    poti si pe ma-ta !!!

  11. cetațean Răspunde

    Către redacția PORTALSM, totuși nu credeți că acceptați postări cu un vocabular mult prea VULGAR ???? una este o opinie, și cu totul și cu totul altceva este bătaia de joc, jignirile și cuvintele vulgare folosite!

    • Unu' Răspunde

      Este ceva obișnuit aici pe acest “porcar-sm”! Uneori se bălăcăresc și mai rău!
      Dar ciuma roșie și-o merită 😛

  12. Admin Răspunde

    Unele comentarii la acest articol au fost moderate. Va rugam sa folositi un limbaj civilizat, altfel vom fi nevoiti sa luam masuri!
    Multumim pentru intelegere!

    • Unu' Răspunde

      Bă, ești de toată jena!
      Adică cenzurezi ce spune Oșanul, dar pe scârbosul de x-ulescu îl lași să-i atace pe toți românii din diaspora?!?
      MU13 P5D!
      Duie Mragnea!

      • x-ulescu Răspunde

        catva oseni ..care fura din strainatate nu sunt totuna cu romanii din diaspora..in rest toate urarile tale sunt valabile si pentru familia ta

        • Unu' Răspunde

          Te asigur că TOATĂ familia mea le dă m-ie la pesedei!
          Despre dracnea, mulți ani … cu executare!
          Doamne ajută!
          Amin!

          Ție: alupigus!

          • x-ulescu

            tie si familiei tale ..la fel ..se pare ca le place !!

          • x-ulescu

            asta e maximul tau de inteligenta , sa scri cuvintele invers ?? bravo ..sti de ce e primar PSD in Negersti ?? pentru ca are cele mai multe voturi …puteti voi injura cat vreti !!!

          • Oșanu'

            Băi pixulescule, tocmai faptul că din cauza ciumei roșii, toți tinerii am plecat la muncă prin lume și au rămas acasă doar părinții și bunicii noștri, care au votat din inerție tot comuniștii!
            Ăsta e motivul pentru care veorica de negrești este azi primăriță!
            Dar tu ești doar un postav pesedist trist și frustrat, pe care mă-sa atât l-o învățat să fure și să mintă lumea!
            În locul tău m-aș arunca de pe palatul administrativ!

          • x-ulescu

            in legatura cu asa zisa ciuma rosie . ce zici de faptul ca presedintele werner sustinut de liberali ,plusisti ,usr-isti ,il sustine pe procuroru lazar ,procuror comunist ,dovedit cu acte ,care a contribuit la prigoana impotriva opozantilor comunistilor ???? si acum iese la pensie cu pensie de 27000 pe luna ??
            In rest nai decat sa te arunci tu de pe cladire ,eu am de gand sa traiesc si sa votez psd !!

    • Unu' Răspunde

      Uitai mai devreme, mai întâi ar trebui să-ți auto-cenzurezi majoritatea postărilor agramate!

  13. dorel cetatean Răspunde

    Se pare ca au urcat si niste magari, impreuna cu oile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.