Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Lumina Sfântă a fost adusă la Satu Mare. Hristos a înviat!

Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost adusă, sâmbătă seară, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române. Lumina a ajuns în jurul orei 19.00 în România, pe Aeroportul Otopeni, după care a fost adusă cu o cursă charter la Satu Mare.

Lumina Sfântă a ajuns și la creștinii din Satu Mare. O fărâmă din acest miracol a ajuns în această seară, la ora 23.00, pe Aeroportul Satu Mare și va fi oferită la slujba de Înviere credincioșilor prezenți la liturghie. De la Satu Mare, Sfânta Lumină a fost preluată de preoți din Slovacia, Ungaria şi Austria.

                              Delegația Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului care a adus Sfânta Lumină la Satu Mare

Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim s-a aprins, sâmbătă după-amiază, după un ritual care a durat aproape două ore. Lumina, considerată un miracol al Ortodoxiei, s-a aprins, ca în fiecare an de Paște, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, deasupra Sfântului Mormânt.

Semnificația Luminii Sfinte

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige, transmite Patriarhia. Lumina este adusă credincioşilor de patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

După rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

 

 

18 comentarii

  1. Figaro Răspunde

    Dezamagiti total ! Politicienii satmareni nu au fost in prim plan!

  2. Tudor Răspunde

    Adevaratul miracol era daca din costul zborlui unui lumanari din Israel pana in Satu Mare are fi ajutat oameni in nevoie!

    Da sunt si priortati!

  3. Taximetrist Răspunde

    Cristos a inviat acu de o saptamana.

    • mutu Răspunde

      @taximetrist:asa este.De aceea ati avut vreme de incendiul de la Notre Dame,intrarea triumfala in bisericile din Sri Lanka cu sute de morti…Inainte tovilor,inainte!

  4. Garuboz Răspunde

    Mai neam de manivela daca a inviat acu o saptramina de ce la Ierusalim nu s-e aprine lumina sfinta decat de pastele ortodoxe?Mars inapoi in Asia migratorule.

    • Un putregai Răspunde

      Bine punctat.

    • Muie Garuboz Răspunde

      Mai muistule de Garuboz tu habar nu ai ca anul acesta pastele trebuiau as field sarbatorite deodata dar pt ca pe ace data a cazut o sarbatoare evreiasca preamarii bisericii ortodoxe au decalat cu o saptamana asa ca tacati pizda DACA nu sti ceva.

    • a* Răspunde

      Hai să traduc pa rumunski ce a scos pe nas ….bozul ăsta. Deci toată lumea occidentală care a avut tupeul să sărbătorească în avans Paștele față de SC DANIEL ORTDODOXUL SRL marș înapoi în Asia! Încolonarea și în frunte cu tanti Merkel marș spre est! Este revoltător că unii își fac de cap pe aicea și nici măcar nu ne întreabă dacă au sau n-au voie așa ceva! Ne pun la încercare toleranța legendară! Trebuie musai o ordonanță de urgență rapid până nu e prea târziu și ne năpădesc hoardele germane și engleze!

  5. Raul Răspunde

    Nu prea inteleg biserica ortodoxa… Craciunul de ce nu sarbatoreste pe 6 ianuarie dupa calendarul lor Iulian? Hm? De ce la sarbatoarea pastelui face figuri si de craciun nu????

  6. Bombom Răspunde

    Exact asa se aprinde focul ala ,cum si marmota invelea ciocolata ! Multi prosti si multi creduli sunt in lumea asta. Dati bani la preoti ca o sa traiti mai mult, prostalai !

  7. Rakozti Răspunde

    Lipseste marele Psd ist ul Kraciun Ciripicel din poza …. marele revoluționar de paie ….La udmr….

    • x-ulescu Răspunde

      Dragnea e de vina ca pastele ortodox si catolic nu se sarbatoresc anu asta deodata !!!

      • X-lescu Răspunde

        Iar eu sunt de vină că te-am conceput la un chef şi uite ce-a ieşit.Marş la lecţii şi lasă netu, copil tembel.Pt. postaci: sunt tata lu’ ăsta micu de vorbeşte fără să gândească, aveţi înţelegere.

        • x-ulescu Răspunde

          imi cer iertare pt asa zisu tata ..tocmai a evadat de la spitalu de veseli…si ca dovada a bolii sa inscris in usr ..!!! carora lea donat din economiile de om a strazii un milion de euro

  8. Fery Răspunde

    @. X-lecsu. Nu vezi ca preotul ala cu barba mare tine lumanarea in steagul ungariei. Nu si-a gasit un alt aranjament ptr. lumanare. Sa-i fie rusine.

  9. Fery Răspunde

    a* . Nu are bine nici cu 3 trandafiri rosii. Era frumos daca vedeam steagul Romaniei. MUIE pSD.

    • a* Răspunde

      @Fery, eu nu cred (sper) că a fost intenționat dar fără supărare oricum este arborat steagul la fiecare biserică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.