Ultima actualizare: azi, 09:22

Locale

Propunerea prefectului: Ziua eliberării Sătmarului, zi oficială a județului Satu Mare

Prefectul Darius Filip propune ca ziua de 19 aprilie să fie ziua oficială a județului Satu Mare.

Propunerea a fost făcută public, în cursul zilei de astăzi:

„Având în vedere importanța istorică deosebită a momentului și văzând reacțiile sătmărenilor la sărbătoarea din 19 Aprilie sunt convins că această zi merită sărbătorită în fiecare an, nu doar o dată la 100. De aceea propun public Consiliului Județean Satu Mare și Consiliului Local Satu Mare să adopte o hotărâre prin care să declare 19 Aprilie zi oficială a județului și orașului Satu Mare”, este mesaju prefectului județului Satu Mare.

35 comentarii

  1. Puiu Răspunde

    Sa-ti fie rusine mai, prostul satului! Cand unii sarbatoresc Invierea tu vii cu porcariile tale? (Sau ti-au soptit securistii?)
    PUIE MSD!!! CIUMA ROSIE!!!

  2. mutu Răspunde

    @Pui,pui,pui,puiut de rata,sa s..gi p….a cui te-nvata!Dar cine te opreste sa-ti tii pastele?Tot frustrati ,parca ati fi singurii locuitori ai judetului!
    Incepe sa-mi para tau ca defilarea cu tehnica de lupta de vineri s-a oprit la Hotel Aurora,nu mai era mult pana la Budapesta!Opinca o asigurau ungurii!Firesc dupa Pasti!

  3. Adrian Răspunde

    Cand ai aproape jumatete din locuitori si 1/3 dintre etnicii romani proveniti din familii mixte sa vii cu asemenea propuneri de secolul trecut uluitor!
    Insa mare lucru n-ai ce sa faci, Satmarul (sau Satu Mare, cum ironic i-a schimbat denumirea administratia centrala dupa 1919, ruralizandu-l) e un oras imbatranit iar opinia publica e dictata in general de personaje educate la fosta scoala national-ceausista dinainte de 89, cand era obligatoriu marchezi teritoriul ardelenesc precum un caine la copac prin simboluri militarizate.

    Uitati-va la francezi si nemti cum si-au reconciliat istoria, prin simboluri comune, nu escaladandu-si unii altora trecutul istoric in care fie nemtii, fie francezii au fost invinsi in razboaie.
    Treziti-va satmareni ca problema acestui oras consta in faptul ca fug tinerii dintr-un oras mort in locuri mai respirabile, racordate la secolul XXI si nu la provocari istorice care nu-si mai gasesc demult locul in Europa Occidentala. Reveniti-va formatori de opinie satmareni ca a murit de multa vreme Ceausescu sa va inflacareze din balconul central iar lumea reala arata astazi cu totul altfel decat v-o imaginati voi dintr-un colt de tara prafuit ramas cu mentalitatea in anii 80.

  4. Cetatean Răspunde

    Da Adrian? Și atunci doar ungurii au dreptul să sărbătoreascä 15 martie? ei atunci nu sărbătoresc evenimente din secolul trecut? Doar romånii nu au voie, în concepția unora cu mentalitate modernă!

  5. Adrian Răspunde

    @Cetatean, n-are nicio legatura una cu alta. 15 martie o compari cu 1 Decembrie.
    Daca maghiarii de pilda ar celebra intrarea trupelor maghiare in Satu Mare, abia atunci ar fi o asemanare.

  6. Om Răspunde

    O idee foarte buna!

  7. 1940 Răspunde

    Idee foarte buna! Inseamna ca trebuie sarbatorit 5 septembrie 1940 cand Satu Mare fusese eliberat de ocupatiq rromaneasca 😉

  8. Taygetos Răspunde

    Filip esti un frustrat, o nulitate absoluta. Maroneta lui Govor si a securistilor in rezerva (col Voicu Sichet). Faceti ceva pentru comunitate mai gunoaielor! Ne-am saturat de statui, busturi ca nu ati facut nimic!

  9. Satmarean Răspunde

    As fi curios acest rezervist Voicu Sichet ce pensie are??? Toti fosti securisti, tortionari in tara asta ia niste pensii neaimtite si fac pe desteptul ?

    • Mutu Răspunde

      @Satmarean:sa nu pieri de atâta curiozitate! Nu știu dacă Prefectul are nevoie de sfătuitori,dar ideea e buna! Bravo, Voicu Sichet!Daca încep sa latre ungurii neimpliniti suntem pe drumul bun!

  10. Mihai Răspunde

    PUIE MSD!
    CIUMA ROSIE!

  11. Mihai Răspunde

    Un adevărat Satmarean:
    Banii publici sunt folosiți cu prioritate pentru interesele identitare maghiare, se redenumesc străzi care purtau numele unor personalități românești sau a unor evenimente importante din istoria românilor cu denumiri maghiare, se redenumesc școli cu denumiri maghiare (n.r. vezi școala nr. 10 din Satu Mare),se ridică statui și monumente ungurești (n.r. Rusinos! Cui i-au amplasat statuie la Satu Mare? Lui Szechenyi, cel care spunea: „Naţiunea ungară este aleasă de Dumnezeu pentru a domina toate popoarele din jurul ei”) în paralel cu lăsarea în paragină ale celor românești (n.r. vezi Batjocura continuă la adresa statuilor românești la Satu Mare: statuia lui George Coșbuc ascunsă sub o salcie și camuflată după ghene de gunoi), sau chiar încercări de demolare ale acestora (n.r. vezi cazul Troiței Românești din Satu Mare), manifestările maghiare sunt lăsate să ocupe întreg bulevardul pe când cele românești sunt înghesuite pe trotuar (n.r. vezi Discriminare clară la Satu Mare: manifestările românești înghesuite pe trotuar, cele maghiare pot ocupa toată stradă)

    • Rodica Răspunde

      Corect tot ce-ai prezentat ! Dar, din pacate doar atat , corect !In rest , nimeni nu ia nici o pozitie sau masura !

  12. profesor Răspunde

    Poate există atâta URĂ din partea ungurilor pentru că nu știu că la 19 aprilie 1919 armata română ne-a scăpat PE TOȚI, pe români, unguri, șvabi, deci ne-a scăpat pe TOȚI de barbarismul bolșevicilor! Și apoi armata română a eliberat și Budapesta tot de barbarismul bolșevicilor, că nici una din marile armate ale Europei nu s-a obosit s-o elibereze! Doar ”opincarii” de români au murit pentru a-i elibera pe unguri! Și asta după ce secole de-a rândul ungurii și-au bătut joc de români! Văd că o fac și în ziua de azi, și asta e foarte trist! Chiar și după sute de ani de conviețuire ungurii tot îi urăsc pe români !! Este evident chiar și din comentariile de aici. Deci dacă românii își sărbătoresc victoriile, atunci, în concepția ungurilor, sunt șovini, extremiști, comuniști, securiști ….Nu-i așa? doar ungurii au voie să-și sărbătorească evenimentele, românii nu au acest drept în concepția marilor gânditori unguri…!

    • Profesor universitar Răspunde

      Serios? Daca acceptam aceste “argumente”, inseamna ca daca in demebrie 1989 armata maghiara ne-ar fi scapat pe noi TOTI de dictatura ceausista, te-ai fi bucurat??????? 😉

    • cârcotaş Răspunde

      @profesore,Aşa, ca fapt divers,care este comentariul ,,plin de ură” împotriva românilor? Mi se pare că,de fapt,comentariul tău răscoleşte în resentimente.Eşti dintre frustraţii care văd doar duşmăniile secolului 19.Suntem în secolul 21,vezi ce le predai elevilor.

  13. Om Răspunde

    Repet pentru cei care nu au inteles: e idee buna data propusa de prefect. Felicitari pentru idee.

  14. Altu Răspunde

    Ce vă tot plângeți, românii domină Europa. Nu l-ați auzit pe Dragnea, dominăm la porumb, grâu , salarii, pensii. Plâng europenii că nu îi luăm în România. Ca să le facem în ciuda aducem pakistanezi, viitorul țării. Bravo, votanți PSD, trăim ca în rai . Multă,dar multă , nespus de multă m..e PSD și votanții lor. Pakistanezii să vă poarte de grijă.

  15. Adrian Răspunde

    Dar in orasul asta de pensionari si batrani securisti cu ochelari fumurii, chiar face fostul securist Voicu Sichet ce vrea? Nu exista demnitate ori fibra europeana intr-un oras aflat mai aproape de inima Europei decat de sovinismul de grota cu specific balcanic?
    Chiar e Satmarul Teleormanul Ardealului, asa cum ii spun clujenii?

  16. zic şi eu Răspunde

    Oare în 1919 bolşevismul era perceput aşa cum îl percepem noi astăzi? Oare chiar s-au bucurat ungurii majoritari atunci că vor trebui să aibă altă limbă oficială? Mă îndoiesc.Mai degrabă au înghiţit în sec.După un război devastator ungurii s-au pomenit fără busolă şi doar Bela Kun a mai făcut ceva pt. stat.Dacă-i reusea?În fine…Adrian are perfectă dreptate.Oraşul nostru este ,,mai altfel” şi trebuie gândit ca atare.Comentariile din aceste zile de pe forum ar trebui să le dea de gândit celor responsabili(dacă sunt responsabili). Nu avem nevoie de subiecte de dispută.Şi maghiarii trebuie să fie mai reţinuţi cu statuile pt. că, altfel, dacă se va alege primarul în două tururi, în veci nu se va alege pe bază de interes al urbei şi în veci va fi primar român. E bine aşa?

  17. profesor Răspunde

    Oricine ne scapă de orice dictatură face o faptă bună, așa cred eu. Iar URA împotriva românilor e ceva bun??? e ceva demn??? N-ar fi normal să trăim împreună fără ca ungurii să-și bată joc de români? nu trebuie să se sfârșească aceste sentimente de șovinism? Sau doar sărbătorile românilor sunt șovine și securiste?

  18. Adrian Răspunde

    Comentariile celui ce semneaza ”profesor” sunt precum mesajele lui Vadim de pe vremuri ”eu nu sunt sovin, dar…”, ”eu nu sunt anti-maghiar, dar…”.

    N-are nimeni nimic cu sarbatorile romanilor sau maghiarilor, care au fost haraziti de istorie sa traiasca impreuna in aceste locuri. Cand jumate dintre locuitori sunt de origine maghiara nu provoci aiurea doar ca sa-si traiasca securistii batrani azi iesiti la pensie fosta tinerete. Nu vari batul prin gard, cautand cu lumanarea divizari neavenite intr-un oras cu populatie mixta. Nemtii cu francezii s-au macelarit unii pe altii sute de ani pana si-au reconciliat istoria prin mesaje si monumente comune. Nu prin simbolistica agresiva la adresa celorlalti.

    Ganditi-va mai bine cum sa readuceti tineretul in oras si sa creati o intelectualitate locala moderna, fara dinozauri educati la Stefan Gheorghiu si care sa dea tonul manifestarilor publice. Cum sa se intoarca studentii plecati la Cluj daca ceea ce vad in Satmar e mentalitate de grota balcanica?

  19. 2019 Răspunde

    Ce “propunere”de cretin !

  20. Dingo Răspunde

    Interesanta propunere mai ales ca nu romanii au civilizat acest oras, cladirile istorice sunt dovada cea mai clara. Dar ce poti sa te astepti de la bou?

  21. Fla Răspunde

    @Profesor – exact, i-ai atins
    @Darius Filip – perfect, prefect

  22. Garuboz Răspunde

    Cata ura inglobata in aceste hoarde migratoare!

  23. V.C. Răspunde

    Susțin propunerea, această zi chiar merită sărbătorită, nu inundațiile din ’70.

  24. nutu Răspunde

    @2019:ce postare de cretin!

  25. Petre Răspunde

    Cred cu toată convingerea că și românii au dreptul în această țară să-și sărbătorească evenimentele istorice. Iar cine nu suportă adevărul istoric, nu cred că este un om civilizat.

    • Unul Răspunde

      Atunci gasiti ceva cu care uniti nuceva cu care dezbinati. Iar de adevarul istoric mai bine nu pomeni. Ca atata minciuni cat ati debitat de “centenar” n-am mai auzit in viata mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.