Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Reacţia Electrolux: Greviștii pun în pericol viitorul fabricii din Satu Mare

Conducerea Electrolux a transmis astăzi un comunicat de presă prin  care anunţă că sindicaliştii aflaţi în grevă pun în pericol viitorul fabricii din Satu Mare.

Redăm în continuare comunicatul în forma în care ne-a fost remis

Cu privire la întâlnirea pe care am avut-o în cursul zilei de ieri cu liderii de sindicat, dorim să facem următoarele precizări:

În această dimineață, liderii de sindicat ne-au informat că refuză noua noastră propunere salarială. Dorim să ne exprimăm îngrijorarea cu privire la acest răspuns, fiind cel de-al doilea refuz pe care îl primim din partea lor la adresa propunerilor noastre salariale. Considerăm că pachetul salarial oferit este unul atractiv, având în vedere și nivelul salarial de pe piața locală: un contract încheiat pe o perioadă de doi ani de zile cu o creștere totală de 25%raportată la salariul de bază brut al angajaților din producție. Noua noastră ofertă financiară include o creștere treptată a salariului de bază brut și un bonus de prezență,  reprezentând o creștere procentuală de aproximativ 12,7% aplicată la fiecare an contractual, raportat la salariul de bază brut al angajaților din producție.

Refuzul liderilor de sindicat de a se angaja într-un dialog constructiv și de a găsi o soluție împreună cu noi, de la debutul grevei și până acum, afectează bunăstarea angajaților din fabrică și a celor care se află în grevă, punând în pericol viitorul fabricii Electrolux. Considerăm că oferta noastră este în interesul tuturor angajaților din fabrică, deoarece include beneficii substanțiale, facilitând, în același timp, buna desfășurare a operațiunilor fabricii.

În aceste momente, este esențial să ne concentrăm eforturile pentru a ajunge la un acord comun care să pună capăt acestei perioade de disconfort emoțional, în care se află toți angajații Electrolux. Orice acțiune intimidantă sau agresivă ne îndepărtează de responsabilitatea noastră comună, aceea de a asigura un mediu de lucru sigur și productiv pentru angajații Electrolux și de a dezvolta o afacere sustenabilă pe piața locală. Astfel, considerăm că instigarea la boicotarea companiei Electrolux trebuie înlocuită cu un dialog constructiv și negocieri pașnice, în beneficiul tuturor celor implicați. La o astfel de atitudine constructivă și pozitivă ne așteptăm de la întâlnirea cu liderii de sindicat, ce va avea loc mâine, 18 aprilie 2019, la solicitarea acestora.

22 comentarii

  1. x-ulescu Răspunde

    Nu pleaca ..fac investitii si modernizari ..si daca pleaca …muncitorii isi gasesc de lucru…saracu director ramane pe drumuri..si lingaii de langa el

    • Lingaul! Răspunde

      Lingaii niciodata!Aia intotdeauna isi gasesc o gaura dorsala libera!

      • x-ulescu Răspunde

        da la dexi , zollner si altele locurile de lingai sunt ocupate..si trebe mare rezerva de saliva sa ajungi unde vrei

  2. Ganditorul SM Răspunde

    Domnule, este clar ca sunteti pe langa tot ceea ce inseamna economie, multinationale, evolutie sociala, evolutia capitaluilui, etc.
    Haideti sa va explic pe intelesul dvs.
    Sigur ca nu pleaca maine. E suficient sa nu mai investeasca nimic in fabrica, din motive de nesiguranta pe piata muncii etc. Apoi, incep sa reduca productia, care inseamna automat reduceri de personal. Si de unde credeti ca se incepe? De la muncitorii din productie. Deci ei vor fi primii care vor avea de suferit, nu directorul, nu TESA, unde, oricum, sunt putini pentru ca foarte multe activitati sunt centralizate, comasate in “Shared service”-uri in Krakowia (Polonia) sau in Stockholm (Suedia).
    In felul acesta, creste numarul somerilor in Satu Mare, deci scade presiunea cererii pe piata fortei de munca. Ceilalti angajatori vor avea de unde sa aleaga, iar muncitorii nu isi vor mai permite sa aiba pretentii, pentru ca nu vor mai gasi asa usor unde sa se angajeze. Asa ca sansele ca salariile in productie sa creasca, in zona satu-Mare, vor scadea.
    Mai mult, daca fabrica Electrolux Satu mare va avea productie mai mica, mai putini angajati, va conta mai putin in cadrul intregii companii Electrolux (in Polonia au mii de angajati, in Italia, la fel…). Daca investitiile nu se mai fac, fabrica va fi mai usor de inchis in viitorul apropiat sau indepartat.
    Niste actionari din Occident nu isi bat capul cu o fabricuta din Romania, care e nesemnificativa in raport cu toate celelalte fabrici pe care le au, din lumea intreaga. Daca nu merge treaba si le este terfelit numele intr-o tara care oricum n-are credibilitate si nu e bine vazuta in Europa, pur si simplu se retrag, usor, usor si isi vad de afacerile lor in Polonia, Italia, Germania, Ukraina, Brazilia, SUA, Egipt etc. Fabrica din Satu Mare este printre cele mai mici ale lor.
    Dar pentru Satu Mare inseamna ceva.
    Oare cine credeti ca va avea cel mai mult de suferit? Ei sau muncitorii? Satu-Mare in general?
    Si nu veniti cu lozinci de genul sa plece toti de unde au venit, ca lozincile nu tin de foame. Ce punem in locul lor? ca nu avem firme romanesti care sa angajeze atatia oameni. Si, oricum, firmele romanesti isi fac loc pe piata internationala tare greu. Ziceti-mi, ce stiti despre fabrica de aragazuri Metalica din Oradea? Unde au vizibilitate? Nici in Romania nu stiu prea multi despre ea, dar in afara? Unde sa munceasca muncitorii, in firme romanesti, in prezent?

    • Road Runner Răspunde

      Un lucru uiţi să spui gânditorule, faptul că în alte ţări pe unde mai are capacităţi de producţie Electrolux conducerea lor nici măcar în vis nu are curajul să facă porcăriile pe care le face la Satu Mare pentru că muncitorii de acolo i-ar scalpa.

      • Liviu S Răspunde

        Si in Italia, la fabrica din Porcia a fost o greva mare, pentru ca acolo i-au anuntat de pe o saptaman pe alta ca trebuie sa le reduca salariile. Intelegeti? Nu ca nu le puteau mari, ci ca trebuia sa le micsoreze. Au stat aia in greva si Electrolux era pe punctul de a inchide fabrica, dar a intervenit guvernul Italiei si au facut o intelegere cu compania mama, le-au dat scutiri de taxe si alte facilitati numa ca sa nu inchida si sa nu le taie salariile la muncitori. La noi credeti ca o sa sara guvernul sa faca asa ceva?

  3. Calinescu Răspunde

    Deja nu ma ieste greva, este manipulare! Cat de tampit trebuie sa fii ca sa boicotezi locul tau de munca?
    Adica, merg azi si le spun la vecini: nu mai cumparati de la noi. Dupa ce il conving sa nu cumpere, eu ma intorc la lucru si imi dau seama ca furma nu poate sa ma plateasca pentru ca nu are comenzi. Doar eu am strigat tare in strada sa nu cumpere produsele pe care eu le fac!
    Cat de tampiti puteti sa fiti? Vin toti jegosii din zonele in care somajul este mare sa va idnemne pe voi cum sa va faceti treaba! Adica, ei nu au reusit la ei in orase dar vin si fac gura aici, unde de bine, de rau avem un trai decent.
    Si faptul ca se fac investitii, stati linistiti, ca la fel a fost si in SUA: au facut investitii,dar au inchis fabrica din Springfield – nu va bazati pe forta de munca ieftina si pe faptul ca se fac investitii!
    Si inca ceva, dragi grevisti, cred ca liderii ar trebui sa fie un etalon al grupului, nu sa ii vedem zilnic la un 50 prin birturi! Aveti grija de cine ascultati! Daca se inchide fabrica, voi o sa ramaneti cu buza umflata iar ceilalti colegi care muncesc o sa primeasca salarii compensatorii! Terminati cu prostiile! Daca tot va ambalatyi atata, de ce nu mergeti in alta parte? Ca tot va laudati ca wow cate oferte sunt si ce salarii babane! Is numai minciuni! Reveniti-va pana nu e prea tarziu!

  4. Liviu S Răspunde

    Care investitii, x-ulescule? Ca de cand e greva nu se mai face nici o investitie, nu s-a mai aprobat nici un proiect. dau proiectele de aragaze la altii. La Satu mare nu mai lasa nimic. Vorbesti prostii. ca si daca isi gasesc de lucru muncitorii, n-o sa le fie mai bine. care e scopul? Nu sa ne fie mai bine? ce pretentii or mai avea cand o sa lucre la altii cand stiu ca o fabrica s-a inchis din cauza ca au crezut degeaba in sindicalisti. Atunci or tacea si or lucra si pe minimul pe economie, Asta da realizare!

  5. figaro Răspunde

    Sindicatul si scopul sau au esuat in aceasta poveste. Oameni buni, reveniti-va si mergeti la munca. Acceptati ultima oferta primita si lasati ambitiile personale ale lui Faur.

  6. Harastyak Iosif Răspunde

    Imi pare rau dar voi de aici sunteti cam pe dinafara cu revendicările greviștilor.Pe înțelesul vostru vă explic cum sta treaba.in primul rând eu Harastyak Iosif nu mă ascund după un nume ca să-mi ascund identitatea. Să începem cu începutul, creșterea salarială trebuie să fie egală cu productivitatea așa a-r trebui să se întâmple. Si acum d-lor un exemplu ,la venirea actualului director in acel an pe linia de montaj erau 60 de muncitori pe o linie ,ei producând 350 de aragaze acuma în 2019 ,nici 30 de muncitori produc tot 350 asta tot pe spinarea muncitorului ,interesant nu.Acei muncitori printre care sânt și eu aveam un salar cu 200 lei mai puțin decât salariul mediu in Romania iarăși acum avem un salar mai puțin cu 1200 de salariul mediu in Romania interesant nu.Noi nu cerem dublarea salariului deși sîntem foarte in urma in raport cu dublarea productiei noi cerem doar amaratii ăia de 2lei pe oră sau 21de eurocenti pe oră că să înțeleagă și d-ul director.A-si avea mult de scris in legatura cu conditiile de lucru ,cu atitudinea unor maiștri fața de muncitori etc.etc.Poate sau sânt sigur că sânt locuri de muncă mai prost plătită în țara și in Satu Mare dar ei nu au un sindicat ei nu au macar o șansă să lupte împotriva sclavagismului modern.Eu și soția nu vom ceda această luptă și suntem alături de colegii, noștri greviști.Scriati că mută producția in polonia,italia etc,a-m și eu o întrebare oare ei lucra pentr 350 de euro pe lună.Multe multe a-și avea de scris și să vă cunosc că cineva care nu e în cunoștință de cauză nu poate să înțeleagă. Sper din suflet sa citiți accest comentariu .Mulțumesc

    • Simi Răspunde

      Iosife, nu stiu pe cat lucreaza polonezii, dar au productivitate mai mare. Si nici nu isi iau atatea concedii de boala. iti place, nu-ti place, astia deja au facut lista cu primele transferuri in Swidnica, in Polonia. Asa ca rezista bine, s-ar putea sa trebuiasca sa rezisti mai mult, pana iti gasesti alt loc de munca unde sa iti convina. ca aici n-o sa mai fie nevoie de multi.
      Inca ceva: vezi ca in procesele verbale nu erau mentionate revendicarile legate de conditiile de munca si nici legate de atitudinea maistrilor, De ce a uitat sindicatul sa le mentioneze? Scriau doar de revendicari salariale. Si vezi ca faci cam multe greseli de scriere… Vedeti unde se ajunge daca neglijezi scoala?

      • x-ulescu Răspunde

        o sa se mute in bostwana si o sa-i platesca cu moneda de acolo , ca in lumea asta se pare ca muncitorii romani sunt cei mai lenesi

      • Harastyak Iosif Răspunde

        În primul rând identificate dragă Simi ,în a-l doilea rând greșelile de scriere vin de la telefon dacă te deranjează scrieți adresa si-ti voi scrie corect concis caligrafic ,în a-l treilea rând a-m bacul la zi promoția 90 sânt curios cîți maiștri din electrolux Satu Mare se pot lăuda cu asta la zi nu la seral.Si dacă tot esti de-al casei informeazăte mai bine in privința absenteismului din companie că să vezi noi din Satu Mare am avut cel mai scazut din europa.In legatura cu productivitatea atunci când 70 de persoane pe linie produceau 300 de aragaze na-au aplaudat.atunci intreb și eu așa dragă Simi atunci pentru ei eram productivi de ce n-au închis fabrica să plece?Acum în 2019 nici 30 de persoane produc 350 de aragaze acum noi știm că suntem productivi deacea suntem în greva poante suntem nebuni dar nu ne subestimati că suntem și proști.Noi cerem doar 2lei pe oră sau 1leu peste oferta conducerii dar nicidecum in procente a fost destul discrepanța dintre salariați a devenit prea mare.Sper ca matematică stiti vă rog să calculați mai departe sânt sigur că stiti. Eu a-m luat salar 1750 ron și nu mă ascund nu-mi ascund identitatea ,a-și fi curios dv cât aveti salar și cum vă chiamă. A-și dori să ne întâlnim ca să explic mai amănunțit cu respect Iosif Harastyak. Sunt ușor de găsit voi fi in țarcul fabricii cu copiii și soția luni la ora 9.

  7. cizmaru Răspunde

    Domnilor pentru cei ce trimbitati economie de piata costul fortei de munca la aceasta societate este cea ceruta de SINDICAT si nu cea ce doreste patronatu.
    Sindicatu este vinzatoru de fortei de munca patronatu daca vrea sa lucreze in zona naredecit sa acepte pretu daca nu acepta poate sa plece vine altu care acepta si nu sa motiveze ca in zona acesta este pretu pe care il vrea el SINDICATU nu trebuie sa cedeze fiti siguri ca nu inchide fabrica ca nui convine sa aiba pierderile care vin din acest fapt. in mometul de fata este lipsa de forta de munca si acum este momentu de negocieri de ridicare la pretutului fortei de munca de catre SINDICATE nu cad vine patronatu ca am la porta 10 care asteapta sava ilocuiasca.Bravo liderilor cau inteles cai momentu oprtun

  8. Altu Răspunde

    Noi , toți muncitorii la privat din Romania suntem într-un cerc vicios. Dacă ceri salarii mari firmele străine vor pleca, dacă muncim pe salariile oferite suntem muritori de foame, dacă ei pleacă chiar suntem muritori de foame,deci care e soluția? Mergem toți la buget că tătuca Dragnea ne dă salarii mari. Cu un privat cu minimul pe economie cât timp vor mai lua bugetarii salarii occidentale? Până la alegeri apoi cu Domnul înainte. Doamne dă să fie așa, să vă usture mâna când puneți stampila.

  9. cârcotaş Răspunde

    Măi fraţilor! fabrica asta a fost a voastră.De ce aţi vândut-o?De ce n-aţi păstrat acţiunile şi să arătaţi voi cum se fac banii din creşterea productivităţii? Aţi putea merge şi la guvern să-i cereţi să nu mărească lefurile bugetarilor pentru că salariul vostru nu ţine pasul, că punctajul de pensie v-a scăzut, că bugetarii ridică preţurile locuinţelor etc. Sigur că e sclavie pt. că statul nostru nu a avut idei şi strategii.Nemţii sau suedezii au grijă de fiecare conaţional, nu-şi bat joc de ei.La noi grija guvernului este perpetuarea stării de fapt.

  10. Capitalistul Convins Răspunde

    Grev trebuie urgent eradicata !
    Cind unui angajat nu-i convine ceva la locul lui de munca, trebuie sa incerce sa rezolve cu seful sau proprietarul companiei si daca nu reuseste pe cale amiabila, e liber sa-si caute alt serviciu. Sint probleme care se rezolva de la sine… Un patron care se poarta abuziv si nedrept cu angajatii sai va da faliment pentru ca-si va pierde oamenii de valoare. In schimb daca da afara o lichea, va imbunatati performantele firmei si va duce la o crestere calitativa a activitatii firmei. Doar un idiot se poarta necorespunzator cu angajatii de valoare, dar daca e un idiot, nu poate ajunge patron de succes. Sindicatele actioneaza la ora actuala in economia mondiala ca o imensa frina, sint imorale si refractare. Cu ce drept poate cineva sa-mi dicteze ce sa fac in firma si in casa mea, pe banii si pe averea mea ? Nu-i convine ceva angajatului ? E liber sa plece. Daca cineva imi vine acasa in vizita si nu-i convine mincarea sau curatenia sau culoarea peretilor, e liber sa plece, dar cu ce drept sa-mi ceara sa aduc modificari in casa mea, pe banii mei. PROPRIETATEA TREBUIE SA FIE CU ADEVARAT SFINTA NU DOAR IN TEORIE CI SI IN PRACTICA ! Atita timp cit exista sindicate, proprietatea nu e sfinta…

    • cârcotaş Răspunde

      Ei,nu-i chiar aşa.Mai e vorba şi de etică.Vesticii văd relaţia angajator-angajat ca o relaţie de parteneriat.Până la urmă dacă nu cresc salariile nu mai are sens nici UE cu scopurile ei nobile(declarate).Politicienii nu-şi fac treaba,dacă se goleşte ţara totul e non-sens.

    • Cetateanul Răspunde

      Omul este valoarea suprema, fara om nu exista proprietate sau proprietatea isi pierde sensul, acela de a proteja alti oameni .
      Mentionez ca nu lucrez la Electrolux, dar urmaresc evolutia . Acum cativa ani aveam o discutie cu un bun prieten, ea suna cam asa : patronul meu se plange ca are clienti putini, el lucrand la un hotel cu restaurant si i-am explicat cum de fapt oamenii bogati platind prost blocheaza banii . Adica patronul de la hotel nu avea clienti pentru ca alti patroni precum el isi doreau profit maxim si astfel angajatii lor nu ramaneau cu bani la sfarsitul lunii .
      Asta cu piata libera este pur si simplu un sistem nedemocratic si de fapt intreg capitalismul nu are nimic de-a face cu democratia, odata angajat undeva cineva ia decizii fara sa se consulte cu tine, fara sa-i pese daca tu te poti descurca pe termen lung cu noul ritm de lucru, daca ai bani suficienti pentru un trai decent .
      Viata inseamna FEEDBACK, adica permite raspunsul la o actiune . Ei bine, capitalismul a eliminat in mare parte acest sistem natural de autoreglare transformand oamenii in simple unelte .
      Am lucrat circa 15 ani pentru mine, apoi am incercat sa lucrez in diferite locuri . Peste tot la fel . Oricat muncesti, oricat iti dai silinta pe bani foarte putini evident, nu o sa ai parte nici macar de satisfactia ca cineva te apreciaza pentru faptul ca-i produci bani sau te gandesti la clientii care platesc, peste tot esti tratat ca un om de calitatea a doua doar pentru ca muncesti si te afli acolo la momentul respectiv . Nu voi mai lucra niciodata pentru nimeni, nu merita .

    • Cetateanul Răspunde

      Clasa de mijloc este in cadere libera in Europa si SUA, eu va doresc tot binele din lume, dar daca se ajunge intr-o societate ca oamenii sa devina mai degraba infractori decat sa munceasca undeva ,nu va vad bine . Nici acasa si nici la firma .

  11. figaro Răspunde

    Cum justifica liderii grevei faptul ca instiga sa nu se mai cumpere produse ale fabricii? Cum sa te duca gandul la asa ceva? Deci mai are rost discutia despre cine si cum pune in pericol fabrica? Cand tu ca si angajat vii si imi spui mie sa nu iti mai cumpar produsul pentru ca patronul nu te plateste cum soliciti tu, eu ce imagine sa imi fac despre tine? Sunt de acord cu o serie dintre comentariile de mai sus, patronul te plateste cat poate, daca iti convine ramai, daca nu esti liber sa pleci, piata muncii este in continua schimbare si in nevoie de mana de lucru… dar tu de fapt nu vrei sa pleci, vrei sa il obligi pe patron sa scoata mai multi bani din buzunar, desi el nu e dispus… si atunci revine intrebarea: cine pune in pericol fabrica… daca pana mai ieri inclinam spre patronat si pe faptul ca e obtuz, acum vazand ceea ce fac liderii de sindicat consider ca ei sunt cei vinovati, pentru ca ei au salarii, fac circul asta pe bani, fiind platiti, si le vand bietilor oameni de acolo sperante desarte… tot imi revine ideea asta geniala a liderului grevei: sa boicoteze cumpararea de produse Electrolux… bai frate, oare mult s-a gandit la tampenia asta!!!!!!!!!!!? Cu ideea asta geniala ti-ai dat foc la valiza!

  12. Leana Răspunde

    Foarte bine boicotati, dar tot voi sa mergeti in strada sa promovati produsele atunci cand veti reintra la locul de munca si veti fi dati afara pentru ca fabrica nu mai vinde ceea ce produce!!!!
    Vai de capul vostru! Cum sa te apuci sa iti boicotezi locul de munca? Aveti nevoie de doar 3 clase, ca si trenul, pentru a calcula ca in 7 saptamani de greva ati pierdut mai mult decat ati cerut!
    Dupa ce pleaca Electrolux vor da faliment furnizorii lor de la nivel local, vor ramane in strada sute de angajati care vor accepta MINIMUL pe economie de la alte fabrici! VAI DE CAPUL VOSTRU, cu unitatea veti muri de foame.
    Si va rog sa nu uitati sa le multumiti LIDERILOR vostri de sindicat pentru acest favor! Cinste lor! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.