Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

Cutremur la aproximativ 90 km distanță de Satu Mare, în județul Sălaj

Un cutremur de intensitate medie, cu magnitudine de 4,1 pe scara Richter, s-a produs în această dimineață, la o adâncime de 2 km, la aproximativ 90 km distanță de județul Satu Mare, în Crișana, județul Sălaj.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în apropierea următoarelor oraşe: Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei, Şimleu Silvaniei, Huedin.

12 comentarii

  1. Rodica Răspunde

    Crisana , judetul Salaj ? Da la ce scoala ati invatat ca regiunea geografica Crisana , cuprinde judetul Salaj ? V-am mai atentionat ca sunteti de toata jena si cu alte ocazii , dar voi persistati in prostie ! A face jurnalism presupune in primul rand cunoasterea CORECTA a limbii romane , a geografiei , istoriei , ca sa nu mai vorbesc despre alte notiuni elementare de cultura generala ! Sau nici macar nu era necesar sa aveti aceste cunostinte , daca aveti la indemana internetul ; Crisana are in componenta judetele Bihor si Arad , iar Salajul e parte a zonei geografice de centru -Transilvania . Tot in logica si cunostintele voastre s-ar putea ca miscarile tectonice cunoscute cu denumirea de cutremur sa se produca la campie , de fapt , nu in zona muntilor vulcanici ! Vai de voi ce lectii dati !

    • Gicu Hugi Răspunde

      „Regiunea Crișana este compusă din:

      – pe teritoriul României: județul Bihor (integral), cea mai mare parte a județului Arad și a județului Sălaj, extremitatea sudică a județului Satu Mare și extremitatea nordică a județului Hunedoara;

      – pe teritoriul Ungariei: comitatul Biharia (în maghiară Hajdú-Bihar) și comitatului Bichiș (în maghiară Békés).”

      Dar tu unde ai facut geografie la școală, Rodico?

      • Rodica Răspunde

        Cu siguranta n-am facut scoala pe teritoriul Ungariei , dar mai ales n-am facut-o in ….trecut , ca tine ; ia consulta mataluta niste date actualizate si nu-mi spune mie geografia dupa manualele de prin… 1900 toamna ! Esti sigur ca doar nordul Hunedoarei apartine regiunii Crisana ? Ia vezi , poate si putin din Dolj , Gorj sau , de ce nu – dupa geografia ta – chiar din Tulcea ! Poate-au vrut sa scrie Criseni sau Crasna , localitati ce se afla pe teritoriul jud.Salaj (actual, nu in trecut) , dar ce mai conteaza ! Si , data viitoare , sa nu uiti sa ne dai sursa informatiilor tale ….geografice !

  2. matroz Răspunde

    Comunicatul INFP:

    2019-05-01 09:00:06 M4

    01/05/2019 09:00:06 cutremur in Crisana, judetul Salaj, localizat manual.Coordonate: lat 47.1914; lon 23.0627.Magnitudine: 4, adancime: 1km

  3. Geografu' Răspunde

    Cam este tras de păr că e în Crișana, măi copii! Și am formulat elegant. Inclusiv bazinul hidrografic de care aparține zona cutremurului e a Crasnei care se varsă în Tisa la unguri. Nu e prima dată când văd asemenea invenții. Că mass media preia e un lucru, nu e treaba lor dacă e corect ori ba dar instituțiile statului pe pagina oficială ar cam trebui să știe. Așa apare și confuzia Satu Mare = Baia Mare. Regiunea a fost a Crișanei doar cât a existat aceasta după 45 până în 1968.

  4. Nimeni Răspunde

    @matroz.Ar fi niste probleme si cu localizarea acestui cutremur neobisnuit. Pe site-ul Presasm.ro , cutremurul este localizat fata de Zalau 2km, fata de Cehu Silv. 26km, fata de Simleul Silv. 28km, fata de Jibou 24km si fata de Huedin la 34 km. Problema e ca distanta directa intre Zalau si Jibou este de 17km si intre Zalau si Simleul Silvaniei de 20 km. Fiind la 2km (sau 1km) adancime e clar ca rezulta niste aberatii. Ori nu s-au citit bine distantele, ori au fost mai multe cutremure in timp scurt… dar ceva nu concorda.

  5. Nimeni Răspunde

    @matroz.Pe Stirile Google se scrie ca acest cutremur a fost la 10km adancime iar distantele sunt cele de mai inainte.
    ………..
    Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade s-a produs, miercuri dimineata, in judeul Salaj, la o adancime de zece kilometri.

    Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) anunta ca seismul s-a produs in Crisana, judetul Salaj.

    Cutremurul a avut loc la ora 09:00:06, la adancimea de zece kilometri.

    Seismul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Zalau (2km), Jibou (24km), Cehu Silvaniei (26km), Simleu Silvaniei (28km), Huedin (34km)
    ………
    Localizarea este iarasi imposibila…dupa niste calcule aritmetice.

    Sincer, ma simt total ….dezinformat.

  6. Nimeni Răspunde

    @Nicu Hugi. Presupunand ca regiunea Crisana este asa cum scrii, alege trei localitati din Ungaria si spune-ne la ce distanta a fost cutremurul de ele, adancimea poti s-o raportezi luand ca reper Auckland.

  7. matroz Răspunde

    @Nimeni:Eu am reprodus anuntul INFP.Adevarul e ca la 2 km de Zalau nu a fost niciodata Regiunea Oradea ulterior Crisana.De neinteles e faptul ca zona nu este cunoscuta cu activitate seismica!

  8. Gabriela Răspunde

    Presupun ca a aparut o confuzie, intrucat chiar langa Zalau , in directia Jibou si Cehu Silvaniei, se afla localitatea Criseni!

  9. Nimeni Răspunde

    @Gabriela. Probabil ca asta este explicatia ca au scris Crisana in judetul Salaj in loc de Criseni. Ce ma deranjeaza pe mine este faptul ca acum cativa ani Aura Ion nu a fost localizata la timp de autoritati si a murit cu zile. Cum este posibil sa te joci cu coordonatele geografice, cu numele localitatilor, cu distantele dintre localitati? Suntem ca-n Biblie ca nici acum nu stim cu precizie pe unde a trecut Moise in Exod Marea Rosie sau unde sunt Sodoma si Gomora.

    • Rodica Răspunde

      Tocmai asta este problema – ignoranta si inconstienta unora pentru care nu conteaza niste coordonate geografice sau nume corecte de localitati ; de ce sa dam importanta unor detalii ? Foarte bun exemplul pe care l-ai pomenit – cel cu incidentul aviatic din Apuseni – care din pacate a avut urmari tragice , si asta datorita incompetentei unora pentru care o viata de om nu valoreaza nimic ! Tot asa cum nu prea conteaza nici ce s-a intamplat la Calarasi acum 2 zile , (când oamenii n-au fost avertizati de fenomenele meteo periculoase ) iar cei de la ISU si cei de la ANM îsi pasau vina si responsabilitatile unii altora .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.