Ultima actualizare: ieri, 19:32

Locale

Mărturia unui supraviețuitor al Holocaustului, la Satu Mare. Eveniment deosebit

Sătmărenii sunt invitați să participe vineri, 17 mai, de la ora 17:00, la Sinagoga Mare din Satu Mare, la lansarea cărții „Amintirea ca moștenire” de Manuela Breban, manifestare închinată memoriei evreilor deportați în lagărele naziste în urmă cu 75 de ani. 

Autoarea continuă buna tradiție a tatălui său, excepționalul gazetar Iosif Țiproc, de la care a moștenit pasiunea pentru decriptarea sensurilor vieții, precum și empatia pentru povestitori. Asta se datorează și faptului că eroii cărții sunt oameni care au considerat că este extrem de important să transmită celorlalți crâmpeie dintr-o lume în care tragismul se împletește prin amare funii, cu speranța și bucuria de a trăi. Și de a povesti…

Episoadele relatate sunt captivante, nu doar prin firul narativ ce le însoțește, ci mai ales pentru aroma aceea de ”întâmplare trăită”, de experiență de viață dusă dincolo de limitele înțelegerii și acceptării umane.

Pentru sătmăreni în special, sunt extrem de interesante mărturiile celor care s-au întors în Sătmarul de după război, despre felul în care un coșmar a fost înlocuit cu altul: după teroarea fascistă a urmat cea comunistă și evreii și-au găsit salvarea – in extremis – în întoarcerea pe pământul străbunilor, acolo, în Eretz Israel…

O carte suavă și patetică, un exercițiu de admirație față de niște oameni zdrobiți de mașinăria grea a unei istorii nemiloase dar care s-au reclădit apoi, cu îndârjire și superbie, din propriile fărâme, o mărturie care are darul de a ne aduce și mai aproape de comunitatea evreilor sătmăreni și nu numai, de a cunoaște mai bine istoria recentă a acestei etnii.

Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Satu Mare, Editura Ecou Transilvan (Cluj Napoca) și Cenaclul Cronograf.

Sursa foto: Digi24

3 comentarii

  1. Ghici cine ? Răspunde

    Iarasi ? Nu trec doua luni si iar ne amintim ! Bine ca n-avem alte probleme , decat holocaustul ….. si alegerile ; in rest , totul bubuie a bunastare , fericire , realizari , bucurii , sanatate , viata fara griji si lipsuri !

    • Ma-ta Răspunde

      Bai rahat biped, ignoranti ca si tine ar trebui expulzati! Da bai faszi, trebuie sa ne amintim ptr ca tindem sa avem o memorie scurta si sa repetam aceleasi greseli. La fel ca ma-ta cand te-a facut, la fel ca tine acum, cand te plangi ca nimic nu merge bine, dar ti-o fi mers bine cand ti-o dadeau pdl-istii la buci! Simplul fapt ca scoti astfel de ineptii pe gura si esti iritat de crudul adevar al Holocaustului, te defineste a fi un om mic, foarte mic, de talia unui kkt!

      • Ghici ce ? Răspunde

        Impotriva prostiei si nesimtirii , chiar si zeii lupta in zadar .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.