Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

ALERTĂ. Focar nou de pestă porcină africană în judeţ

Miercuri, 26 iunie 2019, prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a convocat şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic pe raza comunei Micula.

În cadrul şedinţei a fost aprobat Planul de măsuri pentru controlul bolii PPA în exploataţia neprofesională (gospodăria) din localitatea Bercu Nou şi în exploataţiile neprofesionale din jurul cătunului Pădureni – comuna Viişoara, judeţul Bihor.

Pentru focarul din judeţul Satu Mare s-a instituit o zonă de protecţie în jurul focarului pe o rază de 3 km, respectiv în localităţile Bercu Nou, Micula Nouă şi Bercu şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, respectiv în localităţile Cidreag, Porumbeşti, Halmeu, Mesteacăn, Micula, Lazuri, Peleş, Bercu, Pelişor, Nisipeni, Noroieni, Agriş, Ciuperceni şi Dabolţ.

Focarul din judeţul Bihor a impus o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km care cuprinde şi următoarele localităţi de la limita judeţului nostru: Becheni, Pir, Piru Nou, Chereuşa, Sărvăzel, Silvaş, Săuca, Chisău, Blaja, Cehăluţ şi Cean.

Conform Directivei 2002/60/CE a Consiliului Uniunii Europene de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane, mişcarea animalelor este interzisă atât în zona de restricţie cât şi în zona de supraveghere, cu excepţia situaţiilor avizate de autoritatea sanitară veterinară.

Prefectul a dispus mobilizarea de urgenţă a factorilor responsabili, inclusiv din cadrul Unităţilor Locale de Sprijin, pentru o gestionare corectă a celor două focare noi.

Sursa: Instituția Prefectului Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.