Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

LEGENDĂ. Fenomen straniu în județul Satu Mare. Povestea mormântului blestemat

O piatră funerară sub forma unui sicriu, aflată în satul Hrip, judeţul Satu Mare, este un mister de aproape 200 de ani. Potrivit legendei, în acel loc a fost îngropat preotul  reformat Janos Szabo, blestemat încă din tinerețe de săteni să nu aibă odihnă nici după moarte.

La scurt timp după înmormântarea preotului, legenda spune că sicriul a ieșit în mod straniu la suprafață. Sătenii l-au îngropat înapoi, însă sicriul a continuat să iasă la suprafață. Până la urmă, oamenii au hotărât să toarne beton peste sicriu, iar de atunci sicriul stă la suprafață.

La un secol după strania întâmplare, o altă situație asemănătoare a bulversat comunitatea din Hrip, a povestit o locuitoare din Hrip. Aproape de locul unde era îngropat preotul, groparii au găsit un sicriu intact în care era o femeie. Aceștia au scos-o din mormânt și au pus-o în picioare, la marginea gropii, unde o zi întreagă tot satul a venit să o vadă.

„Cred că era prin anul 1950. Aveam vreo 10 ani. Murise un bătrân despre care se spunea că este urmaşul preotului reformat. Ceilalţi membri ai familiei lui aveau o criptă la cimitir, aproape de locul unde era îngropat preotul, aşa că urma să fie şi el înmormântat acolo. Groparii au început să sape groapa încă de dimineaţă. La un moment dat, au găsit un sicriu intact. Curioşi, l-au desfăcut şi în interior au găsit o femeie. Îmi aminesc că au scos-o din mormânt şi au pus-o, în picioare, la marginea gropii.

Tot satul a venit să o vadă. Era întreagă, parcă din piatră. Doar părul şi unghiile de la mâini şi picioare îi crescuseră. O zi întreagă au ţinut-o acolo. Bătrânii spuneau că era soţia preotului Janos Szabo”, a declarat Ecaterina Vincze pentru România Liberă.

5 comentarii

  1. Gâgă Răspunde

    ,,Până la urmă, oamenii au hotărât să toarne beton peste sicriu, iar de atunci sicriul stă la suprafață”.La suprafaţa betonului? Ce tot vorbiţi?

  2. Ion Răspunde

    Ha ha ha ce porcarii

  3. Nae Răspunde

    daa.. aveau acum 200 de ani un beton de beton…

  4. c-block Răspunde

    Și de atunci levitează ca și copârșeul lui Mahomed???
    Doamne, dar cât ai avut la limba română?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.